11 Haziran 2020 00:21
Son Güncellenme Tarihi: 12 Haziran 2020 10:16

"Munzur Gözeleri peyzaj projesi iptal edilmeli"

Dersim’de Munzur Özgür Aksın Meclisi, gözelerle ilgili peyzaj projesine karşı bir toplantı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Munzur Özgür Aksın Meclisi geçtiğimiz gün Fırat Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında hazırlanan ve onaylanan Munzur Gözeleri peyzaj projesine ilişkin tek gündemli bir toplantı yaptı. Dersim Belediyesi konferans salonunda yapılan halka açık toplantıya meclis bileşenlerinin bir kısmı ve Munzur Gözeleri civarındaki köylerden yurttaşlar katıldı. Toplantının sonucunda peyzaj düzenlenmesinin gözeleri koruyan bir proje olmadığı ve bunun iptali için güçlü ses çıkarılması gerektiği kararı alındı.

"SORUMLULUK ÇAĞRISINDA BULUNACAĞIZ"

Teknik ekibin sunumundan sonra toplantıyı yöneten Dersim Barosu Başkanı Avukat Kenan Çetin, bu toplantının bütün şehri ilgilendirdiğini ve oldukça önemli bir toplantı olduğundan bahsederek toplantıya katılmayan ilçe belediye başkanlarına, il genel meclis üyelerine eleştirilerde bulundu ve ‘Yürütme toplantısında sorumluluk çağrısında bulunacağız’ dedi. Çetin ayrıca kendisinin de tespit ettiği bazı eksikliklerin olduğunu söyledi. Yöre halkının ve Ovacık Belediyesinin dahi görüşünün alınmadığını aktaran Çetin ‘Doğal zeminin bozulacağına kesin gözüyle bakılıyor, Orası bir ticarethaneye dönüştürülecek, bitki örtüsü zarar görecek’ dedi.

"PROJENİN UYGULANABİLİR BİR YANI YOK"

Uzun yıllardır çevre mücadelesinin içerisinde yer alan ve barajlar konusundaki açtığı davalarla da gündeme gelen Dersim Doğal ve Kültürel Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım da yaptığı sunumda bu projenin hukuken uygulanabilir bir yanının olmadığını söyledi. 2013 yılından beridir defalarca Munzur Gözelerinin ‘insan etkileşimine kapatılması ve mevzuatta belirtilen koruma önlemlerinin gerçekleşmesi’ için çabalarda bulunduklarını da hatırlattı. Yıldırım projeye dair özetle şunları söyledi; ‘Sit alanı çevresine dahi 2 bin metreye kadar hiçbir yapı yapılmamalı, bu proje milli parkın değerlerini bozar, endemik türler yok olur.’ Yıldırım, Ovacık ilçesi ve Munzur kıyısındaki hiçbir köyde arıtma tesisi olmadığını da hatırlatarak, “Bir proje yapılacaksa bu, Munzur’u koruma projesi olmalı o da başta arıtma tesisi kurarak olur” dedi.  

"MÜLKİ İDAREYLE DİYALOG KURULAMIYOR"

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da toplantıda bir konuşma yaptı. Maçoğlu bu projenin, halka, sivil toplum kuruluşlarına, inanç önderlerine, sorulmadan hazırlandığını belirtti. Fırat Kalkınma Ajansı içerisinde yer alıyor olmasına rağmen projenin kendilerinden gizlendiğini belirterek ‘Mülki idareyle diyalog kurulamıyor’ eleştirisinde bulundu. Maçoğlu, baro üzerinden yürütmeyi durdurma davası açılması ve halkın karşı çıkışının örgütlenmesi önerilerinde bulundu.

"AKP DOĞAYA TİCARET GÖZÜYLE BAKIYOR"

Emek Partisi İl Başkanı Ergin Tekin de yaptığı konuşmada AKP iktidarıyla birlikte, doğa talanının da zirveye ulaştığını belirterek, Kaz Dağları’ndan, Cerattepe’ye, Sinop’tan, Mersin’e, Munzur’a kadar doğaya ticaret gözüyle bakıldığını söyledi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan’ın ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde’ yaptığı açıklamada ‘Çevre bize emanet’ dediğini de hatırlatan Tekin “Hükümet böyle diyorsa bundan korkmak gerekiyor. Bugüne kadar çevreye ranttan başka bir gözle bakmadılar” dedi. Tekin, bu projeye karşı halkla mücadelenin elzem olduğunu belirterek “Halk bu mücadelenin içerisinde olmazsa kazanım zor olacaktır” dedi.

TEKNİK PERSONELİN TESPİT ETTİĞİ EKSİKLER…

Dersim Belediyesi teknik personeli toplantıda projeyi sinevizyon üzerinden yansıtarak oldukça açıklayıcı bir sunum yaptı. Teknik personelden birinin projeye dair tespit ettiği eksiklikler özetle şöyleydi:

‘Proje koruma odaklı değil insan odaklı’ , ‘Yürüyüş yolundaki beton papuçlar (2 metrede bir olan ayaklara 50x50x50cm) suyun yönünü dahi değiştirebilir durumda’, ‘Projede iş makinesi kullanılma olasılığı çok yüksek. Bu da sit alanına ciddi zarar verir’ , ‘Piknik alanı olarak tasarlanmış alan, söğüt ve kavak koruluğudur. Bu alanda piknik alanları yapmak mutlaka doğal tahribatın yapılması anlamına gelecektir. Ayrıca piknik alanı alabalıkların lavralarını bıraktıkları yer. Bu popülasyonun da zarar görmesine etki edecektir.’

Diğer bir teknik personelin tespit ettiği eksikliklerin bir kısmı şöyleydi:

‘Bu tür projelerde projenin bütün detayları tarif edilmesi gerekiyor ancak yok’ , ‘Yüklenici firmanın bu projeyi yapmaya uygun olup olmadığı tam olarak bilinmeli ancak buna dair de detay yok’ , ‘Arıtma tesisi keşfe dahil edilmemiş. O bölgeye civar köylerin de atıklarının dahil edileceği bir arıtma sistemi şart’ , ‘Bu tür projelerin gelecek düşünülerek hazırlanması gerekiyor. Ancak öyle bir proje değil’

"GÖZELER KORUNMAZSA YOK OLACAK"

Toplantıda konuşan bütün kurum temsilcileri ve yöre halkı bu projeye karşı çıkma konusunda ortak bir sonuca vardılar. Karşı koyuşa dair bazı öneriler ve toplama dair bazı eleştiriler de vardı. “Munzur bir dünya mirasıdır, daha geniş bir cephe yaratılmalı; yurt dışından ses çıkarılması sağlanmalı, sosyal medya kampanyası ve kitlesel eylemler yapılmalı” önerilerinin yanı sıra Munzur Gözelerinin bu haliyle kullanılabilir olmadığı ve korunmazsa yok olacağı yönünde de ortak bir kanaat vardı. Bugüne kadar gözelerin kullanımının ‘hoyratça’ kullanıldığına dair de ortak bir görüş vardı. Baro Başkanı Kenan Çetin’in bu duruma dair ‘Bir keresinde özellikle orayı gezdik, 110’un üzerinde kurban kesilmişti, her yer ızgara dumanıydı, yerleri çöp götürüyordu’ örneği durumu özetler nitelikteydi. Kalkınma Ajansında yer alan kurumların oradaki tartışmaları Munzur Özgür Aksın Meclisinin gündemine taşıması gerekliliğine de işaret edildi.

PMO’YA ELEŞTİRİ

Peyzaj Mimarları Odası’na (PMO) da toplantıda sert eleştiriler yönetildi. Birkaç yıl önce Munzur Özgür Aksın Meclisi’nin gözelerin korunması için bilimsel bir rapor oluşturarak gözelerde projelerin oluşturulamayacağının dair bu raporla desteklenmesi için PMO ile iletişime geçildiği hatırlatıldı. Ancak bu raporun bir türlü meclisin eline geçmemesi ve Dersim’e gelen mimarın bugünkü ‘koruma amaçlı olmayan projeyi’ yaptığı ve meclisten kimseyi de haberdar etmediği ifade edildi.

ÖNCEKİ HABER

Bekçilere silah kullanma da dahil geniş yetkiler veren teklif Mecliste kabul edildi

SONRAKİ HABER

Ekonomik düzenlemeler içeren torba kanun teklifi Meclis’te kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...