Dersim’de Yeşil Sol Parti seçim bürosu coşkuyla açıldı: Mücadelemiz 14 Mayıs’ta bitmeyecek

Dersim'de Emek ve Özgürlük İttifakı'nın seçimlerdeki çatı partisi Yeşil Sol Parti'nin seçim bürosu açılışı gerçekleştirildi.

14 Nisan 2023 15:53
Paylaş

Yeşil Sol Parti Dersim'de seçim bürosu açılışını gerçekleştirdi. Açılışa Emek ve Özgürlük İttifakı adayı Ayten Kordu, ittifak bileşenleri Emek Partisi (EMEP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve HDP Dersim milletvekili Alican Önlü de katıldı.

"KAZANIMLARIMIZI DA KUTLAYACAĞIZ"

Açılışta konuşan EMEP il yönetici Mustafa Taşkale, bu coşkunun alanlara sığmayacağını bunun daha başlangıç olduğunu söyleyerek “Hep birlikte kazanımlarımızı da kutlayacağız. Ülkemiz son yılların ve tarihinin en kritik seçimlerinden birine giriyor. Yaklaşık 20 yıldır halkımızı işsizliğe, yoksulluğa, adaletsizliğe mahkum eden bir ceberut iktidarı tarihin çöplüğüne gömmek için tekrar bir aradayız, tekrar sandık başlarına gideceğiz, mücadelemizi yükselteceğiz. Milyonlarca emekçiyi, yoksulluk sınırı altında yaşamaya mahkum eden bu iktidar kendi iktidarına gelince kendi saraylarında şatafat içerisinde yaşamaktadırlar. Onlarca uçağıyla, konvoylarındaki lüks arabalarıyla, yazlık kışlık saraylarıyla halkın gözüne baka baka kendileri şatafat içerisinde yaşarken bizler yoksulluk sınırının altında açlığa mahkum edilmiş durumdayız. Ezilen halklar olarak bunun hesabını alanlarda da soracağız sandıkta da soracağız” dedi.

"ASRIN FELAKETİ DEĞİL ASRIN İHMALİ"

Yaşanan depremin "asrın felaketi" diye adlandırılmasını eleştiren Taşkale "Asrın felaketi değil, asrın ihmali" nitelemesinde bulundu. Taşkale, AKP iktidarın yıllardır bütün düzenini beton ve rant üzerine kurduğunu söyleyerek "Bu iktidar imar aflarıyla halkımızın, binlerce insanın enkaz altında kalmasına neden oldu. Şimdi diyorlar ki imar affı çıkarmayı biz suç kapsamına alacağız. Sen bütün düzenini bunun üzerine kurmuşsun da şimdi mi suç kapsamına alıyorsun? Bu maden ocaklarında hayatını kaybedenlere fıtrat demeye, kazalarda ölenlere kader demeye benziyor. Bunun hesabını elbette soracağız” diye konuştu.

"MÜCADELEMİZ 14 MAYIS’TA BİTMEYECEK"

Mayıs ayının önemine dikkat çeken Taşkale “Mayıs ayında işçi sınıfımız 100 binler olarak alanlara akarak, demokrasi için, özgürlük için çok bedeller ödedi. 6 Mayıs’ta darağacında halkların bağımsızlığı için, sosyalizm için, Kürt ve Türk halklarının kardeşliği için boyun eğmeden, gözlerini kırpmadan bu ülkenin emekçilerinin kurtuluşu için darağacında ki yoldaşlarımızın hesabını sormak için mücadele edeceğiz. Bunun için güçlerimizi birleştirdik. Dersim’in katliamına ferman yazanların hesabını sormak için alanlarda olmaya devam edeceğiz. 18 Mayıs’ta ser verip sır vermeyen, işkencede katledilen yoldaşlarımızın hesabını sormak için alanlardayız. Mayıs ayı bizim için bu anlamda da değerlidir. Bunu unutmayacağız, bu mücadeleyi yükselteceğiz, bunun mücadelesinin üzerinden tek adam sistemine son verip halkın iktidarını kurmak için buradayız. Mücadelemiz 14 Mayıs’ta bitmeyecek” dedi.

"YENİ MEVZİLERLE MÜCADELEMİZİ YÜKSELTECEĞİZ"

Emek ve Özgürlük ittifakının Cumhurbaşkanı adayını çıkarmayarak tek adam iktidarının gitmesi için kilit rolünü oynadığını aktaran Taşkale "Dersim halkı bunu bilmeli. Dersim halkı da yine en yüksek oranla tek adam iktidarına hayır diyecek. Dersim halkı Emek ve Özgürlük İttifakının adayını büyük bir oranla, büyük bir oy patlamasıyla bunu zaferle taçlandırmak için de gereğini yapacaktır. Bundan hiçbir şüphemiz de kuşkumuz da yok. Bir tek şeye tahammülümüz yok; bir seçeneğimiz var sadece o seçenek de kazanmaktır. Başka bir seçenek yok. Çalışma arkadaşlarımızın kaybedecek bir tek dakikası bile yok. Tek adam iktidarını göndereceğiz, halkın iktidarını kuracağız. Adayımızı meclise göndereceğiz. Demokrasi mücadelesinde yeni mevziler kazanarak önümüzdeki dönem bu mücadeleyi yükselteceğiz” diye konuştu.

"AĞIR BİR SİYASAL SÜREÇ"

Oldukça ağır bir siyasal süreçte seçim sürecinin son ayına girildiğini söyleyen SMF temsilcisi Evrim Konak, "Mevcut AKP MHP iktidarı tarihte görülmemiş bir ekonomik ve siyasal krizle zam ve baskı siyaseti uygularken, toplum kutuplaştırılmış, tüm ülke olanakları kapitalist sermayedarların ve bir avuç siyasetçi ve yandaşın cebine doldurmuştur” dedi. AKP döneminde yaşanan gelişmelere dikkat çeken Konak, “Cumhur ittifakı, seçimlerde, yoksulluğu, yıkımı, ayrıştırmayı derinleştirerek sürdürme vaadini ileri sürerken, Millet ittifakı ise işçi ve emekçilerin haklarına, Asgari ücrete, doğa yıkımına, kadına ve LGBTİ'lere yönelik yasaklara, baskılara, kutuplaştırmaya, tutuklama ve kayyumlara onay verirken, coğrafyamızın temel sorunları olan ekonomiye,  emek cephesine, kadınlara, LGBTİ'lere, Kürtlere, Alevilere ve doğaya ilişkin hiçbir program ortaya koymamıştır” dedi.

"DERSİM’DE EN YÜKSEK OY ALMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI PLANLADIK"

SMF'nin ülke genelinde seçimlere Yeşil Sol Parti listelerinden girdiğini ve seçimlerde Yeşil Sol Parti'yi desteklediklerini söyleyen Konak, "Bu gün seçim sürecinin startını verdiğimiz Dersim'de en yüksek oyla seçim sürecini tamamlamak için çalışmamızı planlamış durumdayız" diye konuştu.

"DERSİM, BÜYÜK DEĞERLERLE DOLU KADİM BİR KENT"

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Dersim milletvekili adayı Ayten Kordu, Dersim’in büyük değerlerle dolu kadim bir kent olduğunu belirterek, "Toprağımızın güzel insanları, emekçiler, kadınlar, yoldaşlar, dostlar ve tek tek her bireyi hepiniz hoş geldiniz. Sizinle burada olmaktan onur ve şeref duyuyorum. Birleşenlerimiz, vekilimiz ve adayımız çok şey ifade etti. Benim paylaşacağım çok az şey geldi. Programlarımız olacak ama ben bugün yine de hem Dersim hem de genel olarak bazı düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Depremde büyük bir acı yaşadık hala da o acıyı yaşamaya devam ediyoruz. Yaşamını yitiren her bir canımız da ışıklar içinde uyusun. Büyük bir yıkımdı ama yıkım bizim ülkemizde hiç bitmedi, yeni değil. Dersim, büyük değerlerle dolu kadim bir kent. Bu kadim topraklarda başta kadınlar olmak üzere herkes çok güçlüdür, direniş doludur. Bu topraklarda büyük değerler yaratıldı, büyük değerle yürüdük, genel mücadelemiz içinde bu böyledir. Onun için ben özgürlük ve demokrasi mücadelesinde öncelikle yaşamını yitirmiş her canımız için ‘anıları mücadelemize ışık tutuyor’ diyerek mücadelelerini saygıyla selamlıyorum” dedi.

"HEP BİRLİKTE KAZANACAĞIZ"

Kordu, kadınlarla, çocuklarla, ve emek ve demokrasi birleşenleriyle birlikte kazanacaklarını vurgulayarak konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Gerçekten çok heyecanlıyım. Alana ‘Jin, Jiyan, Azadi’ diyerek girdik. Bu artık bir slogan değildir. Artık mücadeleyle ilmek ilmek örülmüş, mücadelenin emeğiyle, kadınların direnişiyle dolu bir yaşam biçimidir. Onun için biz ‘Jin, Jiyan, Azadi’ derken aslında kadın mücadelemizin genel demokrasiye, özgürlüğe kattığı katkıyı ifade ediyoruz. Onun için ‘Jin, Jiyan, Azadi’ derken kadınlar olarak bu seçimde parlamentoda en yüksek temsiliyetle, temsiliyetimizi gerçekleştireceğimize inanıyorum. Bu konuda Dersim halkına, Dersim kadınlarına da güveniyorum. Kadınlar olarak ta o temsiliyeti hakkıyla yapacağımıza inanıyorum. Elbette ki bunu tek başıma yapmayacağım, burada ki kadın arkadaşlarımla, yoldaşlarımla, halkımla, insanımla, birleşenlerimizle, sosyalistlerle, yurtseverlerle, devrimciler ve demokratlarla beraber yol yürüyeceğiz. Beraber başaracağız, beraber gerçekleştireceğiz. Birleşenlerle mücadelemiz sadece bu seçime dönük değildir. Öncesinde de vardı, bu seçimden sonra da devam edecektir. Hem eleştirileri, hem de önerileri dikkate alarak başta kadınlar olarak öncülüğünü gerçekleştireceğimizi biliyor ve inanıyorum. İnkar, soykırım, imha, ekonomik ve eğitimle ilgili sorunlar var. Bunların hepsiyle ilgili paylaşımlarımızı gerçekleştireceğiz. Bütün bu sorunların temsiliyetini, demokratik cumhuriyet inşası içerisinde en güçlü şekilde gerçekleştireceğimize inanıyorum. Mücadele kolay olmadı bundan sonra da kolay olmayacak. Mücadeleye hep birlikte devam edeceğiz. En büyük rol kadınlar ve gençlerindir. Kadınlar ve gençler olarak Dersim’de ve genel alanda tüm inançların hem de kimlikleri yok sayılanların, kadın haklarımızın, İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere bütün haklarımızı geri alacağız."

Konuşmaların ardından Kordu, alandaki vatandaşlarla zılgıtlar eşliğinde halaylar çekti.

Daha sonra kadınlarla birlikte Sanat Sokağı’ndaki seçim bürosunun açılışı yapıldı. (Dersim/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Erzurum ve Van'da 8 tutuklunun tahliyesine engel

SONRAKİ HABER

Ayşe Özgecan'ın terastan düşerek ölümüyle ilgili keşif yapıldı, tanıklar ve polisler yeniden dinlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...