29 Mayıs 2020 01:57

Set işçisi: Önce sağlık sonra çekim

Reklam ve sinema filmle­rinde çalışan bir set işçi Evrensel'e yazdı: Ön­ce sağlık sonra çekim diyor ve kamera arkasın­da dayanışmaya devam ediyoruz!

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Set işçisi
İstanbul

Merhaba, ben reklam ve sinema filmle­rinde çalışan bir set işçisiyim. Kovid-19 sebe­biyle ben de diğer insanlar gibi işimden oldum. Bizim koşullarımız normalde de çok zor. Aldı­ğımız ücretler ise (Onu da alabilirsek tabii) çok düşük. Çoğu zaman günlük 16 saati aşan insan­lık dışı koşullarda çalıştırılıyoruz. Bir de bu sal­gın üzerine güç bela geçindiğimiz işlerimizden de olduk. Bu durumlar yetmezmiş gibi Reklam Yapımcıları Derneği dalga geçer gibi bir açıkla­ma yayımladı. (Yapımcı: Projeyi finanse eden kişi) Dalga geçer gibi dememin sebebi açıkla­mada genel olarak, fazla mesaiyle çalışmanın bir hak olduğu ve bunun karşılığında verilecek olan ek ücretlerin işçinin hakkı olduğu, sendi­kaların da bunu engelleyecek söz ve eylemler­den kaçınmaları gerektiğini söylemesi.

"YAŞAMSAL ŞEYLERİ TALEP EDİYORUZ"

İlk olarak şunu belirtmeliyim ki bunca za­mandır çalıştığım setlerin hiçbirinde bizlere “Mesai yapmayı kabul ediyor musunuz” diye sorulmadı, bunun yerine set direkt uzatıldı. Biz yorgun muyuz, aç mıyız, devam edebilecek du­rumda mıyız asla yapımcıların umurunda ol­madı. Onlar her zaman sadece iş bitsin derdin­de olup kârlarına baktılar. Kaldı ki zaten çalış­ma saatlerimiz çok uzun. 12+4 saat mesai şek­linde günde 16 saat çalışıyoruz, tabii dizilerde bu saatler maalesef aşılıyor.

Sete çıkmadan önce yaptığımız hazırlık sü­resince sabaha kadar ofiste kalıp çalıştığımız oluyor. Ama bu açıklamada söyledikleri gibi ek mesai ücretlerimizi veriyorlar mı? Kocaman bir HAYIR. Çok komik rakamlara sigortasız çalıştırılıyoruz. Hatta çoğu yapım şirketinden ücretlerimizi alamıyoruz.

Resmen suyumuzu sıkıp posamızı çıkartma­ya çalışıyorlar. Sürekli vitamin, enerji veren ilaçlarla ayakta kalmaya çalışıyorum iş bittik­ten sonra da iyileşmeyle uğraşıyorum yalnız ben değil bütün arkadaşlarım böyle. Başka iş kollarından farklı talepler gelirken bizler çok basit ve yaşamsal şeyleri talep ediyoruz. Uyku uyuyabilmek, duş alabilmek, ailemize zaman ayırabilmek gibi.

"KILIF UYDURMAYI KABUL ETMİYORUZ"

Tabii bir de kadın olmanın zorluğu var bu sektörde. Aynı işi yaptığımız erkeklere göre daha az iş alıp daha düşük ücretlerle çalışıp ciddiye alınmamak gibi. Erkeklerin ağırlıkta olduğu bu sektörde yaşadığımız taciz ve mob­bing ise bu zorlukların en can yakıcı kısmı. Ya­pımcıların bu sorunlara karşı ses çıkartıp, çö­züm üretmesi gerekirken bu ölümcül koşulları savunmaları kabul edilemez. Bu açıklamaların­da, iktidar ağzıyla fazla mesai sömürüsünü bir ‘işçi hakkı’ gibi gösterip, buna karşı mücadele eden sendika ve dernekleri de suçlu ilan etme­ye çalışmışlardır. Ama biz set işçileri olarak bu ‘Kılıf uydurmayı’ kabul etmiyor ve buna karşı çıkıyoruz. Oyunculardan bu desteği bekliyoruz umarım onlar da aynı hassasiyeti gösterir. Ön­ce sağlık sonra çekim diyor ve kamera arkasın­da dayanışmaya devam ediyoruz!

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, ABD'de George Floyd'un polis tarafından öldürülmesini kınadı

SONRAKİ HABER

ABD'de polis şiddeti protestoları yayılıyor, Trump halkı tehdit etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...