14 Mayıs 2020 20:02
Son Güncellenme Tarihi: 15 Mayıs 2020 16:25

Merinos, virüs tespit edilen işçiye ceza verecek!

İşçileri sokağa çıkma yasağı günlerinde bile çalıştıran Antep'teki Merinos fabrikasının yönetim kurulu, koronavirüs bulaştığı tespit edilen personeline cezai işlem uygulayacağını duyurdu.

Fotoğraf: @mturkmenn27/Twitter

Paylaş

İşçileri salgın koşullarında çalıştıran Antep'teki Merinos fabrikasının yönetim kurulu, iş yerine astığı duyuru ile koronavirüs bulaştığı tespit edilen işçiye cezai işlem uygulayacağını bildirdi.

DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikasının Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, duyuru metnini Twitter hesabından paylaşarak karara tepki gösterdi.

Türkmen, paylaşımında "'Virüs tespit edilen işçiye ceza verilecektir.' Evet evet, yanlış okumadınız. Sonunda bu da oldu. Salgın riskinin olduğu iki ay boyunca işçileri çalıştıran ve işçilerin virüse yakalandığı Antep'teki Merinos fabrikasında asıldı bu duyuru" ifadelerini kullandı.

Fabrika yönetiminin astığı duyuru metni şöyle:

"Tüm personelimiz fabrikamızın kapalı olduğu dönemde koronavirüs (COVİD-19) kendisini evde izole edecektir. Bu dönem sonunda virüs bulaşı tespit edilen personelimize cezai işlem uygulanacaktır."

MERİNOS ANTEP’İN ÖZETİ

Konuyla ilgili Evrensel’e konuşan Türkmen, Merinos’taki bu durumun, Antep’te on binlerce işçinin çalıştığı fabrikaların özeti olduğunu söyledi. Asılan duyurunun patronların işçilere salgın koşullarında hangi gözle baktığının, neler dayattığının bir örneği olduğunu ifade eden Türkmen, “Bir kere başından bu yana Evrensel’e de yansıdı, Antep’te salgın karşısında alınan önlemlerin çoğunluğu işçiler için geçerli olmadı. Fabrikalarda sağlanması gereken hijyen koşulları, fiziksel mesafe, dezenfekte çalışmaları, servislerde uyulması gereken kurallar… Bugün hala bunların tam olarak uygulandığı fabrika sayısı bir elin parmağını geçmez” diye konuştu.

HAK GASBI YETMEDİ BİR DE TEHDİT ETTİ

Önlemlerin yetersiz olduğu fabrikalardan birinin de Merinos olduğunu dile getiren Türkmen, şöyle devam etti: “Merinos benim daha önce çalıştığım bir fabrika. Yetkili değiliz ama üyelerimiz var. Daha önce izne gönderdiler ve senelik izinlerinden kullandırdılar. Olmayanları gelecek yıllardan borçlandırdılar. Fabrikadan işçilere yapılan duyuruda kısa çalışma uygulanacağı, ücretin eksik kalan kısmı için işçilerin borçlandırılacağı, yani daha sonra karşılığında ücret ödemeden fazla mesai yaptırılacağı duyuruldu. Ramazanda erzak dağıtımı yapılırdı kesildi. İki bayramda da ikramiye verilmeyeceği açıklandı. Yani işçiler salgına rağmen iki aydır çalıştırılıyor, bunun karşılığında hakları gasbediliyor, ikramiyeleri verilmiyor. İki haftalığına üretim durdurulduğunda da virüs bulaşırsa cezalandırılacaktır diye tehdit ediyor. Ülkemizde hukuk, demokrasi olsa bu suçtur.”

Yetkililerin de patronların tüm uygulamalarına göz yumduğunu dile getiren Türkmen “Merinos işçilerinin haklarına ve sağlıklarına sahip çıkmalarının tek yolu birlik olmak, örgütlenmektir. İşçileri sendikamız çatısı altında birleşmeye ve haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

MERİNOS, İŞÇİLERİNİ SALGINA RAĞMEN ÇALIŞTIRMIŞTI

Antep’in en büyük fabrikalarından olan ve binlerce işçi çalıştıran Merinos, daha önce pozitif vaka tespit edilği iddiasıyla gündeme gelmişti. 

Fabrikada çalışan ve Evrensel'e ulaşan işçiler, konfeksiyon2 bölümündeki 3 işçide koronavirüs tespit edildiğini ancak üretimin devam ettiğini söylemişti.

İşçiler, bölümde çalışan ve pozitif çıkan işçilerle aynı vardiyada olan tüm işçilerin, yıllık izinden düşürülmek üzere 14 gün izne gönderildiğini ve onların yerine aynı vardiyada çalışmak üzere daha önce izne gönderilenlerin işe çağrıldığını aktarmıştı.

Yine 23 Nisan'da başlayan 4 günlük sokağa çıkma yasağı süresince de Merinos, işçilerini çalıştırmaya devam etmişti.

Öte yandan fabrikada salgına karşı alınan "tedbirleri" sosyal medyada eleştiren bir işçi, işten atılmıştı. Bunun üzerine fabrika önünde eylem yapan işçiye tüm hakları iade edilip, iki ay içerisinde işe geri alınma sözü verilmişti. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir adım ötesi toplama kampı! İzole üretim üsleri kuruluyor

SONRAKİ HABER

Trump'tan F-35 açıklaması: Erdoğan ile iyi ilişkilerimiz var ama ya olmasa ne olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...