12 Mayıs 2020 12:51
Son Güncellenme Tarihi: 13 Mayıs 2020 04:44

Antep'te işçiler arasında Kovid-19 yayılıyor

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde işçiler arasında Kovid-19 vaka sayısı artmaya devam ediyor.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Deniz KAR
Antep

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) fabrikalarda çalışan işçiler arasında Kovid-19'lu vaka sayısı artmaya devam ediyor.

Bir yandan, vaka sayısındaki artışın düşmesiyle tedbirlerin kontrollü şekilde yumuşatılacağı ve hayatın normale döneceği açıklamaları yapılıyor. Diğer yandan hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasaklarında; acil ve zorunlu olmayan halı, iplik, çuval, kontrplak, ayakkabı gibi ürünler üreten pek çok fabrikanın özel izin alarak çalıştığı Gaziantep OSB’de Kovid19 salgını büyüyor. Antep’in en büyük fabrikalarından olan ve binlerce işçi çalıştıran Merinos’ta, üç işçinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığı iddia edildi.

VARDİYADAKİ İŞÇİLER İZNE GÖNDERİLDİ

Türkiye’nin pek çok farklı şehrinde fabrikası olan ve dünyanın 5 kıtasına ihracat yapan Merinos’un Antep’teki fabrikasında çalışan ve gazetemize ulaşan işçiler, konfeksiyon2 bölümündeki üç işçide koronavirüs tespit edildiğini ancak üretimin devam ettiğini söyledi. Konfeksiyon2 bölümünde çalışan işçiler, testi pozitif çıkan üç işçinin bulunduğu vardiyadaki tüm işçilerin yıllık izinden düşürülmek üzere 14 gün izne gönderildiğini, onların yerine aynı vardiyada çalışmak üzere daha önce izne gönderilenlerin işe çağrıldığını ve fabrikanın rutin şekilde üretime devam ettiğini bildirdi.

SERVİSE AYNI YERDEN BİNİYORLAR

İşçilerden birisi, testi pozitif çıkan işçilerle aynı yerde çalıştıklarını, fabrika giriş çıkışında aynı yerde parmak okuttuklarını söyledi. Bir başka işçi ise fabrikadaki tüm bölümlerin işçilerinin aynı servislere bindiğini söyleyerek üretimin devam etmesine tepki gösterdi. Bir başka işçi de “Fabrika çalışmaya devam ediyor. Konfeksiyonda çalışan işçilerle aynı yerden girip çıkıyoruz, aynı servise biniyoruz. Üstelik sadece 1 adet maske veriliyor. Evinde kronik hastası olan var, ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi. Vakanın görüldüğü konfeksiyon2 bölümünde çalışan bir işçi de “İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı, içeride çalışmaya devam ediyoruz. Yanımıza ne müdür ne şef geldi. Ben şunu anladım; emekçinin değeri yok” dedi.

BAYRAM İKRAMİYESİ VE ERZAK VERİLMEMİŞ!

İşçiler ayrıca Merinos’un her sene verdiği bayram ikramiyesini ve ramazan erzağını, bu sene alamadıklarına da değindi. Zor bir dönemden geçilmesine rağmen bayram ikramiyesi ve erzağın halen verilmediğini aktaran bir işçi, “Bayram harçlığı hiç verilmeyecek bu sene diyorlar” dedi.

İddialar üzerine telefonla arağımız Merinos fabrikası, telefonlarımızı açmadı.

ÜRETİM DURMADI, VAKA SAYISI DÖRDE KATLANDI!

Yine Gaziantep OSB’de bulunan ve geçtiğimiz günlerde iki işçisinin koronavirüs testi pozitif çıkan Akınal Sentetik’te vaka sayısının dörde katlanarak sekize yükseldiği iddia edildi. Fabrikada çalışan işçiler, geçtiğimiz hafta Evrensel'e testi pozitif çıkan iki işçinin karantina altına alındığını ancak fabrikada üretime devam edildiğini belirtmiş ve sağlıklarından endişe ettiklerini dile getirmişlerdi. Fabrikada laboratuvar bölümünde çalışan iki işçide virüs pozitif çıkmış sonrasında bu sayı dörde yükselmiş, ardından bölüm kapanırken fabrikanın diğer bölümleri çalışmaya devam etmişti. Akınal Sentetik’te çalışan işçiler, virüsün fabrikanın elyaf bölümüne de sıçradığını ve toplam vaka sayısının 8’i bulduğunu söyledi. Bu kez de elyaf bölümünün kapandığını ancak diğer bölümlerde üretimin devam ettiğini aktardılar.

İddialar üzerine telefonla ulaştığımız Akınal Sentetik fabrikası yetkilileri, konu hakkında bilgi veremeyeceklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de Dr. Galip Berkan Dingiloğlu koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Başsavcılık, ‘Diyanet açıklaması’ nedeniyle Ankara Barosundan isim istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...