30 Nisan 2020 04:57

İzmir’de 1 Mayıs kutlamaları iş yerlerinde devam ediyor

İzmir'de pek çok ilçede farklı iş kollarında çalışan emekçiler, işyerlerinde 1 Mayıs'ı kutlamaya devam ediyor.

Karşıyaka İZSU’da emekçiler 1 Mayıs'ı kutladı | Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir'de kent genelinde işyerlerinde işçiler 1 Mayıs'ı kutlamaya ve taleplerini yinelemeye devam ediyor. Fuar alanında yardım malzemesi dağıtan işçilerle DİSK’e bağlı Genel-İş 1, 2 ve 3 No’lu şubeler ile KESK’e bağlı Tüm Bel- Sen 1 No’lu Şube 1 Mayıs kutladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin koronavirüs salgını dolayısıyla lojistik merkez olarak belirlediği Kültürpark Fuar alanında çalışan işçilerle Genel-İş 1,2,3 No’lu şubeler ile Tüm Bel-Sen 1 No’lu şube destek ve dayanışma ziyaretinde bulunarak ortak 1 Mayıs kutladı.

Burada yapılan açıklamayı ise Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral okudu. Saral, “1 Mayıs’ta temel zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işler dışında çalışmanın durmasını ve işçilere ücretli izin verilmesini, tüm çalışanlara yaygın test yapılmasını, iş güvencesi, özgür toplu sözleşme hakkı talep, belediye şirket işçilerine gerçek kadro talep ediyoruz” dedi.

KHK İLE GEÇİŞ YAPAN YOL SÜPÜRGE İŞÇİLERİ TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Genel-İş 2 No’lu Şube, KHK ile geçiş yapan Yol süpürge işçilerini ziyaret etti. İşçiler taleplerini dile getirdikleri dövizleri taşıyarak, “Ücretsiz izin ve sefalet ücretine hayır. Kadro istiyoruz. Savaşsız sömürüsüz bir yaşam istiyoruz. Hukuksuz olarak işçilerinden edilenler işlerine geri dönsün. KHK gidecek biz geliyoruz” dedi.

Genel-İş 2 No’lu şube ve Tüm Bel- Sen 1 No’lu Şube Trafik Zabıta işçileriyle de birlikte 1 Mayıs marşı eşliğinde kutlama yaptı. İş yeri iş yeri kutlamalar sürerken işçilerin pankartlarla dövizlerle örgütlü oldukları sendikalarıyla birlikte taleplerini dile getirdi. Trafik zabıta birimi emekçileri de "İş Ekmek Özgürlük ve Barış için yaşasın 1 Mayıs" dedi.

“ÖLDÜREN BOZUK DÜZENE KARŞI YAŞASIN 1 MAYIS”

Dün de Eşrefpaşa Hastanesi emekçileri ile buluşan Genel-İş 2 ve 3 No’lu şubeler ile Tüm Bel-Sen 1 No’lu şube, “Emekçiyi virüs değil, bozuk düzen öldürür” dedi. 1 Mayıs kutlamasında ilk sözü Tüm Bel-Sen şube başkanı Buse Engin aldı. Koronavirüs salgınını bahane ederek 1 Mayıs kutlamalarını engelleyen anlayışa karşı her iş yerini 1 Mayıs alanına çevirmeyi amaçladıklarını ifade eden Engin, “Salgınla mücadele ettiğimiz dönemde iş yerlerimizde sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları talebiyle bu 1 Mayıs’ı kutluyoruz” dedi. Ardından söz alan hastane hekimlerinden Gaffar Karadoğan ise bu dünyanın alın teri döken emekçi sınıfın omuzları üstünde olduğunun bir kez daha ispatlandığını ifade ederek “salgında yaşamını kaybeden çoğunluğunun da emekçilerin oluşturduğu görüyoruz, bu sebeple de bizi öldüren bozuk düzene karşı dayanışma için Yaşasın 1 Mayıs diyoruz” diye konuştu.

KARŞIYAKA İZSU İŞÇİLERİ 1 MAYIS’I KUTLADI

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube ve Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube örgütlü oldukları Karşıyaka İZSU’da emekçiler ile 1 Mayıs kutladı.

Tüm Bel- Sen adına konuşan Aliekber Konak, “Yaşadığımız ve ürettiğimiz her yer bizim için 1 Mayıs alanıdır. Gerek merkezi yönetim gerekse yerel yönetim bizim hakkımızı şuana kadar korumadı, korumayacakta. Kapitalizmi ancak işçi ve emekçiler bertaraf edebilir. Onun için 1 Mayıs bizim bayramımızdır” dedi.

Genel İş 2 No’lu Şube adına konuşan Taner Tan ise, fabrikaları, işyerlerini kısaca her alanı 1 Mayıs alanı yapacaklarını ifade ederek, “Hükümet evde kal derken işçilere çalış diyor. Biz işçiler 1 Mayıs’ta yaşamak istediğimi haykırıyoruz. İşten çıkarmalar yasaklansın, sermayeye değil emekçiye bütçe ayrılsın, acil işler dışında bütün işler durdurulsun, grev yasakları kaldırılsın ve özgür toplu sözleşme hakkı verilsin” diyerek taleplerini sıraladı.  

ÇİĞLİ HARMANDALI ŞANTİYESİNDE 1 MAYIS KUTLANDI

Çiğli Belediyesi Harmandalı şantiyesinde işçiler örgütlü oldukları sendika Genel-İş 8 No’lu Şube yönetici ve temsilcileri ile 1 Mayıs'ı kutladı. Kutlamaya Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Emek Partisi Çiğli ilçe yöneticileri, CHP ilçe yöneticileri ve kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Sendika işçilerin örgütüdür. Tek adam rejimine karşı baskılara karşı el ele verip mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi. Genel-İş 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, ise “Salgın koşullarında zorunlu olmayan işlerde işçiler ölümüne çalıştırılıyor ya da işlerine son verilip açlığa ve ölüme mahkûm ediliyor. Zorunlu işlerde işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri yeterince alınmıyor. Belediye işçileri ve aileleri salgına karşı yeterince korunmuyor. Tüm uyarılara ve feryatlara karşın özellikle inşaat, tersane, maden gibi sektörlerde işlere ara verilmiyor ve binlerce işçinin hayatı risk altına sokuluyor. Sonuç: İşçiler arasında Covid-19 pozitif oranı ülke ortalamasının üç katı” diyerek mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

ÇİĞLİ’DE 1 MAYIS DERİTEKS VE EMEP ÜYELERİYLE KUTLANDI

Çiğli merkezde de 1 Mayıs kutlamalarının yasağına karşı, Deriteks Sendikası İzmir Şubesi 1 Mayıs'ı kutladı. Öncelikle Kaymakanlığa ortak açıklama için başvuru yapan Deriteks Sendikası İzmir Şube’nin talebine yasak geldi. Daha sonra ise Kaymakamlık ve emniyet ile yapılan görüşmeler sonucunda Deriteks Sendikası tarafından açıklama yapıldı. Açıklamaya Emek Partisi Çiğli İlçe örgütü katıldı.

“Taşeron, esnek, kuralsız, güvencesiz, sendikasız çalıştırılmaya hayır” pankartının açıldığı kutlamada konuşan Deriteks Sendikası İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz: “Akar başta olmak üzere fabrikalardaki virüs, patronları durdurmadı. Böylesi koşullarda tarih bize bir kez daha insanca çalışma ve yaşayabilmenin işçilerin dayanışmasıyla mümkün olduğunu gösteriyor” dedi.

1 Mayıs’ın mücadele geleneğinden ve işçilerin taleplerini dile getirmesinden korktukları için yasak getirildiğini söyleyen Alagöz, “Haftasonu sokağa çıkmaya kısıtlama getirilirken iş yerlerinde işçiler çalışmak zorunda kaldı. Valilikler sendikaların 1 mayıs başvurusuna ise izin vermedi. Sayın vali işçiler fabrikalarda kaç kişi çalışıyor biliyor musun? İşçiler olarak çifte standardı kınıyoruz. İnsanca çalışma koşulları başta olmak üzere iş yerlerimizde fiziksel mesafe sosyal dayanışma anlayışıyla birleşelim diyoruz” dedi. 1 Mayıs taleplerini dile getiren Alagöz, “Zorunlu olmayan tüm işletmelerde üretime ara verilsin. İşçilere ücretli izin, herkese ücretsiz sağlık hakkı. Asgari ücret düzeyinde tüm işsizlere sosyal yardım. Kapitalizm sağlığa zararlıdır, salgına karşı ücretli izin, sömürüye karşı birleşelim” dedi.

EĞİTİM SEN TORBALI TEMSİLCİLİĞİ: SÖMÜRÜYE KARŞI İNSANCA YAŞAM

Eğitim Sen Torbalı Temsilciliği de 1 Mayıs’ı alanlarda kutladı. Torbalı Belediye meydanında bir araya gelen emekçilerin kutlamasına Teksif İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy da katıldı.

“Salgına karşı ücretli izin, sömürüye karşı insanca yaşam” pankartının yer aldığı açıklamayı Eğitim Sen Torbalı Temsilcisi Nuri Önder okudu. Önder, başka bir dünyanın ve ülkenin mümkün olduğunu söyleyerek talepleri dile getirdi: “İş güvencesi ve insanca yaşanacak ücret, herkes için temel gelir sağlanmalıdır. Başta sağlık ve eğitim olmak üzere özelleştirmelere son verilmeli, özelleştirilen kurumlar kamulaştırılmalı, kamusal politikalar hayata geçirilmelidir. Vergide adalet sağlanmalı, halktan bağış değil sermayeden servet vergisi alınmalıdır.  Çalışanlara ücretli izin verilmeli, işsizler için koşulsuz işsizlik maaşı ödenmeli, küçük esnaf ve çiftçi desteklenmelidir” 

BİRLEŞİK METAL İŞ VE LASTİK İŞ ÜYESİ İŞÇİLER FABRİKALARDA 1 MAYIS KUTLADI

Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Şubesi örgütlü oldukları fabrikalarda 1 Mayıs kutladıBirleşik Metal İş Sendikası İzmir’de örgütlü olduğu ZF, Delphi, Lisi FTB, ABB, Rettig ve Polkima AŞ. Fabrikalarında işçilerle 1 Mayıs’ı kutladı. Birleşik Metal İş, fabrikalarda ortak açıklama yaparak “On yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunamayan bu kapitalist düzen, neoliberal ekonomik düzen küresel salgın ile beraber tam bir iflas yaşıyor.

Salgın koşullarında dahi acil ve temel mal ve hizmet üretimi dışında çarkların dönmesi ısrarı göz göre göre işçileri salgının pençesine itiyor” ifadelerine yer verildi. Sermayenin değil halkın egemenliğini esas alan, sömürüye karşı emeğin haklarını koruyan, toplumsal zenginliğe el koyan yüzde 1’in değil, toplumun yararını esas alan yeni bir toplumsal düzeni işçi ve emekçilerin kuracağı belirtilen açıklamada, “İnsan onuruna yaraşır bir iş ve ücret, kamusal sosyal güvenlik ve sendikal hakların eksiksiz güvence altına alındığı yeni bir toplumsal düzen kuracağız” denildi.

"COVİD-19’DAN SONRA ESKİYE DÖNMEK İSTEMİYORUZ"

Lastik İş Sendikası İzmir Şube de Aktiv Akril, Japar plastik HLM Rultrans fabrikalarında 1 Mayıs’ı kutladı. Fabrikalarda yapılan açıklamalarda işçiler taleplerini dile getirirken buralarda da ortak basın açıklaması okundu.Fabrikalarda yapılan açıklamalarda, “Türkiye’de salgınla mücadele edilirken, en az korunan kesim işçi sınıfıdır. Bu nedenle işçiler salgına karşı etkin biçimde korunamıyor. 40 yıldır eşitsizliği derinleştiren, güvencesizliği artıran, sömürüyü yoğunlaştıran neoliberal kapitalist düzen Covid-19 ile tamamen iflas etti. Covid-19’dan sonra eskiye, eski normale dönmek istemiyoruz. 2020 1 Mayıs'ında tarihin bu dönüm noktasında ilan ediyoruz: Biz yeni bir toplumsal düzen istiyoruz. Her türlü ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe ve ötekileştirmeye karşı eşit yurttaşlığın, yurtta, bölgede ve dünyada barışın benimsendiği yeni bir toplumsal düzen kuracağız” denildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam