Bu seferki bahane ne?
ŞUBATTA ONLARCA ÖLÜM
Şubat ayı içerisinde ardı ardına ölümlerle sonuçlanan ve uzmanların “kaza değil iş cinayeti” olarak yorumladığı bir çok olay yaşandı.
3 Şubat: Ostim Sanayi Sitesinde meydana gelen iki patlamada 20 işçi can verdi. Emek örgütleri gerçek denetimlerden uzak iş yerlerinde işçilerin, kâr hırsına kurban edildiğine dikkat çekti. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in patlamaların ardından “İşletme belgesi bile yok” diye suçladığı işyerlerinin belge alma zorunluluğunun Bakanlığı tarafından kaldırıldığını ise unuttu! 2009’da çıkarılan yeni yönetmelikle 50’den fazla işçi çalıştıran işyerlerine belge alma koşulu getirildi. Yurt genelinde binlerce işyeri belgesiz çalışıyor.
7 Şubat: Antalya Liman’ında bulunan Petrol Ofisi Dolumu Tesisleri’nde patlama meydana geldi. Patlamada ilk belirlemelere göre 2 işçi öldü.
10 ŞUBAT: Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin kömür üretim sahasında, Turgay Ciner’e ait madende 4 gün arayla ikinci göçük yaşandı. 6 Şubat’ta yaşanan ilk göçükte 1 işçi yaşamını yitirdi. 4 gün sonraki göçükte ise 1 işçiin cenazesine ulaşılırken, 9 işçideh hala haber alınamadı. AKP tıpkı bundan önceki ‘iş cinayetleri’nde, yaptığı gibi Kahramanmaraş’ta meydana gelen göçükte de kabahatin hükümette, yetkililerde ya da patronda olmadığını ispatlamaya girişti. İşçilerin ‘Bile bile ölüme gönderildiklerine’ dair bir çok veri olmasına rağmen, bu konuda tek kelime etmeyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bu çöküntünün dünyada benzeri yok” dedi.
Başbakan söz verdi: Cenazeleri çıkaracağız
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınları göçük altında kalan aileleri aradığı öğrenildi. Bakım-Onarım ekibinde olan Cuma Yıldırım’ın babası Yusuf Yıldırım ile görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, cenazelerin bulunması konusunda söz verdiği belirtildi. Başbakandan güvenlik tedbirlerini artırıp, kaçak ve kuralsız çalışmayı sonlandıracağına dair ise bir söz gelmedi.
Baba Yıldırım, “ Başbakanımız benimle görüştü. 3 ülke ile görüşüldüğünü ve toprak altında kalanların çıkarılması için çalışıldığını söyledi. Çocuğu olup olmadığını sordu. Ben de nişanlıydı daha dedim. Bir babası da benim, bir sorununuz olursa bilgi ulaştırın diyerek bizi teselli etti.” dedi.
Çöllolar Kömür Havzası’nda faaliyet gösteren Ciner-Park Teknik Şirketi’nin Japonya’da kurtarma hizmeti veren bir şirket ile görüştüğü ve bölgede toprak altında kalanların çıkarılması için yardım talep ettiği öğrenildi. Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa Japonlar heyelan bölgesine gelerek çalışma yapacak. (MARAŞ)
Evrensel'i Takip Et