31 Mart 2020 00:50

İşçiler soruyor: Üretim sürdükçe nasıl korunacağız?

Payas, Dörtyol ve Osmaniye'de çalışan işçiler üretimin devam ettiği sürece kendilerini koruyamayacaklarını belirterek iş güvencesi ve bir ay ücretli izin talep ediyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Halil İMREK
Mehmet ÖZASLAN
Hatay/Osmaniye

PAYAS, Dörtyol ve Osmaniye Organize Sanayi Bölgelerinde ağırlıklı olarak metal fabrikaları bulunuyor ve on binlerce metal işçisi çalışıyor. Fabrikalarda servis ve yemekhaneyle sınırlı tedbirler alınırken, üretimde ise alınması gereken tedbirler rafa kalkıyor. İşçiler “Üretim sürdükçe salgından nasıl korunacağız?​” diye soruyor. Ailelerine virüs bulaştırmaktan ve işsiz kalmaktan korktuklarını söyleyen işçiler, üretimin devam ettiği sürece kendilerini koruyamayacağını belirterek iş güvencesi ve bir ay ücretli izin talep ediyor.

Yolbulan Metal: Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Yolbulan’da yaklaşık 800 kişi çalışıyor. Salgından dolayı çalışan işçi sayısı yarıya kadar düşürülmüş. Kronik rahatsızlığı olanlara senelik izin verilmiş, onun dışında da çok sayıda işçi yıllık izne gönderilmiş. Fabrikada üç vardiya çalışılıyor, vardiyalarda daha az işçi çalışıyor. Yemekhanede masalar arasında bir metre aralık bulunuyor. Peçete, kaşık, çatal vs. kapalı paket içinde veriliyor. Fakat fabrika içindeki üretimde fiziki mesafeye uyulmuyor, üretim gereği iki üç işçinin yan yana gelmesi gerekiyor. Ücretli izinli şekilde evde kalmaları gerektiğini söyleyen işçiler, “Herkes dışarı çıkmayın diyor ama kimse fabrikalarda çalışan işçileri görmüyor” diyor.

Yücel Boru: Osmaniye Organize Sanayi’de Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Yücel Boru’da diğer fabrikalara göre daha fazla tedbir alınmış. Fabrika mevcudu beyaz yakalılarla birlikte 200 olan fabrika üç vardiyadan tek vardiyaya düşmüş. 60 kişi yıllık izinlerine gönderilmiş. İşçi servisleri artırılmış. Her koltuğa bir kişi oturuyormuş. Yemekhanede her masaya iki kişi otururken, yemek dönüşümlü yeniyormuş.

MMK Metalurji: Dörtyol ilçesinde kurulu MMK Metalürji fabrikasında kronik rahatsızlığı olanlar izne gönderilmiş, kalanlar ise üç vardiya çalışıyor. Eskisinden farklı olarak yemekhane kullanılmıyor. İşçilere kumanya dağıtılıyor. Girişte parmak basılan makine yerine kart okutuluyor. Servislerde işçiler birer kişi oturuyor.

Kron Filtre: Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Kron Filtre’de 130 kişi çalışıyor. Salgından dolayı 30 kişi senelik izne gönderilmiş. Servisleri çoğaltmışlar. Yemekhanede diğer fabrikalarla aynı önlem alınmış.

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik ve koronavirüs arasında kalmak

SONRAKİ HABER

Üniversite öğrencileri belirsizliğe tepkili: Eğitim hayatımız kadar hafife alınmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...