29 Mart 2020 11:43

AVM işçisi: Koronavirüs, işten atma, ücretli izin, kısa çalışma ödeneği kıskacı

Ankara'da bir AVM'de çalışan işçi koronavirüs sürecinde yaşadıklarını yazdı: Sömürü düzeni emekçileri ve kadınları çıkarları doğrultusunda kullanmaya devam ediyor.

Fotoğraf: Pixabay (Arşiv)

Paylaş

Bir AVM işçisi
Ankara

Ankara'da bir AVM'de uzun süredir çalışmaktayım. Sizlere koronavirüs sürecinde yaşadıklarımızı anlatmak istiyorum.

Çalıştığım yer, iş yükü yoğunluğunun bitmedigi bir yer. 10 kişilik bir ekibin yapacağı işi daha az kişiyle yapıyoruz. Virüsün duyulmasıyla birlikte işler azaldı. Mağazada sürekli toplantılar oluyordu. Herkes tedirgindi. Okulların kapanmasıyla birlikte toplantının akıbeti de belli oldu, bazı arkadaşlarımız işten çıkarıldı. İşten çıkarılacak olan arkadaşlarımızı çalışma süresine göre belirlediklerini söylediler. Çünkü yılı dolan arkadaşlarımıza tazminat vermek istemediler. Kalan bizleri de iyi günler beklemiyordu. İzinlerimiz ve erken çıkışlarımız iptal olmuştu. Süreç ne kadar devam ederse etsin full çalışacağımızı söylediler. “İstemeyen ayrılabilir mağazanın da ne olacağı belli değil” denildi. Ne denildiyse uymak zorunda kaldık. Ev geçindiren, kira ödeyen, kredileri bekleyen var tabi. Bir süre böyle devam etti.

Yeni çıkan genelgede de AVM’lerin kapatılması söylenildi. Bütün çalışanlar ücretsiz izne çıkarıldık. “Ne zaman açılırsa o zaman dönerseniz” denildi. Bütün sorularımız cevapsız kalarak mağazayı kapattılar. Evlerimizde maaşlarımız yatacak mı diye beklemeye girdik biz de. Haber geldi, kısa dönem çalışmaya başvurarak ücretlerimizi alabileceğimiz duyulunca biraz rahatlamıştık. Ama onun da şartları olduğunu öğrendik. Çoğu arkadaşımızın şartları karşılamadığı için maaşlarını alamayacağı ortaya çıktı. Bu yapılanın fırsatçılık olduğunu söyleyince de “ayrılmak istiyorsanız ayrılın” deniyor. Yani bu salgın yine emekçi bizleri vuruyor. Sömürü düzeni emekçileri ve kadınları çıkarları doğrultusunda kullanmaya devam ediyor. Biz emekçiler korona’nın faturasını ödemek istemiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da taksi ve internet uygulamalarıyla şehirlerarası yolculuk yasaklandı

SONRAKİ HABER

İETT’de koronavirüs şüphesi: 7 çalışan karantinaya alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa