17 Mart 2020 06:52 Güncelleme: 17 Mart 2020 12:23

AVM çalışanları tepkili: AVM’ler cirodan vazgeçmiyor işçilerin sağlığı hiçe sayılıyor

İçişleri Bakanlığının “koronavirüs tedbirleri” konulu ek genelgeyle AVM’lerin açık kalması kararına tepki gösteren işçiler, rutin temizlik ve dezenfektan koyularak önlem alınamayacağına dikkat çekti.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Cristobal Saavedra Vogel/AA

Reklam

Dilek OMAKLILAR
İzmir

İçişleri Bakanlığının, 81 ilin valiliğine gönderdiği “koronavirüs tedbirleri” konulu ek genelgeyle, tiyatro, sinema, kafeterya, kafe, her türlü oyun salonları, çay bahçesi, dernek lokalleri gibi yerlerin faaliyetleri durdurulurken AVM’lerin açık kalması sağlandı. Genelgeye tepki gösteren işçiler rutin temizlik ve dezenfektan koyularak önlem alınamayacağına dikkat çekerken, Tez Koop-İş 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat, “AVM’lerde risk seviyesi bitene kadar kapatılmalı, çalışanlar da ücretli mazeret iznine çıkarılmalıdır” çağrısında bulundu.

Koronavirüs nedeniyle 12.00-20.00 saatleri arasında çalışmaları gerekirken 10.00-22.00 saatleri arasında çalışmaya devam ettiklerini belirten bir kadın işçi, “Dezenfektan var ama bu önlemler yeterli değil. Revire gidip sağlık kontrolleri yapabiliriz ama bunların dışında gözle görülür bir şey yok. Sağlığımızı kimse önemsemiyor” dedi. Bir başka AVM çalışanı da “Geçici süreyle 12.00-20.00 şeklindeki çalışma saatine göre faaliyet göstermelerine kolaylık sağlanacağını duyurulmuştu. Bunu yapmak zor mu?” diye konuştu.

Başka bir AVM çalışanı ise şunları anlattı: “Bütün AVM’ler 10.00’da açacak. Diğeri firmanın kendisine bağlı. Özellikle büyük firmalar 4 saat de olsa ciro kaybı yaşamak istemiyor. Herkese önlem var ama bize niye yok? Özel şirketlerde bu hep böyle olmuştur. Böyle bir ülkede işçilere ne kadar çok değer veriyorlar ki?”

Kendisinin bir önlem alındığına şahit olmadığını dile getiren işçi, “Marka eğer kendi isterse ilaçlama yapıyor. O da ürünlere zarar verir diye kimse yapmıyor. Ama buralarda alınan hiçbir önlem yok. Sağa sola koyulan dezenfektan ile bu iş olmaz. Tuvaletlerde de rutin temizlik dışında hiçbir şey yok. AVM’lere gelenler de en çok yaşlılar. Bilinç lazım, hâlâ oyun olduğunu düşünen var. Açıklanan rakamların da giderek artacağı ortada.”

"ÇALIŞANLARA ÜCRETLİ İZİN VERİLMELİ"

Tez Koop-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat ise konuyla ilgili şunları söyledi: “AVM’lerin çalışma saatlerinin kısalması veya kamuda alınan önlemlerin alınması lazım. Özellikle AVM depolarında çalışan 50 yaş üstü bir sürü kişi var. AVM’lerde Türkiye genelinde yaklaşık 700 bin kişi var. Her ne kadar insanlar evden çıkmıyor gibi gözükse de temel ihtiyaçları için yine buralara geliyorlar. Risk seviyesi en yüksek yerlerden birisi. Alınan tedbirler yetersiz. AVM içindeki işletmeler risk taşıyan çalışanları zoraki senelik izine çıkarmakla çözüm buluyorlar. Bizce bu yanlış. AVM’lerde çalışanlar da kamuda çalışanlar gibi insan. AVM’ler risk seviyesi bitene kadar kapatılmalı, çalışanlar da ücretli mazeret iznine çıkarılmalıdır” diye konuştu.

Reklam