17 Mart 2020 20:46

AVM çalışanı: Biz çalıştığımız için tehlikedeysek sizler de tehlikedesiniz

H&M işçisi: Bizleri AVM’lere zorla götürüp çalıştırma kararı alındı. AVM'lerin dezenfekte edilmesi gibi bir konu konuşulmadı bile.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

H&M'de çalışan Koop-İş üyesi genç bir işçi
İstanbul

Türkiye’de koronavirüs vakalarının görülmesiyle unutulan, yok sayılan yerlerin başında AVM’ler geliyor. Virüsün bulaşmak için en büyük tehdit alanlarından biri olan AVM’leri kimse düşünmedi. Bir haber yayıldı, ‘AVM’ler 12.00-20.00 olarak çalışacak’ denildi ama haberin ana detayında bunun bir öneri olduğu ve AVM’ler kurulunun toplanıp bu konuda ortak bir karara varması gerektiği yazıyordu. Ayrıca 12.00-20.00 arası çalışınca şirketlerin kâr oranı azalacağı için bakanlığın yaptığı açıklamada personellerinizi yıllık izne çıkarmayı tercih edebilirsiniz yazıyordu. Üstelik çalıştığım şirket isteyenleri ücretsiz izne çıkarabileceğini de söylemiş. Peki bizim borçlarımız ne olacak? Şirket her yıl yaptığı kârın yüzde 20'sini bile harcamıyor. Bizse borçlarımızı ödeyebilmek için her koşulda çalışmak zorunda kalıyoruz.

AVM’lerin kapatılmaması önemli bir tartışmayı açıyor. Neden AVM’ler kapatılmıyor, neden kıyafet alışverişi bu kadar önemli, bizim canımız bu kadar mı değersiz diye düşünüyorum... Ben can sağlığı düşünüldüğü için okulu üç hafta ara vermiş üniversite öğrencilerinden biriyim aslında. Zorunda olduğum için çalışıyorum. Devlet bana neden her alanda sahip çıkmak yerine sadece kendi kurumlarının bulunduğu alanda sahip çıkıyor? Çalıştığım şirket de devlet gibi elbette canımızı yok saydı ve yine insanlarımızın AVM’lere dadanıp alışveriş yapacağını ön görerek bizleri AVM’lere zorla götürüp çalıştırma kararı alındı. AVM'lerin dezenfekte edilmesi gibi bir konu konuşulmadı bile. Sonuçta her gün temizlik görevlileri siliyor ya, dezenfekteye ne gerek var. Canımız yine hiçe sayıldı.

Bugün İtalya’dan gelen, zamanında umursamadıkları için bu halde olduklarını söyleyen insanları gördükçe ürperiyoruz. Eğer biz burada çalıştığımız için tehlikedeysek sizler de geldiğiniz için tehlikedesiniz. Bizlerin de bugün sokağa çıkma gibi yasaklar gelmeden bu kararları almamız gerekiyor. Bu zor günleri bu kadar görmezden gelmemeliyiz. Özel şirketlerin patronları da, virüs yayılıp daha tehlikeli hale gelmeden gerekli önlemleri almalı.

ÖNCEKİ HABER

Liman-İş'ten koronavirüs açıklaması: Tüm işçi ve emekçilere ücretli izin verilmeli

SONRAKİ HABER

Çocuklarla koronavirüs hakkında konuşmaktan çekinmeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...