20 Mart 2020 19:23

AVM çalışanları geçici kapatma ve ücretli izin istiyor

AVM çalışanları zorunlu yıllık izin ve ücretsiz izin gibi uygulamaların kendilerini ekonomik olarak zorlayacağını söylüyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Baran KOZAN
Ankara

Koronavirüs tedbirleri kapsamında her yerin faaliyeti durdurulurken alışveriş merkezilerinin (AVM) açık bırakılmasına tepki gösteren AVM çalışanları, geçici olarak kapatma ve ücretli izin hakkı istiyor. Çalışanlar zorunlu yıllık izin ve ücretsiz izin gibi uygulamaların kendilerini ekonomik olarak zorlayacağını söylüyor.

Atlantis AVM’de çalışan bir işçi, korunmak için ellerini daha sık dezenfekte edip bol sabun ve suyla yıkadığını, kalabalık bir alanda çalışmasına karşın mümkün olduğu kadar insanlarla mesafesini korumaya çalıştığını söyledi. Salgının gıda fiyatlarına yansımasının tam bir sömürü olduğunu söyleyen işçi, “Maalesef krizi fırsata çevirmeye çalışıyorlar. İnsanlar olayın farkına yavaş yavaş varıp evlerinden çıkmamaya başladı. Bir süre işimize ara verilirse daha iyi olacağını düşünüyorum. Çalışma alanım hakkında insanlarla sürekli diyalog halinde olduğumuz için çok sağlıklı olduğunu söyleyemeyeceğim. Daha sağlıklı çalışma alanı yaratabilmek için bir süre kapatılıp dezenfekte edilmesi taraftarıyım” dedi.

TEMİZLİK PERSONELİ AZ, MAĞAZA BÜYÜK

Aynı AVM'de çalışan diğer işçi de fırsatçılardan yakınarak hijyen ve gıda ürünlerinin fiyatlarının arttığını söyledi. İşçi, “Dezenfektanlar, kolonyalar konuldu mağazanın her yerine ve eldivenle çalışmaya başlandı. Ama yeterli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü temizlik personelimiz az, mağaza ise çok büyük. Personelin artırılması gerekir. Ayrıca işyerinde kişi sayısı azaldı. Zorunlu olarak yıllık izin ve ücretsiz izne çıkarılıyoruz” dedi.

Nata Vega AVM’den bir emekçi de kişisel hijyenine dikkat ettiğini belirterek “Halka destek olunmalı başta hijyen malzemeleri ücretsiz dağıtılmalı. Mahalle ve işyerinde tamamen hayat durma noktasına geldi. Ücretsiz izne çıkarıldık ve bu durum bizi ekonomik olarak zorlayacak. Devletinde yeterince önlem alabildiğini düşünmüyorum. Bir panik havası var, bu engellenmeli ve halka daha şeffaf, net bilgiler verilmeli. Her bir vatandaş sağlık kontrolünden geçmeli” dedi.


UZMANLAR UYARIYOR AMA BİZ HÂLÂ ÇALIŞIYORUZ

AVM çalışanı
Bursa

Türkiye’de hemen hemen bütün illerde şubesi olan elektronik bir markette (AVM) çalışıyorum. Şu an işyerinden yazıyorum, yazabiliyorum çünkü kimse yok, her yer boş. Bizim dışımızda 58 mağaza kapalı. Bu neyin inadı anlamıyorum gerçekten. Lütfen sesimizi duyurun. Patron olsam ben açmam dükkanı, zaten elektrik, su, klima, aydınlatma gibi giderler günü kurtarmaz. İnsan sağlığını hiçe saymaktan başka bir şey değil bu. Ailemiz var çocuklarımız var, yeni bebeği olan baba var aramızda.

İnsani ihtiyaç malzemesi satmıyoruz, eczane değiliz, ekmek satmıyoruz. Ülkede salgın var, uzmanlar toplu yerlerde durmayın diyor. Önlemler de alındı zaten ama yetersiz, çünkü şu an çalıştığım AVM’nin 1000'nin üzerinde çalışanı var. Ve istesek de istemesek de iletişim ve temas halindeyiz. Kargo geliyor teslim almak zorundayız. Dünyanın birçok yerinde önlem aldılar bizim ülkemizde de alınsın. İlla önlem almaları için AVM’lerden ölüm haberi mi almaları gerekiyor? Gerçekten şu an açık tutmanın hiçbir mantığı yok. Ne yapacağımızı şaşırdık gerçekten, lütfen kapatın AVM’leri ve ücretli izne çıkalım.

ÖNCEKİ HABER

Zara mağazası çalışanı: Koronavirüsün faturası emekçiye çıkarılıyor

SONRAKİ HABER

Muhterem Nur; çileli bir hayattı yaşadığı, en dibi de gördü zirveyi de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...