27 Mart 2020 11:04

Maaşları ödenmeyen ücretli öğretmenler: Koronavirüsten olmazsa yoksulluktan öleceğiz

Koronavirüs salgını sürecinde ücretsiz izne çıkarılan ücretli öğretmenler tepkili: Zaten kıt kanat geçiniyorduk şimdi halimiz daha da vahim.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Koronavirüs nedeniyle okulların kapatılması ve uzaktan eğitim ile birlikte yine ücretli öğretmenler mağdur oldu. Ücretsiz izne çıkarılan ücretli öğretmenler kendilerine yaşatılanlara tepkili. Bir yanda koronavirüs bir yandan da açlıkla mücadele ettiklerini söyleyen ücretli öğretmenler, mevzuatın değiştirilmesini ve ücretli kadrolu ayrımının ortadan kaldırılmasını istiyor. Bu süreçte elektrik, doğal gaz, su faturası ve kiralarını ödeyemeyecek olmanın kendilerini virüs kadar korkuttuğunu anlatan ücretli öğretmenler “Zaten kıt kanat geçiniyorduk şimdi halimiz daha da vahim” diyor.

"ÇOCUKLARIMIZ TAŞ MI YESİN?" 

10 yıldır Urfa’nın köylerinde ücretli öğretmenlik yapan ve aylık 1300-1500 TL arasında maaş alan Kemal Öğretmen “Sigortamız bile yarım gün yatıyordu. Ben 10 yıldır ücretli öğretmenlik yapıyorum, 900 gün sigortam var. Siz düşünün” dedi.

Uzaktan eğitimin ardından ücretli öğretmenler olarak mağdur edildikleriniı söyleyen Kemal Öğretmen, “Çoğumuz evliyiz. Benim üç çocuğum var.  Ev kira.  Bize ‘Evde kalın’ deniliyor. Biz çalışmazsak çocuklarımız ne yesin, taş mı yesin?​” diye sordu.

Markete, kasaba borcu olduğunu anlatan Kemal Öğretmen, “Şu an borç batağında yüzüyorum. Bir yandan korona hastalığı, bir yandan açlıkla mücadele ediyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmışız. Biz Milli Eğitim Bakanı’nın üvey evlatlarıyız. İşsizlik maaşı dahi alamıyoruz” dedi.

"HAKLARIMIZ GÜVENCE ALTINA ALINMALI"

17 yıldır ücretli öğretmen olarak çalıştığını söyleyen Abdullah Öğretmen ise ücretli öğretmenlerin hiçbir yasal güvencesi olmadığına dikkat çekerek “Kar tatili, sömestir tatili, şimdi de virüs tatili. Bu dönemlerde maaşımız ödenmiyor. Evimiz kira, sonuçta biz de ev geçindiriyoruz. Bu soğukta doğalgazsız, elektriksiz, aç, susuz mu yaşayalım? Biz ücretli öğretmenlerin de ekonomik, sosyal ve özlük haklarının kadrolu öğretmenler gibi yasal bir güvence altına alınması gerekiyor” dedi.

"VİRÜSTEN ÇOK, FATURALARDAN  KORKUYORUZ"

“Hadi bu ay ödedik kirayı, peki bundan sonraki aylar ne olacak?​” diye soran Güler Öğretmen de elektrik, doğal gaz, su faturası, kirayı ödeyemeyecek olmanın kendisini  virüsten daha çok korkuttuğunu söylüyor. 

"KORONA EN BAŞTA BİZİ VURACAK"

Evli ve 2 çocuğu olan Songül Öğretmen ise “Ücretli öğretmenlerin hiçbir zaman hakkı olmadı ki virüs salgınında olsun” diyerek öğretmenlerin ücretli  olarak çalıştırılmasının nedenini anlamadığını söylüyor. Virüse bile belki çözüm bulunacağını ama ücretli öğretmenlerin yıllardır sorunların çözülemediğini belirten Songül Öğretmen “Virüse karşı ‘Bağışıklığınızı güçlendirin’ deniliyor. Ben nasıl bağışıklığımı güçlendireyim.  Ücretli öğretmenin aldığı maaş ortada. Şimdi onu da alamayacağız. Korona en başta bizleri vuracak zaten. Paran varsa sağlığına kavuşursun” dedi.

"MEVZUAT BAHANE EDİLMEMELİ!

MEB’in bu süreçte tüm öğretmenleri idari izinli saydığını ancak ücretli öğretmenleri, mevzuatı gerekçe göstererek bu kapsamın dışında tuttuğunu belirten Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç, “Zaten çoğunlukla çalışırken de asgari ücretin altında gelirleri olan ‘ücretli öğretmen’ arkadaşlarımızın tüm ekonomik gelirleri ortadan kalkmıştır” dedi. Türkiye’de 80 binin üzerinde ücretli öğretmen olduğuna dikkat çeken Sağdıç, “Ayrıca bu 80 bin kişinin aileleri var. Zaten bir eşitsizlik içerisinde olan ücretli öğretmenler, okulların kapatılmasının ardından mağdur edildi” diye konuştu. ‘Mevzuat buna izin vermiyor denilerek bu iş kenara konulmamalı’ diyen Sağdıç şunları söyledi: “Bahane bulmasınlar. Mevzuat değişikliği de MEB’in yapacağı çalışma ile mümkün. Eğitim Sen olarak talebimiz bütün ücretli öğretmenlerin kadroya alınmasıdır” dedi.

"ÖĞRETMEN MAAŞINI, ÖĞRETMENE ÖDETME TALEBİ"

Sultangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul idarecilerinin bulunduğu WhatsApp grubuna gönderilen yazıyla ise ücretli öğretmenlerin maaşlarının, öğretmenlerin kendi arasında topladığı parayla ödenmesi talep edildi. İlçede bulunan bütün okulların kampanya başlatması istenen yazıda şu ifadeler yer aldı: “Biz öğretmen camiası olarak ücretli öğretmenlerimize sahip çıkacağız. Toplanan paralar eşit bir şekilde ücretli öğretmenlerimizin hesaplarına yatacak. Allah şimdiden yapacağımız bu hayırları kabul etsin. Her okul müdürümüz kendi öğretmenleriyle bu konunun istişaresini yapsın. Bu konuda okul okul değil ilçe olarak hareket edeceğiz.”

ÖNCEKİ HABER

Myrleia Antik Kenti'nde bulunan eserler kırıldı

SONRAKİ HABER

ABD’nin koronavirüs önlem paketi büyük ancak pakete güven az

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...