24 Mart 2020 10:52

TTB'nin anketi: Koruyucu donanıma erişim sorunu sürüyor

TTB'nin sağlık çalışanlarının koronavirüse maruz kalma riski anketine göre, çalışanların yüzde 38’i eldiven, yüzde 52’si önlük/forma, yüzde 60’ı ise tıbbi maske bulamadıklarını ifade etti.

Fotoğraf: Burak Akay/AA

Paylaş

Türk Tabipleri Birliğinin (TTB), sağlık çalışanlarının koronavirüse maruz kalma riskine ilişkin başlattığı ankete katılanların yüzde 70'i çalıştığı sağlık kurumunda birden fazla COVID-19 hastasıyla karşılaştığını belirtti. 5 sağlık çalışanı COVID-19 enfeksiyonlu bir hastanın bakımı, tedavisi sırasında, biyolojik sıvıyla/solunum yolu salgısıyla ilgili iş kazası geçirdiğini bildirirken, çalışanların yüzde 38’i eldiven, yüzde 52’si önlük/forma, yüzde 60’ı ise tıbbi maske bulamadıklarını ifade etti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Sağlık Çalışanlarının COVID-19 Virüsüne Maruz Kalımına İlişkin Risk Değerlendirmesi” anketinin ön raporunu açıkladı. Web tabanlı ve özbildirime dayalı olarak 20 Mart tarihinde başlayan çalışma kapsamında hazırlanan raporda, ilk iki günde çalışmaya katılan 1820 sağlık çalışanının yanıtları yer aldı.

5 SAĞLIK ÇALIŞANI İŞ KAZASI GEÇİRDİ

Yüzde 52’si erkeklerin, yüzde 48’i ise kadınların yer aldığı 47 ilden katılımcının yüzde 76’sını hekimler oluşturdu. Hekimleri, yüzde 15 ile hemşire veya ebeler izledi. Risk değerlendirmesi çalışmasına 74 ilden katılım gerçekleşti. Rapora göre, ankete katılan sağlık çalışanlarının yüzde 31’inin en az bir kronik hastalığı var. Çalışmaya katılanların yüzde 4’ünü 65 yaş üstündekiler, yüzde 1’ini ise gebeler oluşturuyor. Çalışmaya katılan tüm sağlık çalışanlarının yüzde 70’inin çalıştığı sağlık kurumunda birden fazla COVID-19 hastasıyla karşılaşıldı. Çalışanların yüzde 6’sı bu hastalarla yüz yüze temas kurduğunu belirtirken yüzde 4’ü hasta üzerinde aerosol üretici bir işlem yapılırken orada bulunduklarını ifade etti. Rapora göre, 5 sağlık çalışanı ise COVID-19 enfeksiyonlu bir hastanın bakımı, tedavisi sırasında, biyolojik sıvıyla/solunum yolu salgısıyla ilgili iş kazası geçirdi.

KURUMLAR SALGINA HAZIR DEĞİL

Çalışanların yüzde 44’üne salgınından nasıl korunacağına dair çalıştığı kurum tarafından bir eğitim verilmezken, yüzde 53’üne salgında iş organizasyonuyla ilgili yapılacak değişiklikler konusunda bilgi sağlanmadı, yüzde 50’sine ise COVID 19 ile ilgili birimine özel tanı, tedavi şemalarıyla ilgili rehber vb. eğitim materyali verilmedi.

KORUYUCU DONANIMA ERİŞİLEMİYOR

Koronavirüsten korunmak için sağlık çalışanlarına gerekli koruyucu donanıma erişimde yaşanan sorunlar da raporda yer buldu. Çalışanların yüzde 38’i eldiven, yüzde 52’si önlük/forma, yüzde 60’ı ise tıbbi maske bulamadıklarını ifade etti. Tek kullanımlık önlük/tuluma ulaşabildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 29’da kalırken siperlik ya da koruyucu gözlükte bu oran yüzde 26’ya, N95 maskede ise yüzde 22’ye düştü.

"ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ"

Raporda, sağlık çalışanlarının büyük bir risk altında sağlık hizmeti sunduklarına dikkat çekilerek mevcut koşulların meslek hastalığı ve iş kazası yönünden yüksek risk oluşturduğu ifade edildi. Pandemi ile mücadelede yaşamsal öneme sahip hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapılan raporda, Kişisel Koruyucu Donanımların eksiksiz sağlanması gerektiği ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP’nin infaz indirimi taslağı: İstismarcı serbest, siyasiler tutuklu

SONRAKİ HABER

Ekmek ve Gül’den, koronavirüs salgını sürecinde şiddete karşı 10 acil talep

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...