TTB Başkanı: Koronavirüs oranı yüzde 40’a çıkabilir ama basit atlatılacak

TTB Başkanı Sinan Adıyaman, Sağlık Bakanı ile dün gerçekleştirilen görüşme ve koronavirüs salgınına ilişkin Evrensel’e değerlendirmelerde bulundu.

13 Mart 2020 10:16
Son Güncellenme Tarihi: 13 Mart 2020 14:47
Paylaş

Burcu YILDIRIM
Doğa Başak ÖZTÜRK
Ankara

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman ile koronavirüsle ilgili son gelişmeleri ve alınması gereken önlemleri konuştuk. Panik yapmadan ancak gereken önlemleri de alarak bu sürecin atlatılması gerektiğini ifade eden Adıyaman, koronavirüs testlerinin yapıldığı merkezlerin çoğaltılması ve İstanbul’da bu merkezlerin dörde kadar çıkarılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de yüzde 40-50 civarlarında koronavirüs görülebileceğini belirten Adıyaman, ancak hastalığın basit atlatılacağını vurguladı. Adıyaman, iş yerleri ve fabrikalar için de bakanlığın harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Adıyaman, “Özellikle fabrikada çalışan insanların iki saatte bir mola verip açık havaya çıkması, el yıkamak için mutlaka izin verilmesi gerekirse ücretsiz olarak maske dağıtılması sağlanmalıdır. Hükümetin de bu konuda özel sektöre mutlaka bir açıklama yapması bunun yanında da tedbirlerin alınması gerekiyor” dedi.

‘HASTALARIN YÜZDE 80’İ HAFİF GEÇİRİYOR’

Türkiye’de ilk olarak 11 Mart’ta görüldüğü açıklanan koronavirüs (Kovid-19) vakasının bugün itibari ile ikiye çıktığını hatırlatan Adıyaman, “İran’dan gelen ölüm haberleriyle beraber tedbir alınması gerektiğini ifade ediyorduk ve sonuçta geldi. Hastaların yüzde 80’i hafif bir soğuk algınlığı gibi asemptomatik geçiriyor hastalığı. Dolayısıyla hastaneye başvurmuyor ve test yapılmadığı için de negatif çıkıyor. Ama bu virüsün Türkiye’ye gelmesini bekliyorduk zaten sonuç itibariyle de geldi. İlerleyen günlerde virüs daha da yayılacak. Bu durumda çok korkmamak lazım ama tedbiri de elden bırakmamak gerekiyor. Çünkü iş ciddi ve bu salgın Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edildi. Devletlere, ‘Bu yeni virüs tüm dünyaya hızla yayılıyor ve tedbirlerini alın’ diyor esasında” diye belirtti.

Türkiye’nin İtalya, İran ve Almanya’nın yaptığı hatalara düşmediğini ifade eden ve ilk elden Çin ile giriş çıkışların kapatılmasının önemli olduğuna değinen Adıyaman, “Çünkü bu tür salgınlarda bir-iki saat bile çok değerlidir. Artık teşhis de edildi. Bugün ikincisi açıklandı ama sayı daha fazlaya çıkabilir, paniğe kapılmamak lazım. Alınacak tedbirler belli, ne yapmamız gerektiği ve nasıl korunacağımız belli. Bunlara dikkat edildiğinde bu sorunu çok büyük bir kayıp olmadan çözebiliriz” dedi.

‘TESTLERİN YAPILDIĞI YERLER ARTTIRILMALI’

Sosyal medyanın, basının ve halkın duyarlı davranması gerektiğini ifade eden Adıyaman, sansasyonel haber yapılmaması uyarısında bulundu. Adıyaman, “İnsanlar çok korkuyor ama bu virüs daha önce görülen veba ya da çiçek gibi ölümlere sebep olacak bir virüs değil. İnsanlık tarihi, hep virüslerle karşı karşıya geldi ve bunları savaşıp yendi. Bunu da yenecek. Türkiye’nin yüzde 40-50’si bu virüse yakalanacak ama çoğunda hastalık çıkmayacak ve böyle böyle bir bağışıklama olacak. Ellerimizi iki üç saatte bir 20 saniye sabunlu suyla yıkamamız gerekiyor, öyle özel ayrı bir dezenfektana gerek yok. Bulaşma şekli bir metreden yakın temas halinde damlacık yoluyla oluyor ya da hasta bir insan bir yere dokunduysa iki üç saat içinde sağlıklı birisi de aynı yere dokunup elini yüzüne götürüyorsa öyle bulaşıyor” diye konuştu.

Okulların bir süre kapatılmasını ve etkinliklerin iptal edilmesini olumladıklarını belirten Adıyaman, “Yaklaşık iki ay biraz dikkat etmek gerekiyor. Bakanlık, koronavirüs testlerinin yapıldığı yerleri bir an önce arttırmalı çünkü yeterli değil. Önce sadece Ankara’da yapılıyordu bu testler. O da 24 saatte belli oluyordu. Şimdi 3-4 saate düştü. Daha sonra Erzurum ve iki gün önce de İstanbul’a açtılar. Hatta şu anda İstanbul’a iki, üç hatta dört yere ve diğer illere de test merkezleri açılmalı. Özellikle kamu-üniversite hastanelerinde bazı özel hastanelerde çok yetişmiş ve bu işi iyi bilen bilim insanları var. onlardan yararlanmak lazım bu testlerin oralarda da yapılması gerekir” dedi.

‘VİRÜSE KARŞI ÖNLEMLERİ TOPLUMSAL OLARAK ELE ALMALIYIZ’

Kalp, akciğer, böbrek yetmezliği ve diyabeti olan özellikle 65 yaş üzeri insanların bir süre kalabalık yerlerde bulunmamalarını tavsiye eden Adıyaman, “Bu arada yanlış anlaşılmasın her 65 yaş üstü insan da bu hastalığa yakalandığı zaman ölecek diye bir şey yok. 90 yaşındaki insanlar atlatıyor. Bunun oranı yüzde 1 veya 2’lerde. Hasta oranı artıyor ama ölüm oranı artmıyor. Bir kere hasta olan bir kişi çok kalabalığa karışmasın sadece kendimizi değil, toplumu da düşünmek zorundayız. Bu konuyu toplumsal olarak ele alırsak zaten çok kolay atlatırız. Bütün ülkelerin de bunu dikkate alarak davranması gerekiyor. Gripte hastalık ağır bir şekilde başlar ve sönümlenir. Koronavirüste ise aksine hafif başlıyor ve altıncı günde yüksek ateş, kuru öksürük ve nefes darlığı başlıyor” diye konuştu.

‘BAKANLIK İŞ YERLERİ VE FABRİKALARA DAİR DE ÖNLEM ALMALI’

Sağlık Bakanlığının işyerleri ve fabrikalara ilişkin de önlem alması gerektiğini söyleyen Adıyaman, “Gerekirse bir süre ücretli izin verilmesi gerekiyor. Özellikle fabrikada çalışan insanların iki saatte bir mola verip açık havaya çıkması, el yıkamak için mutlaka izin verilmesi, gerekirse ücretsiz olarak maske dağıtılması sağlanmalıdır. Biz biliyoruz ki bu tip yerlerde, işçiler hasta oldukları zaman normal polikliniğe bile gitmelerine izin verilmiyor. Onlar da mecbur olarak gece acillere gidiyor. Bu durum acillerde kalabalığı arttıran sebepler arasında. Bunlara mutlaka dikkat edilmesi ve hükümetin de bu konuda özel sektöre mutlaka bir açıklama yapması, bunun yanında da tedbirlerin alınması gerekiyor” dedi.

Bazı hastanelerde eldiven ve maske olmadığına dair duyumlar aldıklarını ve bunu da dün görüşmelerinde bakana ilettiklerini ifade eden Adıyaman, “Bugün bir görüşme yaparak toptan teminini sağlayıp gerekli yerlere ileteceklerini söylediler ama biz takipçisi olacağız. Özellikle hastanelerde bir eksik kalmaması gerekiyor. Bütün hekim arkadaşlarımız, sağlık çalışanları hazır. Bu süreçte görevimizin başında olacağız ve halka hizmet etmeye devam edeceğiz” diyerek bütün sağlık çalışanlarının ve hekimlerin 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ankara ve İzmir belediyelerinde 12 yaşından küçük çocuğu olan aileler izinli olacak

SONRAKİ HABER

Sudan'da koronavirüs nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...