20 Mart 2020 20:11

Koronavirüse karşı halkların ilacı dayanışma

Kimi yaşlıların alışverişlerini yapıyor, kimi imkanı olmayanlar için evinde maske dikiyor. Herkese birbirinden uzak durulmasının önerildiği bu dönemde dayanışmanın yeni yolları inşa ediliyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına almaya ve kapitalizmin suçlarını ifşa etmeye devam ederken, birçok ülkede virüsün etkilerine karşı dayanışma ağları örülüyor. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen dünyanın farklı yerlerinden insanlar, virüsün neden olduğu bireysel ve toplumsal negatif etkilere karşı moral ve motivasyonun yükseltilmesinin yanı sıra ellerinden gelen irili ufaklı tüm yardımları yapmaya çalışıyor.

Bunların en yaygın olanı sağlık emekçileri ve market çalışanları gibi halkın ihtiyaçları için çalışmaya devam etmek zorunda kalanlarla dayanışma amacıyla birçok ülkede belli saatlerde yapılan alkış eylemleri.

Diğer bazı dayanışma pratikleri ise şöyle:

İTALYA

Vaka sayısının 40 binin üzerine çıktığı ve 3 binden fazla da insanın hayatını kaybettiği İtalya’da, Sparwasser adlı yerel bir kültür derneğinden 25 ila 30 yaşları arasındaki gençler, en sıkı izolasyon kurallarına uyan yaşlı bölge sakinlerine alışverişlerinde ve diğer günlük işlerinde yardımcı olmak üzere bir girişim başlattı. Deutsche Welle’nin haberine göre, Roma ve ülkenin başka yerlerindeki diğer gruplar da kısa sürede bu gençleri takip etti.

Projenin koordinatörlerinden biri olan Diana Armento uygulamanın işleyişinine dair gönüllülerin genellikle hem herhangi bir bulaşma durumunda hareketleri takip etmek hem de kişinin alışveriş yapmak için çok uzak mesafelere seyahat etmek zorunda kalmamasını sağlamak için yakınlarında yaşayan yaşlı birisi ile eşleştiğini söyledi.

İSPANYA

İspanya’da koronavirüs hastaları arasındaki moral ve motivasyonu yükseltmek amacıyla hastanelere destek ve dayanışma mesajları gönderiliyor.

El Cezire’de yer alan habere göre, izolasyon önlemleri nedeniyle tek başlarına kalan ve sağlık personeliyle yalnızca sınırlı bir etkileşimi bulunan bazı hastaların bir bunalım yaşadıklarını belirten mektup yazma kampanyasını başlatanlar, hastanelere gönderilen bu mesajların moral ve motivasyonları yükselteceği umut ediliyor. “Koronavirüsü yeneceğiz” girişimi, İspanya çapında hastanelere e-mail aracılığıyla mektuplar gönderen çocuklar ve yetişkinlerin desteği sayesinde büyük bir ilgi yakaladı.

Barselona yakınlarında bulunan San Juan de Deu Hastanesi’nde çalışan bir doktor olan Natalia Silva, “Sorunlardan biri, bu hastaların tamamen izole edilmiş bir şekilde yaşaması. Yalnız başlarına, ailelerinden uzaktalar. Bazıları akrabalarının da aynı derecede zor bir durumda izole edilmiş olduklarını biliyorlar. Doktorlar onları sadece günde bir kez görebiliyor” dedi. Silva ayrıca, “Bu durum üzüntü ve yoğun bir kaygıya, tedavi edilenler içinse travma sonrası strese neden oldu” diye konuştu. Gönderilen mektuplar arasında çocuklar tarafından çizilen resimler bulunuyor.

KOLOMBİYA

Kolombiya’nın Villavicencio kentinde iki genç kadın, Salomé Sepúlveda ve Mariles Herrera, karantina günlerinde evlerinde ihtiyacı olanlar için “maske” dikiyorlar. Vanguardia gazetesinin haberine göre 24 yaşındaki Salome, sokakta önlem almadan piyango bileti, gazete, tatlı satarak geçimini sağlamaya çalışan yaşlıları gördükten sonra bu kararı almış. “Kimse onlara bakmıyor, bu beni çok üzüyor. Hükümet onları evsiz bıraktı ve çoğunun ailesi bile yok, bu yüzden maskeleri yapma fikri ortaya çıktı” diyor. Şimdi iki kadın, çevredekilerin malzemeleri temin etmesiyle ilk etapta 120 maske dikmişler. Yaptıkları duyulunca yardıma ihtiyacı olanlara destek için yardım etmek isteyenlerin sayısı da maskelere talep de artmış: “Bu hafta sonu için büyük talep var. Bunu, pandemi sonunda durana kadar her hafta tekrarlamayı umuyoruz”

İNGİLTERE

İngiltere’de on binlerce kişi virüse karşı risk grubunda ve izole durumda bulunanlar için alışveriş ve dağıtım yapılması çabalarına gönüllü olarak katılıyor. The Guardian’ın haberine göre, pazartesi gününden itibaren, Wythenshawe’den Woking’e kadar vatandaşlar tarafından izole durumda olan komşulara yardımcı olmak ve morali arttırmak amacıyla 720’den fazla yerel yardımlaşma grubu oluşturuldu. Gönüllüler, apartmanlara posterler yapıştırıyor ve yardıma ihtiyacı olan insanların kendileriyle telefonla iletişime geçmesini teşvik ediyorlar.

ABD

Koronavirüsle baş etmeye çalışan insanlara yardım etmek için gönüllüler toplayan mevcut organizasyonların yanı sıra dünyanın dört bir tarafında resmi olmayan pek çok ağın da ortaya çıktığının görüldüğünü belirten Global Citizen internet sitesindeki bir yazıda, ABD’nin Nevada eyaletinde bir tıp öğrencisinin koronavirüse karşı daha yüksek risk grubu içinde olan insanlar adına market alışverişlerinin ve dağıtımının yapılması için gönüllüleri bir araya getiren "alışveriş melekleri" adlı bir oluşum kurduğuna yer verildi.

POLONYA

Koronavirüsün sosyal yaşamı felç ettiği ülkelerden Polonya’da dayanışma için “Görünür El” adı altında bir ara gelen binlerce kişi ücretsiz gıda yardımından, online yoga derslerine hatta psikolojik desteğe kadar birçok konuda ihtiyacı olanlara maddi ve manevi yardım sunuyor.

AFP’nin haberine göre binaların merdiven boşluklarına afişler asarak binalardaki yaşlılarla yardımla başlayan bir grup insan, bir süre sonra Facebook aracılığıyla binlerce kişilik online bir dayanışma ağı oluşturmuş.

Varşova Üniversitesi’nde akademisyen olan 44 yaşındaki Filip Zulewski, “Bu grubu kurdum çünkü kendim de boş sokakları gördükçe endişe ve korku yaşıyordum” diyor: “Başlangıçta arkadaşlar arasında yalnız hissetmemek ve karantina dönemlerinde ne yapılacağını öğrenmek için kurulan psikolojik yardımı veren bir gruptu” diyor. Fakat günler içinde grup 80 bin kişiye ulaşmış ve şimdi çok çeşitli yardımlar sunuyor: “İnsanlar dışarı çıkamayanlara alışveriş yapmayı, karantinaya alınması gereken kişilere konaklama teklif etmeyi, hareket etmesi gerekenlere araba ödünç vermeyi teklif ediyor” diyor. Bazıları ise evde kalan çocuklar için online dil, yemek ya da yogo dersleri veriyor. Örneğin bir yemek kursunda yapılan yemekler acil servis çalışanlarına ücretsiz dağıtılmış.

ÖNCEKİ HABER

TÜKODER: Koronavirüsle ilgili açıklanan ekonomik tedbir paketinde halk yok

SONRAKİ HABER

Denizli Acıpayam’da bir yıldır 170 aile konteynerda yaşamaya devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...