19 Mart 2020 09:47
Son Güncellenme Tarihi: 19 Mart 2020 16:29

İtalya’da komünist partilerden koronavirüs açıklaması: Sınıf mücadelesi sürüyor

İtalya'da koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı artarken, komünist partilerden açıklama geldi: Güvenlik yoksa, üretim de yok!

Fotoğraf: AA

Paylaş

İtalya Komünist İşçi Partisi için Komünist Platform, Toskana Komünist Koordinasyon ve Lombardi Komünist Koordinasyon, ortak bir açıklama yayınlayarak alınan önlemlerdeki “sınıf farkı”nı ortaya koydu. Açıklamanın öne çıkan kısımları şöyle:

TEMEL HAKLAR ASKIDA, FABRİKALAR AÇIK

Kovid-19 salgınıyla ilgili kararıyla Conte hükümeti okulların, dükkanların kapatılmasını, işçi ve emekçilerin grev, gösteri gibi temel haklarını askıya alan bir tür kuşatma halini dayatırken; bununla birlikte fabrikaları açık bıraktı ve malların dolaşımını güvence altına aldı.

Ülkenin kuzey ve güneyinden farklı fabrikalardan işçiler pek çok işletmede işsizlik fonunun bulunmaması, iş yerlerinin sıhhi temizliğinin sağlanmaması, korunma araçları ve tedbirlerin eksikliğine karşı greve gitme kararı aldılar. Aynı günlerde aşırı kalabalık hapishanelerde bulunan 12 mahkum sağlık hakkını talep ederken öldü.

Grevler, kapitalistlerin ve onların hükümetlerinin, işçilerin sağlığı ve güvenliği gibi konulara yönelik gerçek bir ilgilerinin olmadığı gösterdi. Hükümet, ülkenin bütün zenginliğini yaratan işçilerin sosyal haklarını korumaksızın “girişim özgürlüğü”nü teminat altına alıyor.

GREVLER, İKTİDAR POLİTİKALARINI İFŞA ETTİ

Grevler, iktidardaki bütün hükümetler tarafından özel sağlık kurumları, patronlarının kârları, ordu ve silah harcamalarının artışı lehine yürütülen; kamu sağlığı sisteminin onlarca yıla yayılan parçalanması politikasının sonucu olan dramatik bir durumu gözler önüne serdi. İşçiler, işbirlikçi sendika liderleri tarafından dayatılan hareketsizlik iklimini ve özellikle şu anda işçilerin içinde bulundukları koşullara yönelik sessizliği kırdılar.

Bu grevlerin ardından hükümet, patronlar ve sendika liderleri, “çalışan insanların” sağlığını koruyacak bazı önlemleri içeren “ortak bir sözleşmenin” altına imzalarını attılar.

Aslında bu sözleşme, patronlar söz konusu olduğunda herhangi bir yaptırım uygulanmaksızın ve gerçek sağlık önlemleri alınmaksızın üretim faaliyetlerinin sürdürülmesine izin vermektedir. Yemek dağıtanlar ve diğer güvencesiz çalışan işçiler başta olmak üzere, işletmelerde çalışan insanlar bu sözleşmede dikkate alınmıyor.

EMEKÇİLERİN HAKLARI İÇİN SEFERBERLİK ZAMANI

Bize göre, işçi ve emekçi sınıfların görevi, işyerlerinde ve çalışma faaliyetinin gerçekleştirildiği diğer tüm yerlerde kendi sağlıkları, çıkarları ve haklarını savunmak için mücadele etmektir. Güvenlik yoksa, üretim de yok!

Komünistler ve sendika militanlarının görevi, işçi sınıfının acil taleplerini güçlü bir seferberlikle elde edebilmek için güçlerini birleştirmektir.

Biz yalnızca en güçlünün hayatta kaldığı bir toplum değil, herkesin yeterince yardım alabilme hakkına sahip olduğu bir toplum istiyoruz. Kamu parasının silahlara harcanmadığı, aksine kamusal ve evrensel sağlık sistemine harcandığı bir toplum istiyoruz. Sömürüden kurtulmuş insanların tüm yaratıcı potansiyellerini açığa vurabilecekleri bir toplum istiyoruz. (DIŞ HABERLER)

(Çeviren: Mert Demir)

ÖNCEKİ HABER

Adalet Bakanlığı: Cezaevlerinde telefon görüşme hakkı haftada ikiye çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Alman ekonomisi resesyona giriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...