20 Mart 2020 07:05

Koronavirüsle mücadele: SES Anadolu Şubesi hastane hastane eksiklikleri açıkladı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Anadolu Şubesi, koronavirüsle mücadele kapsamında örgütlü oldukları işyerlerindeki eksiklikleri açıkladı.

Fotoğraf: Mustafa Çiftçi/AA

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Şubesi Yönetim Kurulu, dünya genelinde etkili olan koronavirüs salgınından en çok sağlık emekçilerini etkilediğine dikkat çekerek örgütlü oldukları işyerlerindeki sağlık emekçilerinin ve hastanelerin temel, acil sorunlarının çözülmesini istedi. İşyeri temsilcileriyle yapılan görüşmelerden elde ettikleri hastanelerdeki eksiklikleri sıralayan SES Anadolu Şubesi, bu taleplerin yalnızca sağlık emekçilerinin iş sağlığı ve güvencesi için değil halk sağlığı için de alınması gereken acil önlem ve tedbirler olduğuna dikkat çekti.

SES açıklamasında eksiklikler kalem kalem rapor halinde sıralandı.

GÖZLÜK, ÖNLÜK, N95 MASKE GELMEDİ

Maltepe Gülsuyu ASM: Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) çok yetersiz. Sadece cerrahi maske var. Gözlük, önlük, n95 maske gelmedi. Yurt dışından gelen kişilerin listesi geldi. Aramaları yapıyoruz. Gelen listelerde MERNİS ile ASM’lerin kayıtları arasında farklar var. Bazı ASM’lerin araması gereken hasta sayısı çok fazla (hekim başına 90 kişi gibi) buralara destek verilmeli. ASM’lerde ayaktan gelen hastanın izole edilebileceği bir alan yok ya da böyle bir alan olsa bile nasıl dekontamine edileceği sorunu var.

Kartal Soğanlık ASM-Yakacık Kadın Doğum-Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi: KKD yetersiz.

TÜM HASTALARA AYNI GÖRÜNTÜLEME ARACI

Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi: Sınırlı sayıda cerrahi maske mevcut. Tüm hastalar için aynı görüntüleme araçları (BT-röntgen) kullanılıyor. Olası vakalardan sonra dekontaminasyon (arındırma) işlemi yapılmıyor. Ayrıca görüntüleme teknikerlerinin KKD sayıları çok az.

Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi: KKD sayı ile veriliyor. Tüm hastalar için aynı görüntüleme araçları (BT-röntgen) kullanılıyor. Olası vakalardan sonra dekontaminasyon işlemi yapılmıyor.

HASTANE, KKD İMALATI YAPACAK

Zeynep Kamil Hastanesi: KKD temini noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Hastane kendisi imalat yapacak. Engelli personelin idari izinli sayılması noktasında aksamalar mevcut.

RANDEVULU HASTALARIN MUAYENESİNE DEVAM

Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi: KKD temini sıkıntılı. Randevulu hastaların muayene işlemleri devam ediyor.

Sultanbeyli Devlet Hastanesi: KKD temini noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Bazı bölümler Kovid-19’lu hastalar için kapatılmış durumda.

Kartal ADSM, Anadolu 112 Acil, Kadıköy TSM ve Sancaktepe Eğitim Araştırma Hastanesinde ise KKD konusunda sorun yaşanmadığı belirtildi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ

SES açıklamasında, "Yaşatmak için yaşamalıyız" şiarıyla canla başla çalışan sağlık emekçilerinin sahada yaşadıkları olumsuzluklar ve maruz kaldıkları riskler kamuoyunun bilgisine sunularak Sağlık Bakanlığının bir an önce bu sorunları çözmesi istendi.

Açıklamada, yalnızca sağlık emekçilerinin iş sağlığı ve güvencesi için değil halk sağlığı için de alınması gereken acil önlem ve tedbirleri şu şekilde sıraladı:  

  • Kişisel Koruyucu Donanımların (KKD) tüm sağlık emekçilerine (eldiven, cerrahi maske -sıvıyla temas esnasında N95 veya FFFP2, koruyucu- sıvı geçirmez önlük) dağıtımının sağlanmalı.
  • Acil Servislerdeki düzenin sağlanması, koronavirüs hastaları için kullanılan görüntüleme merkezlerinin normal acil hastalar için olanlardan ayrılmalı.
  • Sağlık emekçilerinin çalışma saatlerinin düzenlenmeli, çalışma saatleri azaltılmalı.
  • Sağlık emekçilerinin kişisel hijyenleri için uygun önlemler alınmalı.
  • Sağlık emekçilerinin işe geliş-gidişlerini sağlamak, olası kriz durumunda hem enfeksiyonun evlere taşınmasını önlemek hem de hızlı müdahaleler için hastaneye yakın yerlerde ya da hastane içerisinde ikametini sağlayacak ortam sağlanmalı.
  • Yemeklerin birimlere kapalı olarak dağıtımı sağlanmalı.
  • Sağlık emekçilerinin düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılması sağlanmalı.
  • Acil vakalar haricinde elektif vakaların iptalini sağlamak ve yine acil durumlar dışında poliklinik yapılmaması sağlanmalı.
  • Kronik hastalığı olan 60 yaş üstü çalışanların idari izin talepleri giderilmeli,  ilk öğretim ve öncesi çocukları olan ebeveynlere izin verilmeli.
  • Sağlık emekçilerinin bu süreçte gereksinim duyduğu tüm maddi-manevi yoksunluk giderilmeli.
  • Bu dönemde meyve, yoğurt, süt, kuruyemiş gibi destekleyici öğünler dağıtılmalı.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adalet Bakanı Gül'den koronavirüs açıklaması: Cezaevlerinde pozitif vaka yok

SONRAKİ HABER

İzmir’de demokratik kitle örgütlerinden çağrı: Sağlık hizmetleri ücretsiz olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa