19 Mart 2020 06:39
Son Güncellenme Tarihi: 19 Mart 2020 11:35

Bakan Albayrak'tan koronavirüs açıklaması: Türkiye ekonomisinde bir risk görmüyorum

Ekonomide koronavirüs tedbirleriyle ilgili soruları yanıtlayan Bakan Berat Albayrak, "Şu anda bütçe riski yok, Türkiye ekonomisi bu süreçten en pozitif çıkan ülke olacak" dedi.

Berat Albayrak | Fotoğraf: AA

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da Anadolu Ajansı (AA) özel yayınında ekonomide koronavirüs tedbirleriyle ilgili soruları yanıtladı. Bakan Albayrak, "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketine ilişkin, "Paketle birlikte önümüzdeki 3 ayda 50-60 milyar liralık bir likidite piyasayı rahatlatacak" dedi.

Bakan Berat Albayrak, canlı yayında koronavirüs tedbirlerine ilişkin soruları yanıtladı. Albayrak, "Virüs nedeniyle birkaç hafta durgunluk riski var. Olası nakit sıkışıklığı için 3 aylık bir pencere açtık" dedi. "Kamuda evden çalışma olacak mı?" sorusunu yanıtlayan Bakan Berat Albayrak. "Özel durum hariç kamuda evden çalışma hazırlığı yok." dedi. Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün "Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı" sonrasında açıkladığı "Ekonomik İstikrar Kalkanı" adı verilen ekonomini paketini de değerlendirdi.

"NAKİT SIKIŞIKLIĞI İÇİN 3 AYLIK BİR PENCERE AÇTIK"

Açıklanan paketi değerlendiren Albayrak, "Bu tabii dinamik bir süreç. Bu sürecin etkilerini kimse kestiremediği için çok dinamik bir şekilde bu süreci yakından takip edeceğiz. Ekonomilere, ekonomimize, küresel ticarete etkilerini yakından takip ederek çok dinamik hızlı ve etkili adımlar atmamız gereken canlı bir süreç bu. Dolayısıyla resme bu noktada baktığımızda özellikle önümüzdeki bir kaç aylık süreç virüs özelinde baktığımızda bir çok belirsizlik ve ya durgunluk veya ekonomilerin ticari faaliyetin durma noktasına geleceği süreçleri beraberinde barındırıyor. Bununla ilgili biz çok açık ve net şekilde bu açıklanan programda öncelikli etkilenecek sektörler olmak üzere, turizm, ihracat, ticaretin farklı alanlarda oluşabilecek nakit akışı sıkışıklığı, iş akışında yaşanabilecek problemler özelinde ciddi bir rahatlama getirecek bir 3 aylık pencere açtık." dedi.

"PİYASADA 50-60 MİLYAR TL'LİK EK LİKİDİTE OLACAK"

Albayrak, şöyle devam etti:

"Belirlediğimiz sektörler muhtasar, stopaj, SGK primleri, KDV ödemeleri noktasında bu 3 aylık özellikle piyasaya ciddi bir likidite rahatlaması oluşturulacak. 3 aylık yaklaşık 50-60 milyar TL'lik bir likidite piyasada bu manada ilişkili sektörlere, etkilenen sektörlere bir rahatlama sunacak. Ötesinde Merkez Bankamızın ucuz bir şekilde daha uygun maliyetli şekilde likidite penceresini açmasıyla birlikte finansal kurumların bankalara yoğun bir likidite akışıyla bu süreçten etkilenen maliyeti olacak. Bu maliyetin üzerine makul bir maliyetle bu likidite ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayacağı kanallarla altyapıyı yürüyecek. Bunu karşılamak için paketin içinde bir de KGF hacminin artırılması var. Dolayısıyla teminat problemi olacak, tüm bununla ilişkili etkilenen potansiyel sektörlere,ki paketin içerisinde 25 milyar TL'lik bir artış olsa da, KGF limitinde bunun kullandırım ve kaldıraç etkisi bunun çok daha etkisinde."

"TÜRKİYE EN HAZIRLIKLI ÜLKELERDEN BİRİ"

Albayrak, "2020'de koyduğumuz hedefleri ilk çeyrek büyümesi açıklandığında göreceğiz. Ocak-Şubat çok iyi Mart başlangıcı da iyi gidiyor. Mart ayında hafif bir yavaşlama ile birlikte ilk çeyreği beklentilerin üzerinde kapatacağız. Türkiye bu süreçten güçlü bir şekilde çıkacak. Ekonomide hiçbir dönem bu kadar senkronize olmadık. Türkiye böyle bir küresel sürece belki dünyada en hazırlıklı ve en tedarikli, alt yapı itibarıyla en güçlü giren ülkelerden biri" dedi.

"Kamuda evden çalışma olacak mı?" sorusunu yanıtlayan Bakan Berat Albayrak. "Özel durum hariç kamuda evden çalışma hazırlığı yok." dedi.

"ŞU AN BÜYÜK BİR RİSK GÖRMÜYORUM"

"Türkiye pozitif ayrışıyor" ifadesi kullanan Albayrak, şu ifadeleri kullandı:

"Benim tahminin bu süreçten reel sektör, turizm, ulaşım, ihracatçısıyla bu sürecin etkilerini yeni dünya iklimine adapte olma noktasında bir çok ülke düşecek birazı da ayakta kalacak. Türkiye'nin çok güçlü dinamik, rekabetçi özel sektörü var. Güçlü borç stoku var, yetişmiş iyi insan kaynağı var, güçlü dinamik bir iç pazarı var.

Dinamik bir süreçten geçiyoruz. Korona pandemisi çok farklı bir hal aldı. Korona pandemisinden korku pandemisine dönüştü. Özellikle 2020 hedeflerini tutturmak için emin adımlarla ilerleyeceğiz. Şu an itibariyle büyük bir risk görmüyorum. Önceliğimiz ekonomiyi canlı tutacak adımları atmak."

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GÜNDEMİMİZDE YOK

Sokağa çıkma yasağı ile ilgili soruya ise Albayrak, "şu anda gündemimizde yok" yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Güler Yücel yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

PTT şubelerindeki kalabalık koronavirüs yüzünden yurttaşı endişelendiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...