18 Mart 2020 12:58
Son Güncellenme Tarihi: 18 Mart 2020 17:03

Koronavirüse karşı "Ekonomik İstikrar Kalkanı": İşçi ve emekçi zarar görecek

İktisatçı Prof. Dr. İzzettin Önder, Erdoğan'ın akşam saatlerinde açıkladığı "ekonomi paketini" değerlendirdi: "Geri dönüşü olmayan bir tahribata yol olacak. İşçi ve emekçi zarar görecek."

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Uğur ZENGİN
İstanbul

İktisatçı Prof. Dr. İzzettin Önder, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın akşam saatlerinde Çankaya Köşkü'nde "Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı" sonrasında açıkladığı "Ekonomik İstikrar Kalkanı" adı verilen ekonomini paketini değerlendirdi. Önder, "Şimdilik sadece sermaye kurtarıldı, rahatlatıldı. 'Sermaye emekçilere iş verecek olandır, kurtarılmalıdır' şeklinde yaygın bir kanı var, hayır öyle değil" dedi.

"İŞTEN ATILAN İŞÇİLER NE OLACAK?"

Prof Dr. İzzettin Önder'in değerlendirmesi şöyle oldu:

"Büyük bir salgın karşısında -insanlar zaten panik havası içerisinde- daha da çok kredi ertelemeleri gerçekleştirilerek işverene avantaj sağlandı. İşten atılan işçiler ne olacak? Firmalara işten işçi atmayın tavsiyesinde dahi bulunulmadı. Şimdilik sadece sermaye kurtarıldı, rahatlatıldı. 'Sermaye emekçilere iş verecek olandır, kurtarılmalıdır' şeklinde yaygın bir kanı var, hayır öyle değil. Burada çok ciddi bir fırsatçılık ortaya çıkacak. 30 elemanı varsa 25'ine izin verecek, işten atacak. Geri dönüşü olmayan bir tahribata yol olacak. İşçi ve emekçi zarar görecek.

Onun dışında detaylarda bizim bilmediğimiz ne sorunlar var bilemiyoruz. Ulusal mücadele boyutu yok, kısmi mücadele var. Bunun bir faydası olacağını sanmıyorum. İnsanlar daha da hastalanacak, hizmetlere ulaşmak zorlaşacak. Sağlık tedbirlerinde yuvarlak, sermaye desteğinde net konuşuldu. Piyasa ne kadar canlanabilir bunu bilmiyorum. Sermayeyi bu kadar güçlendirmek yerine evde kalanları desteklemek gerekiyordu." 

ÖNCEKİ HABER

Sanat ile paylaşılan bilgi

SONRAKİ HABER

Bir bir kapanan kantinler, büyüyen mağduriyet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa