18 Mart 2020 14:24

"Ekonomik İstikrar Kalkanı" işçiyi korumadı: Midpoint birçok çalışanını işten çıkardı

Koronavirüs tebirleri kapsamında kafe ve restoranların kapatılmasını bahane eden Midpoint, 6 aydan kısa süredir çalışan işçilerini işten çıkardı. Kıdemli işçiler ise ücretsiz izne çıkmaya zorlanıyor.

Midpoint Nişantaşı | Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'nde düzenlenen "Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı" sonrası "Ekonomik İstikrar Kalkanı" adlı ekonomini paketini açıkladığı gün salgın bahanesiyle işçi kıyımı yaşandı. Türkiye genelinde onlarca şubesi bulunan kafe zinciri Midpoint, 6 aydan kısa süredir çalışan işçilerini işten çıkardı. Kıdemli işçilerden ise ücretsiz izne çıkmak istediklerine dair belge imzalamalarını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Çankaya Köşkü'nde yaklaşık 4 saat süren "Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı" sonrasında 100 milyar liralık ekonomi paketi açıkladı. Patronların borçlarının ertelenmesine yönelik maddelerin bulunduğu pakette, işçi ve emekçilerin "İşten atmalar ve ücretsiz izin yasaklansın" gibi pek çok talebine kulak tıkandı.

Açıklanan paketi Evrensel'e değerlendiren İktisatçı Prof. Dr. İzzettin Önder, "İşverene avantaj sağlandı. İşten atılan işçiler ne olacak? Firmalara işten işçi atmayın tavsiyesinde dahi bulunulmadı. Şimdilik sadece sermaye kurtarıldı, rahatlatıldı. Burada çok ciddi bir fırsatçılık ortaya çıkacak. 30 elemanı varsa 25'ine izin verecek, işten atacak. Geri dönüşü olmayan bir tahribata yol olacak. İşçi ve emekçi zarar görecek" dedi.

Önder'in değerlendirmesini doğrulayan bir olayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili, Gazeteci Ahmet Şık, Twitter hesabından duyurdu. Şık'ın paylaşımına göre Türkiye genelinde onlarca şubesi bulunan kafe zinciri Midpoint, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tebirleri kapsamında kafe ve restoranların kapatılmasını bahane ederek 6 aydan kısa süredir çalışan işçilerini işten çıkardı. 6 aydan uzun süredir çalışan işçiler ise ücretsiz izne çıkmak istediklerini belirten dilekçeyi imzalamaya zorlandı.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ne istiyoruz? Ne istemiyoruz?

SONRAKİ HABER

Playtime’da “Tativille” üzerinden modernizm eleştirisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...