17 Mart 2020 07:49

Koop-İş: AVM'lerde çalışanlar koronavirüs salgını dolayısıyla büyük risk altında

Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, koronavirüs salgını dolayısıyla AVM çalışanlarının büyük risk altında olduğunu belirtti, "İşçiden fedakarlık bekleniyorsa işverenden de beklenmeli" dedi.

Fotoğraf: Pixabay (Arşiv)

Paylaş

IKEA, H&M gibi uluslararası mağaza zincirlerinde örgütlü olan Türk-İş’e bağlı Koop-İş Sendikasının Genel Başkanı Eyüp Alemdar, koronavirüs salgını nedeniyle AVM ve mağazalarda çalışan işçilerin büyük risk altında olduğuna dikkat çekti. Çalışanların ücretsiz izne ve yıllık izne zorlanmasına, çalışma satleriyle birlikte ücretlerin de düşürülmesine tepki gösteren Eyüp Alemdar, "Bu virüsle mücadele etme konusunda çalışan kesimden nasıl fedakarlık yapması bekleniyorsa, işverenlerden de fedakarlık beklenmektedir" dedi.

Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Alemdar, Kovid-19 salgını sebebiyle AVM ve mağazalarda çalışan işçilerin büyük risk altında olduğunu ve gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini belirten bir yazılı açıklama yaptı.  Alemdar, "Günde on binlerce insanın bir araya geldiği AVM'lerde önlemler en üst düzeyde alınmalıdır. AVM ve mağazalarda çalışan işçiler gerek kendi mağazalarındaki gerek diğer mağazalardaki çalışanlarla bir arada olmaya mecbur bırakılmakta, yetmezmiş gibi mağazalarına gelen yüzlerce müşteriyle de yakın temasta olmak zorunda kalmaktadırlar. On binlerce insanın bir araya geldiği AVM’lerde çalışanlar, salgın hastalık döneminde, hastalık riskine karşı derin ve son derece haklı bir kaygı duymaktadırlar" dedi.

AVM'lerin bu salgın sürecinde 12.00-20.00 arasında açık kalması konusunda ise Alemdar, "Salgın döneminde vardiya sayısını azaltmayı mağazaların ve AVM'lerin inisiyatifine bırakmak doğru değildir" dedi.

"İŞÇİLERİN KORUNMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINSIN"

AVM ve mağazalarda çalışan işçiler için kolayca ulaşılabilecek yerlerde ve yeterli miktarda el dezenfektanı bulunmasını talep eden Alemdar, ihtiyaç halinde çalışanların maske takmasının sağlanmasını ve çalışanların koronavirüsten korunma yolları hakkında detaylıca bilgilendirilmesini istedi. İşçilerin virüsten korunması için gereken önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini ifade eden Alemdar, mağazalara gelen müşterilerin de el dezenfektanı, maske gibi malzemeler kullanmaya teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Çalışanların istekleri dışında yıllık izne veya ücretsiz izne çıkarıldığını, kimi çalışanların da çalışma süresinin düşüreldüğünü ve ücretlerinden kesilnti yapıldığını söyleyen Alemdar, bunun kabul edilemez olduğu kadar yasalara da aykırı bir durum olduğunu dile getirdi.

Alemdar, Kovid-19 salgını nedeniyle geçici olarak çalışamayacak işçilerin ücretlerinin ödenmesini ve mazeretli izinli sayılmasını, daha az süreyle çalışan işçilerin ise ücret ve haklarının kesintisiz verilmesi gerektiğini belirterek, "Bu virüsle mücadele etme konusunda çalışan kesimden nasıl fedakarlık yapması bekleniyorsa, işverenlerden de fedakarlık beklenmektedir" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP ve HDP’den Sağlık Bakanlığına çağrı: Süreç meslek örgütleriyle şeffaf yönetilmeli

SONRAKİ HABER

Urfa’da gözaltına alınan 9'u avukat 17 kişi serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...