14 Mart 2020 19:30

Basın İlan Kurumu Evrensel’e ilan kesmede ısrar ediyor

Evrensel'in ilan kesme kararlarına ilişkin itirazı Basın İlan Kurumu tarafından reddedildi. Üstüne yeni savunmalar istendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Basın İlan Kurumu (BİK), 9 Mart 2020 tarihli yönetim kurulu kararı ile ilan ve reklam kesme cezasına yaptığımız itirazı yeni bir durum olmadığı gerekçesiyle bir kez daha reddetti.

Konuyla ilgili konuştuğumuz gazetemizin avukatı Devrim Avcı, “BİK’in yönetim kuruluna yapmış olduğumuz itiraz da söz konusu dağıtımlarla ilgili yeni bir durum bulunmadığı gerekçesi ile reddedilmiştir. Ancak, kararında da yeniden denetim için başvuru yapılmasına karar vermiştir. Biz, bu konu hakkında gerekli başvuruları tabii ki yapacağız” dedi.

9 Mart 2020 tarihli yönetim kurulu kararında, gazetenin yapılan bayi denetlemeleri sonucunda hazırlanan tutanaklarda kayıt altına alınan bütün bilgilerin ihlal anlamına gelmediği belirtilerek “Bahsi geçen tutanaklarda, bir kişinin iki veya üç gazete almasının kayıt altına alınması, bu durumun bir ihlal teşkil etmesinden değil anılan gazetenin yapılan bayi denetlemesinde karşılaşılan bütün durumların belirtilmesindendir” ifadeleri yer aldı.

Kararda, Diyarbakır ilinde gerçekleştirilen bayi denetlemesini müteakip hazırlanan tutanaklarda, bir kişinin alınan gazeteleri Diyarbakır cezaevine götürmüş olduğu bilgisinin bir ihlal teşkil etmediği, bayi yetkilisinin bu bilgiyi Kurum Kontrol Kurulu üyeleri ile paylaşması sebebiyle bilgi olarak yer aldığı da belirtildi.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE HALKIN HABER ALMA HAKKININ İHLALİ"

Gazetemiz avukatı Devrim Avcı, “BİK’e itirazımız, söz konusu dağıtımlar ile ilgili olarak yeni bir durum bulunmadığı gerekçesi ile reddedilmiştir. Ancak, kararında da yeniden denetim için başvuru yapılmasına karar vermiştir. Biz, bu konu hakkında gerekli başvuruları tabii ki yapacağız” dedi.

BİK’in söz konusu tutanaklara dayanarak kararını tekrarladığını belirten Avcı, şunları söyledi:

“Oysa, kararında bir kişinin bir ya da iki gazete almasını ihlal olarak değil de, bayi denetiminde karşılaşılan bütün durumların yazılmış olmasını yine Diyarbakır’da cezaevine götürülmek için alınan gazetelerin de ihlal değil bayi yetkilisinin bu bilgiyi paylaşması olarak ifade etmektedir. Ancak, bu tutanakların birçoğuna anlatmaya çalıştığımız budur: Bir ihlal oluşturmayan, üstelik gazete çalışanı da olmayan kişilerin, okurların aldıkları gazete sayısının ihlal olamayacağı. Üstelik daha bu hafta içinde BİK’in resmi ilan durdurma ve kesme cezasının basın özgürlüğünü ihlal ettiğine dair Anayasa Mahkemesi karar vermiştir. Dolayısıyla, bu durum, yani Günlük Evrensel gazetesine uygulanan bu yaptırım, gazeteye yönelik ekonomik yaptırımlar, basın özgürlüğünü ve her şeyden önce halkın haber alma özgürlüğünün de ihlalidir.”

RET KARARINDA DİKKAT ÇEKEN MADDELER

  • Bahsi geçen yazı ekinde kurum kayıtlarına intikal eden ve muhtelif bayilerden alınan tutanaklarda satışı yapılan gazetenin ilgili gazete çalışanları tarafından toplu alım yapılmadığına dair beyanları yer almışsa da bu tutanaklar gazetenin ihlaline dair yeni bir durum ortaya çıkarmadığından gazeteyle ilgili bu dosyada alınacak kararı etkilemeyeceği görülmüştür.
  • Anılan Gazete, detaylı bayi satışını gösterir Excel belgeleri ile gazeteleri hakkında alınan Genel Müdürlük kararının kaldırılmasını talep etse de bayi denetlemesini sonucunda durdurulan resmi ilan yayınlama hakkının, gerçekleştirilecek denetlemeler neticesinde gazetenin daha önce belirlenen ihlallerinin giderildiğinin tespit edilebilmesi halinde resmi ilan yayınlama hakkının yeniden devamına dair karar verilebilmesi mümkün olabilecektir.
  • Resmi ilan yayınına ilişkin olarak gazetelerin, yayınlama haklarının kesintisiz bir şekilde devamını teminen, 195 sayılı kanunun 34, 35, 36 ve 53’üncü maddelerine dayanılarak Kurum Genel Kurulu tarafından kabul edilen Resmi İlan ve Reklamlar ile bunları yayınlayacak süreli yayınlar yönetmeliğiyle yayın yerlerine göre belirlenen vasıfları taşımaları, kendilerine yükletilen ödevleri noksansız ve zamanında yerine getirmeleri gerekmektedir.
  • Bahsi geçen ödevler arasında anılan Yönetmeliğin fiili satış adedi ve ortalaması ile dağıtım ve satış esaslarına ilişkin 46. maddesinin dördüncü fıkrasında son nokta-tali bayilerdeki satışların makul ve kabul edilebilir gerekçelerle birden fazla yapılan satışlar istisna olmak üzere fiilen ve birer birer yapılması gerektiği hükme bağlanmıştır
  • Günlük Evrensel gazetesinin resmi ilan yayınlama hakkının durdurulmasına sebebiyet veren ihlallerin giderilip giderilmediğinin belirlenebilmesi için gazetenin talebi üzerine oluşturulacak Kontrol Kurulu üyeleri tarafından denetlenmesini müteakip konunun yeniden değerIendirilmesine, Gazete hakkında tesis olunan her türlü işlemin yerinde olduğu anlaşıldığından alınan 9 Ocak 2020 tarihli ve 2020/9 sayılı Genel Müdürlük kararı ile 11 Şubat 2020 tarihli ve 23696 sayılı Genel Müdürlük ısrar kararının kaldırılmasına dair Gazetenin Kurum Genel Müdürlüğü kayıtlarına 25 Şubat 2020 tarihinde intikal eden tarihsiz itiraz yazısı ile Kurum Genel Müdürlüğü kayıtlarına 26 Şubat 2020 tarihinde intikal eden tarihsiz düzeltme yazılarındaki talebinin reddine karar verilmiştir.

Kararda "Evrensel hakkında tesis olunan her türlü işlemin yerinde olduğu tespit edildiğinden verilen itirazların reddine" hükmedildi.

BİK İKİ YAZIYA DAHA SAVUNMA İSTEDİ

Öte yandan Basın İlan Kurumu’nun Evrensel'e öngördüğü cezaların ardı arkası kesilmiyor. Başyazarımız İhsan Çaralan’ın 24 Şubat’ta kaleme aldığı “Hükümet vatandaşına şehit olmayı vadeder mi?” başlıklı yazısı ile 2 Mart tarihinde evrensel.net'te yayınlayan “Kimin için canını verdi bu gençler?” başlıklı yazılar nedeniyle BİK gazetemizden savunma istedi.

Basın İlan Kurumu, İdlib'de düzenlenen operasyonlara ilişkin söz konusu yazı ve haberin "18 Kasım 1994 tarihli ve 129 sayılı Basın Ahlak Esasları Hakkında Genel Kurul kararının 1. maddesi ile aynı maddenin (a), (d), (ı) ve (l) bentlerini ihlal ettiğini" öne sürdü.

Söz konusu madde ve bentleri şöyle:

 

"Madde 1: Bir kamu hizmeti olan gazetecilik, kişisel veya ahlaka aykırı amaç ve çıkarlara alet edilemez ve kamu yararına aykırı bir şekilde kullanılamaz. Haberlerde ve olayların yorumunda gerçeklerden saptırma, çarpıtma veya kısaltma yoluyla amaçlı olarak ayrılınamaz. Doğruluğu kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkanları içinde bulunan haberler, araştırılıp doğruluğuna emin olunmadan yayınlanamaz...

a) Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü... aleyhine yayın yapılamaz.

d) ... her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak yayın yapılamaz.

ı) Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yuyınlarda, eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz... haksız isnat yapılamaz.

l) Haber başlıklarında, haberin içeriği saptırılamaz ve çelişki yaratılamaz."

Kurum, Evrensel'den tebliğ tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde yazılı savunma yapmasını talep etti ve aksi takdirde savunma hakkından vazgeçmiş sayılacağını, konunun dosyadaki mevcut bilgi ve belgelere göre karara bağlanacağını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Koronavirüs için alınan idari izin kararı sağlık emekçilerine iptal edildi

SONRAKİ HABER

İranlı Kürt Sanatçı Beyan Behramî: Her maskenin arkasında bir kadın hikayesi var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...