11 Mart 2020 04:59
Son Güncellenme Tarihi: 11 Mart 2020 10:56

Anayasa Mahkemesinden emsal karar: BİK, basın özgürlüğünü ihlal ediyor

Anayasa Mahkemesi, Yeni Akit'te yayımlanan bir haber nedeniyle Basın İlan Kurumu tarafından verilen ilan kesme cezası ile ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Fotoğraf: Cem Öksüz/AA

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM) Basın İlan Kurumu’nun (BİK) ifade ve basın özgürlüklerini ihlal ettiğine hükmetti. Yeni Akit gazetesinin başvurusunu değerlendiren AYM kararında, BİK’in basın özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti. Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı kararın emsal niteliği taşıması gerektiğini ve Yeni Akit’e ayrı Evrensel’e ayrı karar verilemeyeceğini söyledi.

Basın İlan Kurumu (BİK) Yeni Akit’e 17-25 Aralık sürecinde "İşin Öz’ü: Akşamdan Yenilen Hurmalar, Geceleyin Mideyi Tırmalar!" başlıklı haber nedeniyle gazeteye bir günlük resmi ilan ve reklam durdurma cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi BİK kararının ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti.

AYM yaptığı değerlendirmede gazetelerin yayın hayatlarını büyük ölçüde resmî ilan ve reklamların yayımlanmasıyla sağladığını belirterek BİK'in önüne gelen şikâyetlerle ilgili dengeleme kriterlerini çok sıkı bir şekilde uygulaması gerektiğine vurgu yaptı. AYM ayrıca BİK'in resmî ilan ve reklamların kesilmesi şeklindeki müdahale yetkisinin etik yönden olduğunu ve bir yaptırım aracı olarak öngörülmediğini belirtti.

"AYM KARARI BAĞLAYICIDIR"

Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı AYM kararının bağlayıcı olduğunu ve bu kararın emsal niteliği taşıması gerektiğini belirterek AYM’nin “BİK'in resmî ilan ve reklamların kesilmesi şeklindeki müdahale yetkisinin basının etik yönden niteliklerini artırmaya yönelik bir düzenleme olduğu, bir yaptırım aracı olarak öngörülmediği gözönünde bulundurulduğunda…” şeklindeki ifadesinin olumlu bir ifade olduğunu söyledi ve “Akit gazetesine verilen karar, Evrensel, BirGün ve Cumhuriyet gibi gazeteler açısından da emsal teşkil eder.” dedi.  

"EKONOMİK KOŞULLAR BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KOŞULUDUR"

Avcı şöyle devam etti: “Kaldı ki, basın özgürlüğü dediğimiz şeyin sadece haber yapmak ya da halkın haber alma hakkını sağlamak açısından değil, bu gazetenin devam edebilmesinin maddi ve ekonomik koşullarının da sağlanmasını basın özgürlüğünün bir parçası olarak değerlendirmiş AYM. Bu da çok önemli. Dolayısıyla bu emsal kararın Evrensel gazetesi ile ilgili davalarda uygulanan yaptırım kararı açısından da BİK tarafından gözönünde bulundurulmasını talep ediyoruz.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Savcı, yazarımız Yusuf Karataş'a 7,5 yıldan 15 yıla kadar ceza istedi

SONRAKİ HABER

Koronavirüs Türkiye'de | Son gelişmeler ve açıklamalar (11 Mart)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...