10 Şubat 2020 08:35

Basın İlan Kurumu Evrensel’e 10 günlük ilan kesme cezası verdi

Basın İlan Kurumundan Evrensel'e yeni bir ceza geldi. 13 Kasım 2019'daki ‘Eylem Planı’ raporu haberleştirildiği için 10 günlük ilan kesme cezası verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Basın İlan Kurumunun Evrensel üzerindeki baskısı devam ediyor. Şimdi de Mezopotamya Haber Ajansı (MA) imzası taşıyan ‘Basın İlan Kurumu Kürtçe yayımcılığı bitirdi’ başlığıyla Gaziantep Üniversitesinin hazırladığı ve bölgede çalışan gazetecilerle görüşülerek hazırlanan ‘Eylem Planı’ raporuna 13 Kasım 2019’daki sayfalarımızda yer verdiğimiz için 10 günlük ilan kesme cezası verdi.

BİK cezayı, 129 sayılı Basın Ahlak Esasları Hakkında Genle Kurul kararının 1. maddesinde yer alan “Doğruluğu kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkanları içinde bulunan haberler, araştırılıp doğruluğundan emin olunmadan yayınlanamaz.” ve aynı maddenin (ı) ve (L) bentlerindeki “Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz; hakaret edilemez, sövülemez iftira ve haksız isnat yapılamaz” hükümlerden verdi.

“DOĞRUDAN BİR SUÇLAMA YAPILMAMAKTADIR”

Evrensel Avukatı Devrim Avcı Basın İlan Kurumuna verdiği savunmada söz konusu haberin atıf yapılan maddeler kapsamına girmediğini, haberin Mezopotamya Haber Ajansı (MA) mahreci taşıdığını ve haber başlığının tırnak içinde verildiğini belirterek “Gazetemiz tarafından doğrudan bir suçlama yapılmamaktadır” dedi.

Konunun bilimsel yöntemlere dayalı hazırlanan bir raporun haberleştirilmesi olduğunu belirten Avcı “Bir üniversite çalışması ile raporlaştırılmış bir bilgiyi yok etmemiz bizden istenemez ve gazetecilik görevimiz özgürce yapabilmemiz de anayasal güvence altında olmalı, kurumlar da buna saygı göstermelidir” dedi.

“TARAFSIZ BİR MUHATAP GÖRDÜĞÜMÜZ DUYGUSUNDA DEĞİLİZ”

Avcı savunmasının sonunda şöyle dedi: “Karşımızda tarafsız bir muhatap gördüğümüz duygusunda değiliz. Daha önce, gazetemizde istenen savunmalar karşısında en fazla 2-3 gün ilan kesme cezası gelirken, şimdi 10 ve 15 gün verilmektedir. Bu savunmamızın da en üst sınırdan bir cezaya muhatap kalacağından şüphe duyamıyoruz.

Daha önce yaptığımız gibi muhatap olduğumuz bu durumu basın meslek örgütlerinin gündemine getirmek, Meclise taşımak ve ulusal, uluslararası tüm platformları maruz kaldığımız bu adaletsiz uygulamalar zincirine karşı harekete geçirmek dışında yapabileceğimiz hiçbir şey kalmamıştır.

Savunmamızın adil bir karşılık bulacağına dair hiçbir iyimserlik taşıyamıyoruz.”

“YEREL MEDYANIN SORUNLARI” RAPORU HABERLEŞTİRİLDİ

Ceza verilen ve Mezopotamya Haber Ajansı (MA) mahreci taşıyan haberde Antep Üniversitesi ve Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen “GAP Bölgesinde Faaliyet Gösteren Yerel Medya Kuruluşlarının Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi – İhtiyaç Analizi Yapılması ve Eylem Planı Hazırlanması” projesi kapsamında GAP’ta yer alan 9 kentin yerel medyasının sorunları tespit edilerek rapor haline getirilmesini ele alıyor.

Haberde Antep’te 9 kentte 41 gazeteciyle görüşülerek hazırlanan raporda, yerel medyanın siyasal otoriteden gelen baskılardan kaynaklı sansür ve oto sansür uyguladığını, Basın İlan Kurumunun dayatmaları sonucu Kürtçe yayımcılığın bittiği ve gazetecilerin “terör destekçisi” şeklinde yaftaladığı kaydediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Selçuk Mızraklı davasında tutukluluğa devam kararı: Bu davada hukuka dair bir şey yok

SONRAKİ HABER

Çapa Tıp Fakültesinde rüşvet operasyonu: 3 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...