11 Mart 2020 20:47

TTB Başkanı Sinan Adıyaman: Bakanlık tedbir almakta geç kaldı

TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, Sağlık Bakanlığını geç önlem almakla eleştirerek "Bugüne kadar önlemlerin çoktan alınmış olması gerekirdi" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, Türkiye'de tespit edilen ilk koronavirüs vakası üzerine Evrensel'e "Bu güne kadar önlemlerin çoktan alınmış olması gerekirdi" değerlendirmesinde bulundu. Adıyaman, panik yapılmaması gerektiğine vurgu yaparak salgının görüldüğü yerin açıklanmasını ve önlemlerin alınmasını istedi.

VİRÜS DOLAŞIYORDI, TESPİT EDİLDİ

İran’dan koronavirüs nedeniyle ilk ölüm haberleri geldiğinden bu yana Türkiye’ye de bu virüsün olabileceğini söylediklerini hatırlatan Adıyaman, “O gün bu gündür virüs muhtemelen içimizde dolaşıyor ama teşhis edilemiyordu. Çünkü yüzde 80 oranında koronavirüs (Kovid 19) hastalığına sahip olanlar semptomsuz geçiriyor bunu. Dolayısıyla test yapılmıyor bunlara” dedi. Koronavirüsünün daha çok yaşlı hastalar ile birlikte kronik akciğer, kalp, böbrek yetmezliği ve diyabeti olan hastalarda ölümcül olduğuna dikkat çeken Adıyaman, paniğe kapılmamak gerektiğini söyledi. Dünyanın her yerinde görülen bu virüsün uzun süredir Türkiye’de de beklendiğine değinen Adıyaman, İtalya’da da artan ölümlerin 90 yaş ve civarında olduğuna ve bu noktada panik yapılmadan önlem alınması gerektiğine dikkat çekti.

"VAKANIN GÖRÜLDÜĞÜ İL AÇIKLANMALI"

Sağlık Bakanlığının gece saat 01.00’da yaptığı açıklamayla halkı daha çok korku ve paniğe sevk ettiğini dile getiren Adıyaman, “Bakan açıklamayı ‘şeffaflık’ olarak adlandırıyor ama bunun şeffaflıkla alakası yok. En azından vakanın görüldüğü ilin açıklanması gerekiyor. Bu tip durumlarda bu bilgiler çok önemlidir. Görülen illerde halkın paniğe kapılacağı düşünülebilir ama böyle bütün bir ülke paniğe kapılıyor. Dünyada virüsün görüldüğü şehrin açıklanmadığı başka bir ülke yok. Çünkü o bölgeyi çevrelemek ve kontrol altına almaya çalışmak gerekir. Hem şeffaflıktan bahsediliyor hem de eksik bilgiler veriliyor. Salgın yönetimi için bu bilgiler önemli” diye altını çizdi.

"ORTALIĞI YAKIP YIKAN BİR HASTALIK DEĞİL"

Sağlık Bakanlığına koronavirüsle ilgili birlikte çalışma talebinde bulunduklarını ama yanıt alamadıklarını ifade eden Adıyaman, “Bakın, gece birde açıklama yapıldıktan sonra sabaha kadar TTB’nin tweetır takipçisi 10 binin üzerinde arttı. İnsanlar, Türk Tabipleri Birliği’nden öğrenmek istiyor ve bu çok önemli” dedi. Vakalarla ilgili gerekli önlemlerin nasıl alınacağı konusunda Bilim Kurulu oluşturduklarını ve bununla ilgili rehber hazırladıklarını söyleyen Adıyaman, “Türkiye’de birçok tıp merkezi var ve bu konuyla yakından ilgileniyor. Ankara’da İstanbul’da İzmir’de. Vakanın görüldüğü şehri bu yerlerin bilmesi gerekiyor. Bu noktada sansür uygulanıyor. Koronavirüs bir veba gibi, çiçek gibi şehirleri ortadan kaldıran, ortalığı yakıp yıkan bir hastalık değil. Bunun ölümcüllüğü belli. Mesela 9 yaş altında hiç ölüm yok. 65 yaş üstü insanlar ölüyor. Eğer iyi bakım yapılırsa, bağışıklık sistemi güçlendirilirse zaten hastalar hayatlarını kurtarıyorlar. Onun dışında ölen yaşlı hastaların bir kısmı zaten gribal enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybediyor” ifadelerini kullandı.

TANI TESTİ TÜM BÜYÜK İLLERDE OLMALI

Başından beri bir tek Ankara’da Kovid-19 testinin yapıldığını ancak kendilerinin bu testin bütün illerde yapılması gerektiğini başından beri söylediklerini belirten Adıyaman, "Şu an Erzurum ve İstanbul’da da test yapılacağı söyleniyor. Biz İzmir’i, Antalya’yı, Adana’yı da katın demiştik şimdi oralarda da yapılacağının duyumunu aldık ama bugüne kadar yapılması gerekiyordu. Çünkü buralarda acil teşhis çok önemli. Bakanlık tedbir almaya geç başladı. Teşhis edeceksiniz ve izolasyon yapacaksınız gerekiyorsa karantinaya alacaksınız” dedi.

HASTANELERDE YETERİNCE ÖNLEM YOK

Adıyaman virüsün yeni çıktığını ve insanlığın tarih boyunca virüslerle karşı karşıya kaldığını ve er ya da geç virüsleri yendiğini bunu da yeneceğini dile getirdi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özlem Azap ise bakanlığın başından beri kendilerini rahatlattığını ancak bununla ilgili hastanelerde yeterince önlem alınmadığına dikkat çekerek eldiven ve maske gibi en kolay eşyaların bile bulunmasında sıkıntı yaşadığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Gazi Katliamı’nın 25. yıl dönümünde adalet talebi sürüyor

SONRAKİ HABER

Koronavirüse gerçekten hazır mıyız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...