11 Mart 2020 07:00

Sağlık emekçilerinin "15 Mart Beyaz Mitingi" koronavirüs vakası sebebiyle ertelendi

Sağlık örgütlerinin sağlıkta şiddete karşı 15 Mart Pazar günü Ankara'da yapacakları miting, ülkede koronavirüs vakasına rastlanması sebebiyle iptal edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sağlık alanındaki meslek örgütleri ve sendikalar, sağlıkta şiddete karşı 15 Mart Pazar günü Ankara'da yapacakları mitingi, koronavirüs konusundaki son gelişmeler nedeniyle iptal etti. Sağlık örgütleri tarafından yapılan ortak açıklamada konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, “2 milyar kutu ilacı hastalara ulaştıran, milyonlarca hastanın bakımını, enjeksiyonunu, pansumanını gerçekleştiren bu ülkenin sağlık çalışanları olarak tüm konsantrasyonumuzu koronavirüsün yaratacağı sağlık sorunlarının çözümüne odaklamanın sorumluluğuyla davranıyoruz” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev-Sağlık İş), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER), Türk Hemşireler Derneği (THD), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (Tüm Rad-Der), Türk Psikologlar Derneği (TPD), Ankara Veteriner Hekimler Odası (AVHO), Veteriner Hekimler Derneğinin (VHD) birlikte organize ettiği ve 15 Mart Pazar günü yapmayı planladığı “Sağlıkta siddete son” mitingini iptal etti.

Sağlık örgütleri tarafından yapılan ortak basın toplantısında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, dünyanın yeni Koronavirüs (Kovid-19) olarak adlandırılan ve gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda yaygın ölümlere yol açtığı bilinen bir salgın tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Mitingin iptal edilmesine ilişkin Adıyaman, “Her ne kadar ülkemizdeki durum henüz her türlü toplantıyı ve bir araya gelişi ertelemeyi gerektirecek tedbirler alınmasını zorunlu kılmıyor olsa da 1500 hastane, 27 bin eczane, 7 bin 500 ASM ve 150’yi aşan ağız diş sağlığı merkezi ile binlerce muayenehanede yılda 350 milyonu bulan muayeneyi, 5 milyon ameliyatı-girişimi yapan, 2 milyar kutu ilacı hastalara ulaştıran, milyonlarca hastanın bakımını, enjeksiyonunu, pansumanını gerçekleştiren bu ülkenin sağlık çalışanları olarak tüm konsantrasyonumuzu koronavirüsün yaratacağı sağlık sorunlarının çözümüne odaklamanın sorumluluğuyla davranıyoruz. Sağlıkta şiddet yapısal bir sorun olarak varlığını sürdürüyor olsa da bu tür salgın tablolarının sağlık çalışanlarının görünmeyen emeğini görünür kılacağına inanıyor, sağlıkta şiddetle mücadele başta olmak üzere taleplerimizin takipçisi olacağımızı da bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

ŞEFFAF, YAYGIN VE ETKİLİ BİLGİLENDİRME GEREKİYOR

Sağlıkta şiddetle de başa çıkmanın yolunun sağlıkta kamusal bir anlayışın hâkim kılınmasından geçtiğini ifade eden Adıyaman, halk sağlığına dair koruyucu önlem ve bilgilendirmelerin şeffaf, yaygın ve etkili olarak yapılmasının önemli oplduğunu vurguladı. Beraberinde tanı koyma ve tedavi koşul ve ekipmanlarının her koşul için hazır olması konusundaki uyarılarını yineleyen Adıyaman, “Koronavirüs gibi salgın durumlarında tedavi sürecinin etkinliği, tedaviyi yapacak olan sağlık çalışanlarının bu sürece hazırlanmasını, bedensel ve ruhsal olarak korunmasını  öncelemelidir” dedi.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARINA KORUYUCU MALZEME DAĞITILMALI"

Koronavirüse ilişkin öncelikli tedbirler konusunda bazı uyarılarda bulunan Adıyaman şöyle konuştu:

"Hastanelerde ve ASM’lerde çalışan ve eğitim alan tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde kişisel koruyucu malzeme dağıtılması önceliklidir ve bu konuda herhangi bir güven bunalımı yaratılmamalıdır. Paniği gerektirecek herhangi durum yoktur ancak sağlık otoritesinin dünyadaki deneyimlerden de yararlanarak bütün önlemleri alması ve halkın hijyen ve korunma tedbirlerine dikkat etmesi gereklidir. Koronavirüs enfeksiyonu tanısı konan hastaların ve virüs ile temas etmiş olabileceği düşünülen insanların karantina vb. süreçlerinde etik ilkelerin dikkate alınması ve herhangi bir ayrımcı uygulama yapılması engellenmelidir.”

SAĞLIK BAKANLIĞI GÖRÜŞMEYİ KABUL ETTİ

Ayrca Sağlık Bakanlığının sağlıkta şiddet konusunu görüşmek üzere randevu taleplerini sonunda kabul ettiğini açıklayan Adıyaman, 12 Mart Perşembe günü görüşeceklerini, ardından görüşmeyle ilgili açıklama yapacaklarını bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tepeköy'deki altın madeni atık havuzundan siyanürlü su sızıntısı: Önlem alan yok

SONRAKİ HABER

Mülteci pazarlığında revizyon arayışları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...