02 Mart 2020 08:23
Son Güncellenme Tarihi: 02 Mart 2020 12:11

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'ten mülteci açıklaması: Gelenleri geri göndereceğiz

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Türkiye’nin kapılarını açmasıyla Yunanistan’a geçen mültecileri iade edeceklerini açıkladı.

Fotoğraf: EPP Zagreb Congress in Croatia, 20-21 November 2019 / Flickr

Paylaş

Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplayan Yunanistan “sınırlarını korumak” amacıyla 5 maddelik “önlem planı” açıkladı. Dün yapılan toplantıya ilişkin Hükümet Sözcüsü Stelios Peças açıklama yaptı. Peças, ülkenin güvenliğine asimetrik bir tehdit olduğunu savundu. Hükümet sözcüsü, “Türkiye sınırlarını açarak diplomatik baskı uygulamaya çalışıyor. Ankara böylece insan kaçakçısı durumuna düşmüştür” dedi.

5 maddelik “önlem planı”nı açıklayan Peças Yunanistan'ın bir ay boyunca yeni sığınmacı başvurularını kabul etmeyeceğini duyurdu. Sınırların korunmasını en üst düzeye çıkardıklarını kaydeden Peças, Yunanistan topraklarına “yasa dışı” giren mültecilerin geldikleri ülkeye iade edileceğini söyledi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise salı günü Avrupa Komisyonu Başkanı Chrales Michel ile birlikte Meriç’te olacak. Miçotakis Twitter'dan yaptığı açıklamada, “Yunanistan sınırları Avrupa'nın dış sınırıdır. Onları koruyacağız. Avrupa Komisyonu Başkanı Charles Michel ile Türkiye-Yunanistan Meriç sınırını ziyaret edeceğiz. Bir kez daha Yunanistan'a giriş yapmaya çalışmayın. Geri döneceksiniz” ifadesini kullandı.

YUNANİSTAN, TÜRKİYE SINIRINDA GERÇEK MERMİLERLE ASKERİ TATBİKAT YAPACAK

Merkezi İskeçe’de bulunan 4. Kolordu Komutanlığı ve Adalar Yüksek Askeri İç Yönetiminden (ASDEN) yapılan açıklamalarda, bugün Evros bölgesinde 24 saat süreyle Türkiye-Yunanistan sınırı boyunca ve Semadirek Adası’ndan Meis Adası'na kadar olan Doğu Ege bölgelerinde askeri tatbikat yapılacağı bildirildi.

Tatbikatlarda gerçek mermilerin kullanılacağı, hafif ve ağır silahlarla atış yapılacağı vurgulanan açıklamalarda, vatandaşlara belirtilen bölgelerde dolaşmamaları uyarısında bulunuldu.

Yunanistan basınındaki haberlerde, tatbikat kararının dün Başbakan Kiryakos Miçotakis başkanlığında gerçekleştirilen Savunma ve Dış İlişkiler Konseyinde (KYSEA) alındığı ifade edildi.

AB'DEN SINIR KORUMU GÜCÜ VE TEKNİK EKİPMAN

Öte yandan Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex), mülteci akışı nedeniyle Türkiye ile tüm sınırlarda alarm seviyesini de yükseltip, Yunanistan’a sınır koruma gücü ve teknik ekipman yolladı.

Türkiye’nin AB ile olan tüm sınırlarında “yüksek alarm” seviyesine geçen Frontex, “Yunanistan'dan ek yardım talebi aldık. Yunanistan'da teknik ekipman ve ek güçler geliştirmek için şimdiden adımlar attık” dedi. Türkiye’yle sınırdaş olan AB ülkelerine daha farklı ne şekilde destek verilebileceğine yönelik değerlendirmelerin sürdüğü de ifade edildi.

AB KONSEYİ BAŞKANI SINIRA GİDİYOR

Mültecilere Avrupa kapılarını kapatarak sığınma hakkını kullanmalarına engel olan Avrupa Birliği yetkilileri, inceleme yapmak üzere sınıra geliyor. AB Konseyi Başkanı Charles Michel’ın Yunanistan-Türkiye sınırına gideceğini duyuruldu. Michel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Yunanistan’ın Avrupa sınırlarını korumasını destekliyoruz. Sahadaki durumu yakından takip ediyoruz” ifadesini kullandı. Michel, sınır ziyaretini Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile gerçekleştireceğini belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çiğli ve Aliağa'da kadınlar 8 Mart öncesi bir araya geldi

SONRAKİ HABER

Dikili Kültür ve Çevre Platformu kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...