01 Mart 2020 08:09
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mart 2020 11:39

Ölüm ve umut arasındaki rota: Mültecilerin denize açıldığı bot su aldı

Çanakkale’den Yunanistan’a geçmeye çalışan mültecilerin bulunduğu bot su aldı. Türkiye’nin açık kapı politikası ve Yunan tarafının engellemeleri nedeniyle deniz geçişlerinin artması bekleniyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye’nin açık kapı politikasını uygulaması ve Yunanistan’ın engellemeleri üzerine mülteciler umut yolculuğunu güvensiz rotalara taşıyor. Çanakkale Ayvacık’tan deniz yoluyla Yunanistan’a hareket eden mültecileri taşıyan bot su almaya başladı. Mülteciler son anda sahil güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı.

Türkiye’nin Yunanistan sınırını açması ve Yunanistan tarafının sınırdan geçmeye çalışan mültecilere dönük engelleme ve saldırıları nedeniyle güvensiz rotalardan geçme eğiliminin artmaya başlaması bekleniyor.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Sivrice Feneri sahilinden mültecilerin, Yunanistan'ın Midilli Adası'na gitmek üzere bindiği bot su aldı. 100 metre açıldıktan sonra motoru duran bottaki mülteciler denizde mahsur kaldı. Bir göçmen panikle bottan atlayıp, kıyıya yüzdü. Hipotermi geçiren mülteci ambulansla hastaneye kaldırıldı. Aralarında çocukların da olduğu yaklaşık 30 mülteci alıkonularak Küçükkuyu beldesine götürüldü.

Ancak Midilli Adası'na geçmek isteyen başka mültecilerin Sivrice Koyu'ndaki bekleyişleri sürüyor.

MÜLTECİLER SAHİLE YÖNELDİ

Kara yoluyla Avrupa ülkelerine geçemeyen mülteciler, bu defa sahillere yöneldi. Mülteciler, deniz yoluyla Yunanistan'ın Sakız Adası'na geçebilmek için İzmir'in Çeşme ilçesine gelmeye başladı.

Fırtınanın etkisini yitirmesiyle sosyal medyadan haberleşen mülteciler, sırtlarında çantalarıyla Çeşme’ye gelip, Çiftlikköy mevkisinde akşamı beklemeye başladı. Edirne'den Yunanistan'a geçmeye çalışan ancak başarılı olamayan 4 Afgan mülteci de Sakız Adası'nın 7 mil uzaklığında bulunan bölgeye gelip beklemeye başladı. Akşam saatlerine kadar sayılarının artacağını belirten mülteciler, Sakız Adası'na geçebilmek için bot ayarlamaya çalıştıklarını söyledi.

Yaklaşık 5 sene önce Türkiye'ye geldiğini anlatan Miragha Mahmodi (18), “Kapılar açıldıktan sonra Avrupa'ya gitmeye karar verdim. Türkiye'de kalmayacağım. Akşam saatlerinde Sakız Adası'na geçmeye çalışacağım. Kara yoluyla Yunanistan'a gitmeyi denedim ancak girmeyi başaramadık. Biz de otobüse binerek önce İzmir'e ardından da Çeşme'ye geldik. Kardeşimle birlikteyiz. Şu an botumuz yok ve ayarlamaya çalışıyoruz. Korkmuyorum çünkü korksam Afganistan'dan çıkmazdım. Türkiye çok güzel bir ülke ve çok seviyorum ancak göçmen sayısının artması sebebiyle yaşam zorlaştı" dedi.

SINIRIN KAPALI TUTULMASI ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Türkiye'nin sınır kapılarını açmasıyla birlikte mülteciler Avrupa'ya geçmek için Yunanistan ve Bulgaristan sınırına akın etmişti. Ancak Yunanistan ve Bulgaristan sınırındaki engellemeler nedeniyle pek çok mülteci bu kez sınır kontrolünün daha zayıf olduğu deniz rotalarına yöneldi. Bu rota daha denetimsiz olması nedeniyle ölüm riskini de daha fazla barındırıyor. Plastik botlarla Yunanistan adalarına geçmeye çalışan mülteciler hem insan kaçakçılarının “insafına” teslim edilirken aynı zamanda umut ve ölüm arasındaki boşluğa terk ediliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan-Putin görüşmesi 5 Mart'ta Moskova'da gerçekleşecek

SONRAKİ HABER

ABD ve Tayland’da koronavirüs nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...