02 Mart 2020 07:55

Boğulma tehlikesi geçiren mülteciler anlattı: Sadece daha iyi bir yaşam istiyoruz

Midilli'ye gitmek isterken botlarının batması sonucu boğulma tehlikesi geçiren mülteciler anlattı: Sadece Avrupa’ya gidip daha iyi bir yaşam sürmek istiyoruz.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Sevda AYDIN

İdlib’deki hava saldırısından sonra sınır kapılarına yığılan mültecilerin dramı büyüyor. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Yeşil Liman’dan Midilli Adası’na gitmek için dün denize açılan, aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 35 kişilik grubu taşıyan iki şişme bot battı. Sahil Güvenlik tarafından kurtarılan mülteciler, Babakale Limanı'na getirildi. Kurtarılanlar arasında olan 21 kişilik Afgan mülteci grubun Yunanistan sınırının kapalı olması nedeniyle Edirne Pazarkule Sınır Kapısı’ndan, Çanakkale’ye geldikleri öğrenildi.

“HABERİ ALINCA YOLA ÇIKTIK”

Batan botlardan kurtarılan Afgan mültecilerden 23 yaşındaki Cafer İmami, 1 yıl önce Türkiye’ye geçiş yaptığını belirterek, “Bir yıldır gitmek için bekliyoruz. Haberi alınca yola çıktık. Sabah denize açıldık, Yunanistan kıyısında bekleyen polisler bizi geri çevirdi. Denizde botumuz battı. Sahil güvenlik bizi alıp getirdi. Afganistan’da savaş var, işimiz yok, okulumuz yok. Avrupa’ya gitmek istiyoruz” diyerek yaşadıklarını özetledi. 

“SADECE DAHA İYİ BİR YAŞAM İSTİYORUZ”

Midilli Adası’na geçmek için Ayvacık’a gelen Afgan mültecilerden Hüseyin Saftari de Türkiye’ye 6 ay önce giriş yaptığını dile getirdi. İstanbul’da tekstil atölyelerinde çalıştığını anlatan 21 yaşındaki Saftari, “Afganistan’da savaş var, Taliban var. İş yok, çalışamıyoruz. Bu yüzden geldik. Sadece Avrupa’ya gidip daha iyi bir yaşam sürmek istiyoruz” diye belirtti.

“BAKAN ABARTIYOR”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ülkeden ayrılan mülteci sayısının 76 bin 358 olarak açıklamasına kanaat getirmeyen mülteciler, sayının abartıldığını ifade etti. Mülteciler, “Biz sürekli haberleşiyoruz. Yunanistan kapatmış kapıları, asla sokmuyor. Farklı yollardan kaçak olarak geçişler elbette olmuştur ama bu sayı çok abartılı” diye konuştu.

GERİDE KALAN EŞYALAR…

Ayvacık’ın Yeşil Liman, Kadırga sahili, Babakale gibi pek çok kıyı şeridinde biriken mültecilerin sayısı Yunanistan’ın aldığı sert önlemlerden kaynaklı azalmaya başladı.

Botlarla Midilli’ye geçebilen mültecilerden geriye sırt çantaları, parçalanmış şişme botlar, kadınlara ait çanta ve iç çamaşırı, ilaç kutuları, çocuk ayakkabısı, kıyafet ve oyuncak parçaları gibi eşyalar sahil kıyılarında kaldı. (Çanakkale/MA)

ÖNCEKİ HABER

Irak’ta Muhammed Tevfik Allavi, hükümeti kurma görevinden çekildi

SONRAKİ HABER

Yazar Kadri Öztopçu yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...