28 Şubat 2020 09:43

Mülteci-Der: Sınırların açılması ile ilgili resmi bir açıklama söz konusu değil

Mültecilerle Dayanışma Deneği Genel Koordinatörü Pırıl Erçoban, "Bu açıklamalar sınırı açtık yasal bir şekilde geçilebilir anlamına gelmiyor. Yani resmi bir sınır açma söz konusu değil" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İdlib'de düzenlenen saldırıda TSK'ye mensup 33 askerin hayatını kaybetmesi sonrası dün Türkiye'nin Suriyeli mültecilere Avrupa sınırlarını açtığı iddia edildi. Reuters haber ajansının "üst düzey bir Türk yetkiliye" dayandırdığı haberde Türkiye'nin bundan sonra kara ve deniz yoluyla Avrupa'ya geçmek isteyen mültecileri durdurmayacağı yönünde karar aldığı öne sürüldü. TRT de iddiayı Reuters haber ajansını kaynak gösterek duyurdu.

Resmi bir açıklama yapılmazken AKP Sözcüsü Ömer Çelik saldırı sonrası yaptığı açıklamada "Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz" ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı da bugün "Gelişmelerden endişeye kapılan ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler, Batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır. Durumun kötüleşmesi halinde bu risk artarak devam edecektir. Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin mülteciler ve sığınmacılara yönelik politikasında bir değişiklik yoktur" açıklaması yaptı.

MÜLTECİ-DER: RESMİ BİR AÇIKLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Sınırıların açıldığı yönüdeki haberler ile birlikte hareketlenen göçmenler ve mülteciler sınır kapılarına ve sahillere yöneldi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Mültecilerle Dayanışma Deneği (Mülteci-Der) Genel Koordinatörü Pırıl Erçoban, resmi bir sınır açmanın söz konusu olmadığını vurgulayarak, bu yanlış algının sürdürülmemesi için medyayı uyardı. Erçoban, mülteci ve göçmenlere haberlere inanıp yollara düşmeme çağrısı yaparak Erçoban, "Türkiye bunu yapmaz yükümlülükleri var hem de karşı taraf sınırın öte tarafındaki ülkeler bunun için önlemler alırlar" dedi. 

Erçoban'ın değerlendirmeleri şöyle: 

"Bu açıklamalar sınırı açtık yasal bir şekilde geçilebilir anlamına gelmiyor. Yani resmi bir sınır açma söz konusu değil ve her durumda resmi olmayan yasal olamayan yollardan sınırı geçmeye çalışmak yaptırımlara neden olabilecek bir şey. Yani kanunun ihlali ve yaptırımla karşılaşma riski var ve dolayısıyla açıklamaları yapanlar hem bunu yayan medya hem de bu açıklamaları yanlış anlama ihtimalleri çok fazla. İnsanlar şimdi sanıyor ki Avrupa'ya çok rahat geçebiliriz. Hayır böyle bir şey söz konusu değil. Hem Türkiye bunu yapmaz yükümlülükleri var hem de karşı taraf, sınırın öte tarafındaki ülkeler bunun için önlemler alırlar. Dolayısıyla insanların bu haberlere inanıp da yollara düşmemesi gerektiğini düşünüyoruz biz. İnsanların da bu konuda sağ duyulu olması gerekiyor.

"BÜTÜN ÜLKELERİN SORUMLULUĞU PAYLAŞMASI GEREKİYOR"

Evet bu uluslararası bir sorumluluktur, mülteciler konusunda bütün ülkelerin sorumluğu paylaşması gerekiyor. Ama bir yandan da şu da bir gerçek; sorunlu bölgelerle sınırı olan ülkeler daha fazla sorumluluk almak durumunda kalır her zaman zorunlu göç dönemlerinde. Ama biz 'Artık kaldıramıyoruz, bunu kaldıracak gücümüz yok sınırlarımızı açtık diyemeyiz' Böyle bir yasal düzenleme de yok. Yani resmi açıklama da bu yönde değil zaten, bunun nasıl algılandığı da önemli. Dolayısıyla yanlış anlaşılmalara yol açacak açıklamalardan kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz.

"MEDYANIN BÜYÜK SORUMLULUĞU VAR"

Bundan sonra daha da dikkat etmemiz lazım. Çok ciddi şehidimiz var yani gerçekten acımız büyük, bu ateş hepimizi yakıyor. Ama Suriye'de olanlar ve mültecilerle ilgili durumun nefret söylemini, ayrımcılığı ve önyargıları arttırmasından korkuyoruz. Bunun için de medyanın haberleri verirken büyük bir sorumluluk içerisinde vermesi lazım. Bir yerde şehit cenazesi öbür tarafta nargile içen Suriyeliler diye kullanılan fotoğraflar var. Yani bir yandan 'Bizim askerlerimiz orada ölüyor, Suriye'de şehit oluyor, bakın kapılar da açıldı hala neden buradasınız gidin' gibi. Gergin bir ortam var, herkes gergin. Bu tip bir algının yaratılmaması gerekiyor. Bunun için önlemler alınması gerekiyor. Bu yönde de medyanın büyük sorumluluğu var. Kamuoyuna da büyük sorumluluk düşüyor. Lütfen orada olanları, insanları sorumlu tutmayalım.

"SAĞDUYULU DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM"

Her iki tarafta da bu yanlış algı var. Uçakla gidiliyor, botlar hazırmış, Avrupa'ya gidebiliyorlarmış falan gibi. Ama böyle bir durum yok. İnsanlar yine lastik botlarla kara sınırından yürüyerek aşmaya çalışarak gidiyor. Her iki taraf için de yanlış algılar söz konusu. Bir taraftan da Türkiye halklarının 'Kapılar açıldı, Avrupa'ya gitmek isteyenler niye gitmiyorlar' gibi bir algı yanılmasına da girmemesi lazım. Mültecilerin de kapılar açıldı biz gidelim diyerek sınırlarda birikmemesi lazım. Bu sınırda oluşan birikmeler arttığı zaman fazla sorun yaşanacağını düşünüyoruz. O yüzden hem yetkilileri hem medyayı hem de mültecileri ve kamuoyunu sağduyulu düşünmeye ve açıklamaları böyle değerlendirip atılacak adımları bu çerçevede atılmasını istiyoruz." (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Lavrov: Putin ve Erdoğan telefonda görüştü

SONRAKİ HABER

Düzce'de işçi servisi kaza yaptı: 15 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...