21 Şubat 2020 07:19

Annesinin gözaltına alınması tehdidi ile ajanlık dayatıldı

Mardin’de ajanlık teklifi yapılan Mehmet Akyüz, polislerin kendisini annesini gözaltına almakla tehdit ettiğini söyledi.

Mehmet Akyüz | Fotoğraf: MA

Paylaş

Mardin’de çeşitli nedenlerle gözaltına alınan gençler, tehditle ajanlık dayatmasına maruz kaldıkları gerekçesiyle İHD’ye başvurdu. Ajanlık teklifi yapılan isimlerden Mehmet Akyüz, polislerin kendisini, annesini gözaltına almakla tehdit ettiğini ileri sürdü.

Mardin merkez ve ilçelerinde 14 Şubat günü birçok eve yapılan baskınlarda gözaltına alınan 22 kişi, alınan ifadelerinin ardından sonraki günlerde serbest bırakıldı. Gözaltına alınan gençlere, HPG’lilerin Bagok Dağı ve Ömeryan kırsal bölgesindeki faaliyetlerine dair sorular yöneltildi. Gözaltında bulundukları sırada gençlerin "ajanlık" dayatmasına maruz kaldığı da belirtildi.

Bu nedenle İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesine başvuru yapıp, önümüzdeki günlerde suç duyurusunda bulunmaya hazırlanan gençler gözaltında yaşadıklarını anlattı.

ANNESİNİ GÖZALTINA ALMAKLA TEHDİT ETTİLER

Nusaybin ilçesinde gözaltına alan Mehmet Akyüz (22), götürüldüğü İlçe Emniyet Müdürlüğü TEM Şubede kendilerini polis olarak tanıtan sivil giyimli kişilerin kendisine "Bizimle çalışmanı istiyoruz" dediğini dile getirdi. Artuklu Üniversitesi öğrencisi olduğunu belirten Akyüz, gözaltında kaldığı 4 gün boyunca söz konusu bu kişilerin 4 kez "mülakat" adı altında kendisi ile isteği dışında görüştüğünü aktardı. Akyüz, "Kendileri ile çalıştığım zaman maddi ve manevi yardımcı olacaklarını söylediler. Benden çok şey istemeyeceklerini sadece söyledikleri kişileri tanıyıp tanımadığını soracaklarını söylediler. Buna göre gidip o kişileri tutuklayacaklarını belirttiler" dedi.

Bu talebi reddetmesi üzerine ise, "Anneni de buraya getirip, karşı hücrene koyarız" tehdidi ile karşılaştığını söyleyen Akyüz, bu yaşananları avukatına anlatması üzerine söz konusu kişilerin bir daha kendisi ile görüşme gerçekleştirilmediğini kaydetti.

"MADDİ VE MANEVİ YARDIMCI OLURUZ" TEKLİFİ

Sait Sırdaş

Kızıltepe’de gözaltına alınan ve götürüldüğü Mardin İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube'de ajanlık dayatmasına maruz kaldığını ifade eden bir diğer isim Sait Sırdaş. Gözaltında bulunduğu dört süre boyunca psikolojik baskı görüp, sivil polislerin kendisini "mülakat" adı altında 6 kez görüşmeye çağırdıklarını belirten Sırdaş, bu görüşmelerde tehditle ajanlık dayatmasında bulunulup, yine "Sen bize yardımcı olursan biz de sana maddi ve manevi yardımcı oluruz" gibi tekliflerde bulunulduğunu ifade etti.

Polislerin sürekli tanımadığı kişiler üzerinden kendisine bir takım şantajlarda bulunduğunu söyleyen Sırdaş, yapılan tehditler nedeniyle serbest kalmış olsa da kaygılı olduğunu dile getirdi. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

GSM operatörlerine "deprem sonrası iletişim kaybı" cezası

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, soru önergelerine yanıt vermiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...