18 Şubat 2020 13:08

Bakan "Faturalar ertelendi" demişti, Elazığ'da depremzedenin elektriğini kestiler

Bakan Elazığ’daki depremzedelerin faturalarının ertelendiğini duyurmuştu ancak Demirbağ ailesinin elektrikleri kesildi.

Fotoğraf: Evrensel (Temsili)

Paylaş

Özkan ZÜLFİKAR
Elazığ
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, depremin vurduğu Elazığ’da yıkılan ve hasar gören binalardaki abonelerin ocak ayı elektrik ve doğal gaz faturalarının 90 gün ertelendiğini söylemesine rağmen Demirbağ ailesinin elektrikleri kesildi. 

Merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8 büyüklüğündeki depremin üzerinden 26 gün geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, deprem bölgesinde yıkılan ve hasar gören binalardaki abonelerin ocak ayı elektrik ve doğal gaz faturalarının 90 gün ertelendiğini söylemişti. Ancak ikinci faturası çıkan Demirbağ ailesinin elektrikleri kesildi. Aileye gönderilen faturada “iyilik sensiz olmaz” denilerek yardım istendi. Diğer taraftan ise elektriklerinin kesilmemesi için fatura ödeme merkezlerine giden yurttaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. 

BAKAN FATURALARIN 90 GÜN ERTELENDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

24 Ocak’ta merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8 büyüklüğündeki depremde 41 kişi yaşamını yitirdi, 1631 kişi yaralandı. Çok sayıda bina yıkıldı ve hasar aldı. Deprem sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, deprem bölgesinde yıkılan ve hasar gören binalardaki abonelerin ocak ayı elektrik ve doğal gaz faturalarının 90 gün ertelendiğini açıklamıştı. Dönmez, açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: “Yani fatura düzenlemeleri 2 hafta süreyle Malatya ve Elazığ’da ertelenmiş oldu. Valiliklerin belirlediği, yıkılan ve hasar gören binalarla ilgili olarak ocak ayındaki faturaların tahsilatını 90 gün süreyle erteledik. Herhangi bir gecikme cezası almaksızın bu ertelemeden yararlanacaklar. Dana önceden başka bir nedenle elektrik ve gazı kesik olanlar da başvurmaları halinde bundan yararlanacak. Onlara doğal gaz ve elektrik akışı tekrar sağlanacak.” 

AİLENİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ, ÜSTÜNE YARDIM İSTENDİ

Ancak bu açıklamadan sonra 15 Şubat’ta ikinci elektrik faturası çıkan Demirbağ ailesi elektriklerinin kesildiğini öğrendi. Deprem sonrası evlerine “hafif hasarlı” denilen Demirbağ ailesi, evlerinde çatlaklar oluştuğu için tedirginlik yaşayarak, Osmaniye’deki yakınlarının yanına gitmişti. Aile, elektriklerinin kesildiğini ise telefonla arayan ev sahibi tarafından öğrendi. Aileye iletilen ikinci faturada ise “İyilik #sensizolmaz” yazısı ile beraber Kızılay’ın öğrenciler için başlattığı “Burs yaz 2868’e gönder 1 SMS 10 TL” kampanyası için destek isteniyor. Söz konusu kampanya 24 Ocak’tan bu yana Aksa Elektrik’in 2,1 milyon aboneye ulaşan elektrik faturalarında yer veriliyor. Ve iki aylık bir kampanya süresini kapsıyor. 

“FATURAYI DÜŞÜNECEK HALİM Mİ VARDI?​”

Evrensel’in telefonla ulaştığı Kerem Demirbağ, depremin şokunu atlamadıklarını dile getirerek, Aksa şirketinin elektriklerini kestiğini söylüyor. Ev sahibinin kendisini arayarak elektriklerinin kesildiğini öğrendiğini söyleyen Demirbağ, “Evimize hafif hasar verildi. Ancak duvarlar çatlak ve döküntüler fazla olduğu için eve giremiyoruz. Akrabalarımıza sığındık. Tüm eşyalarımız evde. Buzdolabımızda yiyeceklerimiz var. Herhangi bir bildirim de bulunmadan elektriğimizi kesiyorlar. Faturayı düşünecek halim mi vardı? Herkes gibi ben de ailem ve çocuklarımla ilgileniyordum. Herhangi bir bildirim de bulunulmadan elektriğin kesilmesi hangi vicdana sığar?​” diye soruyor. 

“YARDIMLARI KİMİN İÇİN TOPLUYORLAR?​”

Komşusu olan ev sahibinin kesinti işlemini tesadüfen gördüğünü ve kendisine ilettiğini ifade eden Demirbağ, “Elektrik faturalarının üzerinde Kızılay’ın reklamı var ve ‘iyilik sensiz olmaz’ denerek 10 TL’lik yardımlar isteniyor. Yardımları kimin için topluyorlar? Yardıma en çok ihtiyaç duyan depremzedelerin elektriğini keserek ne yapmaya çalışılıyor? Benim imkanım vardı ve borcumu yatırdım. İnsanların bir battaniyeye bile ihtiyacı varken üstüne faturalarını nasıl ödeyecek? Bir sonraki faturaya da elektrik açtırma parası yansıtacaklar. Utanç duyuyorum” diyerek tepkisini dile getiriyor. 

Son olarak Demirbağ şunları söylüyor: “Evde yaşıyor olsaydık ısınamayacaktık. Küçük çocuklarım hasta olacaktı. Çadırlarda yaşamak zaten çok güç. Konteyner kentler hazır değil. Peki, ne yapacak bu insanlar? Bir de şok üstüne şok yaratarak ölmemizi mi bekliyorsunuz?​”

YURTTAŞLAR UZUN KUYRUKLAR OLUŞTURDU

Öte yandan Elazığ AKSA fatura ödeme merkezleri önünde oluşan uzun kuyruklar dikkat çekti. Yurttaşlar elektriklerinin kesilmemesi için sıra bekledi. Kuyruklarda bekleyen yurttaşlar, “Depremden daha büyük felaket” yorumları yaptı. 

Yaşananlar üzerine arağımız Aksa Fırat Elazığ İl Müdürlüğü yetkililer telefonumuza cevap vermedi.

Haberimizin yayınlanmasının ardından ise abonelere “Depremden sonra yıkık veya hasarlı meskenlerde oturan müşterilerimizin “Ocak 2020 dönemi” faturaları 90 gün ertelenmiştir. Müşterilerimiz, valiliklerden aldıkları raporla birlikte en yakın Aksa Fırat Elektrik Müşteri Hizmet Merkezi'ne gelerek erteleme imkanından yararlanabilir” mesajı gönderildi.

ÖNCEKİ HABER

Cengiz Holding, Kaz Dağını da kazmaya başladı

SONRAKİ HABER

Meclis'te Gezi'ye "vandalizm" ve "eşkiyalık" diyen AKP'li Mehmet Muş'a tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...