12 Şubat 2020 12:39

Hasankeyf’te taşınmayan mezarlar sular altında kalıyor

Ilısu Barajı, 199 yerleşim yerindeki mezarları sular altında bırakmaya başladı. Ailelerin mezarların taşınması için yaptığı başvurular ise yanıtsız bırakılıyor.

Fotoğraf: Fetullah Çelik

Paylaş

Kitle örgütlerinin tarihe, kültürel değerlere ve doğaya vereceği zarar nedeniyle hükümeti yapımından vazgeçiremedikleri Ilısu Barajı, 199 yerleşim yerindeki mezarları da yutmaya başladı. Taşınan sınırlı sayıdaki tarihi yapılar dışında, 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf kentinde Bizans, Sasani, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyubiler ve Osmanlılar döneminden kalma birçok tarihi eser ise sulara teslim edildi.

TALEPLERE YANIT VERİLMİYOR

MA’da yer alan habere göre; 199 yerleşim yerindeki mezarlar, su altında kalma tehdidiyle karşı karşıya. Alçak yerlerde bulunan yerleşim yerlerindeki mezarlardan bazıları su altında kaldı. Çoğunluğu binlerce yıl öncesine ait eski mezarların bulunduğu 12 bin yıllık antik kentte, yeni mezarlar da taşınmayı bekliyor ancak yetkililer bu yönde gelen taleplere yanıt vermiyor.

KİMSESİZ MEZARLAR

Taleplerinin bazıları yerine getirilerek yerleşim yerlerindeki sınırlı sayıdaki mezar taşınırken, binlerce mezar ise yerinde bırakıldı. “Kimsesiz” olduğu gerekçesiyle binlerce mezar yerinde bırakılırken, bazı ailelerin başvurularına rağmen yakınlarının mezarları taşınmıyor.

YARDIM TALEPLERİ

Mezarların taşınması istemiyle yaptıkları başvurulara yanıt alamayan aileler, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır ve Batman şubelerine başvurdu. İHD Diyarbakır ve Batman şubeleri, ilgili cumhuriyet savcılıkları ve belediyeler nezdinde girişimlerde bulundu ancak sonuç alamadı. İHD Diyarbakır ve Batman şubeleri, bu yönde çok sayıda başvuru aldı. İHD, başvuruların artması üzerine bölgede inceleme yapmak üzere heyet gönderdi. Heyetin, yapacağı incelemenin ardından konuya ilişkin rapor düzenlemesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mersin’deki ev baskınında darp ve hakaret iddiası

SONRAKİ HABER

İşçi mektubu: Tuvalete gitmek için saat 17’ye kadar bekleyemez miydin?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...