11 Şubat 2020 09:16

Mersin’de kadınlar 8 Mart öncesi Ekmek ve Gül etkinliğinde bir araya geldi

Ekmek ve Gül etkinliklerinde kadınlar bir araya gelmeye devam ediyor. Mersin’de kahvaltıda buluşan kadınlar ‘Özgüvenimizi bir aradayken kazanabiliriz’ dedi.

Mersin'de kadınlar Ekmek ve Gül etkinliğinde bir araya geldi

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Merve KARATAŞ
Zeynep IŞIK
Mersin

Mersin’de kadınlar, Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla kahvaltı etkinliğinde bir araya geldi.

Yenişehir Belediyesi Kent Konseyinde gerçekleşen ve birçok kesimden onlarca kadın katıldığı etkinliğe Ekmek ve Gül Dergisi Editörü Sevda Karaca katıldı.

Sevda Karaca “Bugün burada sadece kahvaltı amacıyla değil ayağımıza dolanan prangaları, sürekli bizi eve çeken o zincirleri kırabilmek için buluştuk. Bu sadece bir kahvaltı değil biz kadınların birlikte hayatı değiştirme mücadelesinin halkalarından bir tanesi. Bu zinciri kırma mücadelesinde bugün bizimle olan bütün kadınların aslında bir başarı örneği gösterdiğini düşünüyorum ve bu başarınızdan dolayı da hepinizi kutluyorum” dedi.

KADINLAR ZORLUĞU RAKAMLARLA DEĞİL KENDİ YAŞADIKLARIYLA BİLİYOR

Kadınların düne göre daha zorlu koşullarda yaşam sürdüğüne ve kadınların bunları artık yazılan rakamlarla değil kendi yaşantılarıyla bildiklerine dikkat çeken Karaca “Rakamlarla konuşmuyoruz çünkü biz bugün bu rakamların soğuk yüzünü görebiliyoruz. Çok basit bir gerçeğimiz var her gün gazeteyi açtığımızda en az üç kadının hayatının ellerinden alındığını biliyoruz. Biz işsizlik yüzünden çocuklarım aç diyerek valilik önünde kendini yakan babanın, geride kalan annenin; ‘beni kimsesizler mezarlığına gömün annemi de kocamı da kaynanamı da cenazemde görmek istemiyorum’ diyerek aramızdan ayrılan kız kardeşimizin bütün hikayelerinin gerçek olduğunu biliyoruz. Sosyal medyada, televizyonda çocuk istismarı davası görüyoruz ve ne yazık ki her seferinde gördüğümüz şeyler büyük bir adaletsizlik örneği oluyor. Adaletsizlik sözcüğünün karşısında her zaman adalet kelimesini arıyoruz ve eşitlik için biz kadınlar mücadele ediyoruz” dedi.

8 MART’A DAHA GÜÇLÜ BİR BİRLİKTELİK

Karaca, “Bizler 8 Mart sürecinde memleketin dört bir yanında buluşmalar yapıyoruz. Kadınlar bir araya gelmek istediği zaman araç ve sebep çok, her türlü olanağı kullanıyoruz. Biz sadece nefes alıp vermeye indirgenmiş bir hayat mı istiyoruz? Elbette hayır. Bunun için daha çok kadınla daha fazla bir araya gelmeli ve 8 Mart’a daha güçlü bir birliktelikle gitmeliyiz” dedi.

“ARTIK EKMEK VE GÜL’Ü TAKİP EDECEĞİM”

Etkinliğe komşusu aracılığıyla katılan Türkan Sahiller, etkinliğin güzel ilerlediğini fakat meselenin burayla sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek şunları ekledi: “Bu tarz etkinliklere daha önce de katılıyordum sadece buluşmalara katılarak bir şey yapamıyor olmanın aynı zamanda rahatsızlığı içerisinde olduğum için buraya da katılmak istedim. Acaba yeni bir yol çizilebilir mi sorusunu cevaplamak için bir tüyo alabilir miyim diye geldim. Konuştuğumuz paylaştığımız şeyleri mutlaka eyleme dönüştürmeliyiz. Daha büyük kitlelere ulaşmak için sadece kendi çevremize değil yanımızda olmayan, bizim gibi düşünmeyen insanlara da ulaşmamız gerekiyor. Ekmek Ve Gül’ü artık izleyip takip edeceğim.”

“ÖZGÜVENİMİZİ DE BİR ARADAYKEN KAZANACAĞIZ”

Gümrük müşavirliği firmasında çalışan Özden ise Karaca’nın konuşmasına dikkat çekerek, “Aslında burada kadın erkek fark etmeksizin hepimiz bu sömürüye, geçimsizliğe maruz kalıyoruz. Ama kadınlar olarak hem evde hem de çalışırken birçok zorlukla karşı karşıyayız. İş hayatında daha fazla sömürüye maruz kalıyoruz ve hakkımız olan birçok şeyi kimi zaman talep dahi edemiyoruz. Bu noktada kanunların oluşturulması ve devletin düzenlemeler yapması gerekiyor” dedi.

“ŞİMDİ DAHA FAZLASINI YAPMAK GEREK”

Arkadaşının aracılığıyla katılan Güler ise “Bu ülkede kadın olmak bir suçmuş gibi sayılıyor ve kadın hakları yok sayılıyor. Hak ve taleplerimizi savunduğumuz zaman bir şekilde bastırılmaya çalışılıyoruz. Bu dayanışma etkinlikleri kadınların ayağa kalkması, kendilerini kanıtlayıp bir şeyleri başarabileceğinin göstergesidir aynı zamanda. Şimdi daha fazlasını yapmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. (EKMEK VE GÜL)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Naci Görür'den deprem uyarısı: Zararları azaltabilecekken neden yapmıyoruz?

SONRAKİ HABER

Yeşim Meltem Şişli, İSMEK soruşturması kapsamında ifade verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa