09 Şubat 2020 12:30

Ekmek ve Gül, Adanalı kadınlarla buluştu: Kadınların gücü, birlikte mücadele etmek

Adana’da kadınlar 8 Mart öncesi bir araya geldi. Buluşmaya katılan Ekmek ve Gül editörü Sevda Karaca "Korku iklimine karşı kadınların gücü, birlikte mücadele etmek" dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Olcay AYTÜRK
Seren ELATAŞ

Adana'da Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla ve derginin editörü Sevda Karaca’nın katılımıyla düzenlenen etkinlikte kadınlar bir araya geldi. Kadınların yalnızlaştırılmaya çalışılmasına rağmen etkinliğin kalabalık olmasının bir başarı olduğunu belirten Karaca "'Biz buradayız’ı hep birlikte söylediğimiz bir gün olan 8 Mart'ta bunu daha güçlü söylemek, daha fazla dile getirmeki daha fazla kadınla bunu söylemek gibi bir derdimiz var” dedi.

EKMEK VE GÜL’ÜN DOKUNDUĞU KADINLAR YAN YANA

Taş Mekan’da gerçekleşen etkinliğe işçi, memur, ev emekçisi gibi çok faklı kesimlerden kadınların yanı sıra Ekmek ve Gül ile sesini duyuran kadınlar da katıldı. Çocuğunun eşi tarafından istismar edilmesini, savcılığın boşanma davasını "husumet" sayarak zanlı koca hakkında takipsizlik kararı vermesini ve dava açılması için verdiği mücadeleyi Ekmek ve Gül ile paylaşan anne B.K. bu kadınlardan biriydi. Bir diğeri ise çocuğunun kuzeni tarafından istismara uğramasının aile içinde kapatılmaya çalışılmasını Adana Kadın Platformu dayanışmasıyla duyuran G.D. idi. Yine kız kardeşi, apartman yöneticisi tarafından istismar edilen bir kadın da etkinliğe katılanlar arasındaydı.

"KRİZE, ŞİDDETE, ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI BİR ARAYA GELİYORUZ"

Açılış konuşmasını yapan Emek Partisi İl Başkanı Sevil Aracı, kadınların şiddet, taciz, çocuk istismarı, ekonomik krizin etkileri, mobbing gibi sorunlarla karşı karşıya olduklarını belirtti. Birlikte mücadelenin önemine dikkat çeken Aracı, "Biz de 8 Mart yaklaşırken, sesimiz, soluğumuz olan Ekmek ve Gül dergisinin yayın kurulundan Sevda Karaca ile birlikte, mücadele yöntemlerimizi, yapacaklarımızı konuşmak üzere bir araya geldik. Tüm bunlar karşısında kadınlar olarak güçlerimizi birleştirmek, birlikte bir mücadeleyi örmek zorundayız” dedi.

"KADINLAR ONCA YÜKE RAĞMEN BİR ARADA"

Bugün kadınların bir araya gelme çağrılarına daha fazla yanıt verir durumda olduğunu anlatan Sevda Karaca, "8 Mart'ta bunu daha güçlü söylemek, daha fazla dile getirmek, daha fazla kadınla bunu söylemek gibi bir derdimiz, niyetimiz var ve bu buluşmaları da hep birlikte ‘ne yapabiliriz’i konuşmak için gerçekleştiriyoruz” dedi.

2020 Türkiyesi'nde çocukların sorumlulukları üzerine yıkılmış, evlerine kapatılmış kadınların onca yükle rağmen bu kadar kalabalık olabilmesinin büyük bir başarı olduğunu söyleyen Karaca, “Bir araya gelişler bizim için bu kadar önemliyken hangi mahalleye gitsek, hangi sokakta bir buluşmanın çağrısını yapsak, kadınlar dünden daha fazla bu çağrılara yanıt veriyor. Her gün kadınların üzerine bindirilen yüke rağmen bir arada olmak başarıdır" şeklinde konuştu.

"KADINLARIN BİRBİRİNE OMUZ VERMEK GİBİ BİR DERDİ VAR"

Kadınların bütün felaket senaryolarına karşı, kahredici hikayelerin ortasında tek başlarına, dişleri ile tırnakları ile mücadele etmek zorunda bırakıldıklarını vurgulayan Karaca, buna rağmen hep bir dayanışma arayışı içerisinde olunduğunu ifade etti. Karaca, “Kadınların, kendi zorluklarıyla birlikte başka zorluklar yaşayan kadınların da elini tutmak, yanında olmak, onlara omuz vermek gibi bir derdi var. Çünkü artık şunu çok iyi biliyoruz değil mi? Bugün tek başımıza hiçbir şeyi değiştiremeyiz. Her gün televizyonlardan üzerimize yağan ve lanet ettiğimiz bütün o haberler karşısında sadece lanet ederek bir şeyin değişmeyeceğini dünden daha iyi biliyoruz. Dünyanın dört bir tarafında kadınlar seslerini yükseltiyorlar ve ‘Biz artık bu hayattan payımızı istiyoruz’ diyorlar” dedi.

Sevda Karaca tüm kadınlara yan yana gelme çağrısı da yaparak, "Korku iklimine karşı kadınların gücü, birlikte mücadele etmektir" dedi.

18 ŞUBAT’TAKİ İSTİSMAR DURUŞMASINA ÇAĞRI

Katılımcılardan, babaları tarafından istismara uğrayan çocukların annesi, B.K. savcının şok edici ifadelerine rağmen mücadeleden vazgeçmeyerek dava açılmasını sağladıklarını belirterek 18 Şubat'ta gerçekleşecek duruşma için kadınlardan destek beklediğini söyledi.

8 MART’A KADAR MAHALLE MAHALLE BULUŞMALAR DÜZENLENECEK

Etkinlikte ayrıca Adana Ekmek ve Gül Grubu, 8 Mart'a kadar mahalle mahalle yapacakları buluşmaları kadınlarla birlikte planladı. Kadınlar, 7 Mart Cumartesi günü Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde yapılacak etkinliğe katılımı örgütlemek için nasıl çalışmalar yapacağını da planladı. Kadınlara, 8 Mart çalışmalarına ve etkinliklerine katılım çağrısı da yapıldı. (Adana/Ekmek ve Gül)

 

ÖNCEKİ HABER

Hakan Güngör’ün ödüllü denemeleri “Sanatımı Koru Ey Tarih” kitaplaştı

SONRAKİ HABER

Çineli maden işçileri, kendilerine teşekkür eden patrona tepkili: Teşekkürün sefaleti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa