11 Ocak 2020 19:17
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ocak 2020 16:35

Çeşme'de mültecileri taşıyan teknenin batması sonucu 8'i çocuk 11 mülteci öldü

İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında mültecileri taşıyan tekne battı. 8'i çocuk 11 mültecinin cansız bedenine ulaşıldı. 6 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: Mahmut Serdar Alakuş/AA

Paylaş

İzmir'in Çeşme ilçesi açıklarında mültecileri taşıyan teknenin batması sonucu 8'i çocuk 11 mültecinin cansız bedenine ulaşıldı, 8 kişi kurtarıldı. 6 şüpheli gözaltına alındı. İzmir Barosu, “Mültecilere reva görülen hukuki belirsizlik hali var oldukça bu ölümlerin sonu gelmeyecektir” açıklaması yaptı.

AA'nın paylaştığı habere göre, dün saat 20.00 sıralarında Yalı Mahallesi açıklarından bağırma sesleri duyulması üzerine jandarma hattına ihbarda bulunuldu.

Sahil Güvenlik birimlerinin olay yerine intikali sonrası mültecileri taşıyan fiber teknenin battığı tespit edildi.

Denizde yardım bekleyen 8 kişiyi kurtaran ekipler, 8'i çocuk 11 mültecinin cansız bedenine ulaştı. Teknenin batması sonucunda hayatını kaybeden mültecilerden birinin de hamile olduğu öğrenildi.

Kurtarılan mültecilerin teknede 19 kişi olduklarını belirtmesi ve denizde yapılan araştırma sonrası arama kurtarma çalışması sonlandırıldı.

Kurtarılan mülteciler ve cansız bedenler kıyıya çıkarıldı. 

6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 6 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, İzmir Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, aralarında tekne sahibi, kaptan, mültecileri evlerinde barındıran ve bu kişilerden alınan parayı kasa olarak saklayan ve havale eden şüphelilerin de bulunduğu 6 şüpheliyi gözaltına aldı. Öte yandan fiber teknenin denize açıldıktan kısa bir süre sonra kapasitenin üzerinde binilmesi nedeniyle su alması sonucu battığının değerlendirildiği öğrenildi. 

Öte ayndan hayatlarını kaybeden mültecilerin eşyaları sahilin çeşitli yerlerinde bulundu. Çocuk ayakkabıları, kimlikler, can yelekleri ve kıyafetler jandarma ekipleri tarafından toplandı. 

"YETKİLİLER KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETMELİ"

Yaşanan faciayla ilgili İzmir Barosu’ndan da açıklama geldi. “Kışın en soğuk günlerinden birinde, insanlar sıcak evlerinde akşam çaylarını yudumlarken, 8 çocuk ve 3 yetişkin Ege’nin buz gibi sularında yaşamlarını yitirdiler. Çocukların cesetleri kıyıya vurmadıkça bu ölümlerin kamuoyunda birkaç duyarlı kişi dışında hiçbir ses getirmeyeceğini biliyoruz” denilen açıklamada “Ülkemizde sayısı 4 milyona varan mültecilere karşı devam eden ayrımcı politikalar ve mültecilere reva görülen hukuki belirsizlik hali var oldukça bu ölümlerin sonu gelmeyecektir. Yetkilileri derhal mültecilerin sorunlarına insanı temel alan yapıcı ve kalıcı çözümler üretmeye davet ediyor, kazada yaşamını yitiren hemşehrilerimize rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bayraklı Belediyesi Çalışan Gazeteciler Günü paneli düzenledi

SONRAKİ HABER

Gazetemize gönderilen tebligatlar PTT tarafından geç ulaştırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...