26 Aralık 2019 14:06

2019 yılının dikkat çeken oyunları

2019 mobil ve indie tarzı oyunlara ilginin arttığı bir yıl oldu. Ahmet Yurğa, yılın öne çıkan oyunlarını derledi.

Kaynak: Crello

Paylaş

Ahmet Yurğa

2019 yılı oyun dünyası için sakin, indie ve mobil oyunlara ilginin arttığı bir yıl oldu. Oyun sektörü büyümeye devam ederken, oyuncu sayısı gözle görülür bir şekilde arttı. 2018 yılında kurulan Türkiye E-Spor Federasyonu, oyun firmalarının dev bütçeli etkinlikleri, reklam panolarını süsleyen oyun tanıtımları bunu kanıtlar nitelikte.

Çoğunlukla mobilde zaman geçirdiğimiz bir yıl olmasına rağmen yayımlanan 12 oyun eğlenceli saatler yaşattı. 

SEKIRO: SHADOWS DIE TWICE

Yılın oyunu seçilen Sekiro, Souls-like (Souls serisi benzeri) türünün -FromSoftware’in iddiasına göre- nispeten kolay bir temsilcisi. Aksiyonun ön planda olduğu oyunda karekterimiz, genç bir lordu korumakla yükümlü bir savaşçı. Genç lordun kaçırılması sırasında ölümden dönen kahramanımız, görevini yerine getiremediği için gözden düşmüştür. Genç lordu kurtarmak ve neredeyse ölümüne neden olanlardan intikamını almak için yola koyulur.

Oyunun Türü: Aksiyon/Soul-like

Yayınlanma Tarihi: 21 Mart 2019

Yapımcı Stüdyo: FromSoftware

Yayıncı: Activision

 

DEVIL MAY CRY 5

Devil May Cry serisinin 6. oyunu olan DMC 5 yılın en iyi aksiyon oyunu seçildi. Seriyi canlandırma amacıyla yapılan oyun, DMC: Devil May Cry’ın yaşattığı hayal kırıklığını başarıyla telafi ediyor. Oyunda üç karakteri yönetiyoruz: Ortağı tarafından icat edilen biyonik kolla savaşan genç avcı Nero, şeytani bağları bulunan “büyücü” V ve efsanevi Dante. Oyun, Red Grave’de “şeytan ağacının” tohumlarının filizlenmesi sonucu şeytanların dünyayı istila etmesiyle başlıyor ve sınırsız aksiyon vadediyor.

Oyunun Türü: Aksiyon/Hack&Slash

Yayınlanma Tarihi: 8 Mart 2019

Yapımcı Stüdyo: CAPCOM

Yayıncı: CAPCOM

 

CONTROL

Max Payne, Max Payne 2, Alan Wake ve Quantum Break oyunlarının yapımcısı Remedy bu kez karşımıza hikayesi ve görselliğiyle dikkat çeken bir oyun ile çıktı. En İyi Sanat Yönetimi Ödülü’nü alan Control, Jesse’nin doğaüstü olayların yaşandığı bir kurumdaki hikayesini anlatmakta. Gizemli dünyayı, yan görevleri yaptıkça ve bulmacaları çözdükçe anlamaya başlıyoruz. Devamını spoiler vermemek için anlatmasak daha iyi.

Oyunun Türü: Aksiyon/Macera/Bilim Kurgu

Yayınlanma Tarihi: 27 Ağustos 2019

Yapımcı Stüdyo: Remedy Entertainment

Yayıncı: 505 Games

 

APEX LEGENDS

ABD’nin en kötü şirketi ünvanını iki kez kazanan paragöz Electronic Arts’ın hayret verici şekilde bu yılın güzel oyunlarında imzası bulunuyor. EA’e bağlı Respawn, bizlere PUB-G ve Fortnite ile tanıştığımız “Battle-Royale” türünde keyifli bir oyunu sundu. Rakiplerinin aksine sadece birinci şahıs nişancı (FPS) olan oyun, 3 kişiye kadar bir ekiple oynamanıza izin veriyor. Rakiplerinizle, bulduğunuz ekipmanlarla sayesinde mücadele edeceğiniz adaya düşmeden önce birbirinden farklı yetenekleri olan kahramanlardan birini seçmeniz gerekiyor.

Oyunun Türü:  Aksiyon/Battle-Royale

Yayınlanma Tarihi: 4 Şubat 2019

Yapımcı Stüdyo: Respawn Entertainment

Yayıncı: Electronic Arts

 

THE OUTER WORLDS

Orijinal Fallout’un ve Fallout: New Vegas’ın yapımcıları bu kez bize kıyamet sonrasında geçmeyen bir kıyamet sonrası rol yapma oyunu sundu. “Kıyamet sonrası” nitelemesinin sebebi oyunun geçtiği evren. Büyük şirketlerin kurduğu bir heyetin yönettiği, Hellios Yıldız Sistemi’nde en çok korkulan şey canavarlar değil işsizler.  Oyuna, yıllar önce kaybolduğu iddia edilen bir koloni gemisinden kurtarılarak başlıyoruz. Seçtiğimiz yeteneklere ve diyaloglara göre evrendeki olayların yönü de değişiyor. İster tek başınıza, isterseniz de belirli görevlerde tanıştığınız ekip arkadaşlarınızla maceranıza yön veriyorsunuz. Çoğunlukla parodi bir tavrı olan oyunun hikayesi aslında o kadar da “komik” değil. Spoiler vermemek adına sadece şunları söylebiliriz: Kapitalizm insanlığı her zaman krize sürükler ve burjuvazi sadece kendini kurtarmanın derdindedir.

Oyunun Türü: Rol Yapma/Macera

Yayınlanma Tarihi: 25 Ekim 2019

Yapımcı Stüdyo: Obsidian Entertainment

Yayıncı: Private Division

 

ANNO 1800

Ubisoft’un en eski serilerinden biri olan Anno bu yılki oyunuyla öncekinin yarattığı hayal kırıklığını unutturmuşa benziyor. Bu sefer isminden de anlaşılacağı gibi Sanayi Devrimi yıllarında seçtiğimiz adalarda şehir kurup diğer şehirlerle ticaret, savaş, ittifak gibi etkileşimlerde bulunuyoruz. Dinamikleriyle oldukça başarılı gözüken bu Victoria dönemi oyununda gözlerimiz Karl Marx’a dair bir şeyler aradı ama haliyle bulamadı.

Oyunun Türü: Gerçek Zamanlı Strateji/Şehir Kurma

Yayınlanma Tarihi: 16 Nisan 2019

Yapımcı Stüdyo: Blue Byte

Yayıncı: Ubisoft

 

DEATH STRANDING

Şimdilik sadece Playstation 4 platformuna çıkan ve 2020’de PC’ye gelecek olan Death Stranding’de kahramanımız Sam Bridges. Sam, kıyamet sonrası doğaüstü olayların yaşandığı bir dünyada, kargoculuk yaparak Birleşik Devletleri yeniden bir araya getirmekle sorumlu. Birçok ünlü oyuncunun yer aldığı oyun, yaklaşık 13 saat süren ara sahneleriyle oldukça uzun metrajlı bir filme benzemekte. Yapımcılığını Metal Gear Solid serisine hayat veren Hideo Kojima üstlendiğinden olsa gerek, senaryosu ilginç ve anlaşılması güç bir oyun.

Oyunun Türü: Rol Yapma/Macera

Yayınlanma Tarihi: 8 Ekim 2019

Yapımcı Stüdyo: Kojima Productions

Yayıncı: Sony Interactive Entertainment, 505 Games

 

RESIDENT EVIL: REMAKE

Yeniden yapımlar genellikle orijinal oyunun grafik motorunun yenilenmesiyle görsel iyileşme sağlarken bu oyun, gerçek anlamda yeniden yapılmış. Sabit kamera sisteminden Üçüncü Şahıs Nişancı (TPS) kamera sistemine geçen RE2 aynı hikayeyi anlatsa da bambaşka bir deneyim sunuyor. Hikayemiz çoğunlukla Racoon City Polisi binasında geçerken oynadığımız karekterler (Leon ve Claire), zombi salgınında hayatta kalmaya çalışıyor ve salgının nedenine dair ipuçları arıyor.

Oyunun Türü: Hayatta Kalma-Korku

Yayınlanma Tarihi: 25 Ocak 2019

Yapımcı Stüdyo: CAPCOM

Yayıncı: CAPCOM

 

ASTRAL CHAIN

Nintendo Switch platformuna özel bu oyun, anime tarzıyla dikkat çekiyor. Ana karakterimiz, Neuron adındaki bir özel polis görev birimindeki bir dedektif. Oyunda karşımıza çıkan düşmanları çeşitli biçimlerde yendikten sonra yer yer karakterleri sorgulayarak ve bulmacaları çözerek hikayeye devam ediyoruz. Oyunun ismi, dedektiflerin astral dünyadan, zincire bağlı yaratıklar çağırabilmesinden geliyor.

Oyunun Türü: Aksiyon/Macera/Hack&Slash

Yayınlanma Tarihi: 30 Ağustos 2019

Yapımcı Stüdyo: Platinum Games

Yayıncı: Nintendo

 

METRO EXODUS

Metro isimli Rus bilimkurgu romanından aynı adla uyarlanan serinin üçüncü ve en büyük oyunu Metro Exodus, öncekilerden farklı olarak bu sefer açık dünya olarak karşımızda. Bize sunulan linear hikayemizi, bulunduğumuz haritada istediğimiz şekilde ilerletebiliyoruz. Hikayemiz kaldığı yerden devam ediyor. Kıyamet sonrası Moskova’da yaşayan Artyom, dünyanın geriye kalanında da yaşayanlar olduğunu öğreniyor ve Moskova’daki düşman grupların güçlenmesi nedeniyle kendi grubu ile Rusya’nın içlerine doğru göçüne devam ediyor.

Oyunun Türü: Aksiyon/Macera

Yayınlanma Tarihi: 15 Şubat 2019

Yapımcı Stüdyo: 4A Games

Yayıncı: Deep Silver

 

DISCO ELYSIUM

Bu yılki En İyi Rol Yapma (RPG) ve En İyi Indie Oyun ödüllerinin sahibi olan Disco Elsiyum, Estonya’da faaliyet gösteren bir stüdyoya ait. Bir dedektifi canlandırdığımız oyunda, o kadar fazla diyalog ve karakterimize seçtiğimiz yeteneklere göre seçenek var ki ilk odadan çıkıp maceraya atılamadan önce kalp krizinden ölmemek için her şeyi dikkatlice okumanız gerekiyor.

Oyunun Türü: Rol Yapma/Dedektiflik

Yayınlanma Tarihi: 15 Ekim 2019

Yapımcı Stüdyo: ZA/UM

Yayıncı: ZA/UM

 

CALL OF DUTY: MOBILE

Call of Duty Mobile, Activision, Tencent ve TiMi Studios ortaklığıyla geliştirilen, Android ve iOS için yayımlanan ücretsiz bir FPS oyunu. Kullanıcılar tarafından gerçeklik konusunda eleştiri alsa da kısa sürede oluşan oyuncu kitlesi yılın mobil oyunu olmasını sağladı. Yalnızca çevirim içi oynayabildiğiniz oyun Counter Strike’lı yıllara dönmenizi sağlayabilir.

Oyunun Türü: Aksiyon/Battle-Royale

Yayınlanma Tarihi: 1 Ekim 2019

Yapımcı Stüdyo: TiMi Studios

Yayıncı: Activision

{{393933}}

ÖNCEKİ HABER

Şule Çet Davası avukatı Umur Yıldırım: Takdiri indirimine gerekçe sunulmamış

SONRAKİ HABER

"Ölmek istemiyorum" diyen Zeliha'nın eski eşine elektronik kelepçe takıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...