21 Kasım 2019 12:02

Okul müdürü patron gibi konuştu: Ciro hedefimiz 2.5 milyon lirayı geçmek

Eğitim Sen MYK Üyesi İsmail Sağdıç, Aksaray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Raif Yalçın'ın okulun ciro hedefinin 2.5 milyon lira olarak açıklamasını değerlendirdi.

Fotoğraf: Zekeriya Karadavut/AA

Paylaş

Lise öğrencilerinin hem eğitim gördüğü hem de çalıştığı Aksaray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Raif Yalçın, okulun yılın 10 ayında 1.8 milyon lira ciro elde ettiğini belirterek, “Okul olarak hedefimiz, geçen yıl yakaladığımız 2.5 milyon liralık ciroyu geçmek” dedi.

Yalçın’ın açıklamalarını Evrensel’e değerlendiren Eğitim Sen MYK Üyesi İsmail Sağdıç, “Bu emek sömürüsüdür. Övünülecek bir durum değildir. Okullarda verilen eğitimin niteliği öğrencinin okulda kazandığı bilgi ve becerilerle ölçülür” ifadelerini kullandı.

Masa, koltuk, sıra, sandalye ve amfi sisteminin yapıldığı lisede, aynı zamanda Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların talepleri doğrultusunda, stat koltuklarında kullanılan dengeleme demirleri ve kamyonların bazı yedek parçaları da üretiliyor. Aksaray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Raif Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun değişik alanlarında döner sermaye çalışması yaptıklarını söyledi.

Özellikle mobilya iç mekan tasarım, metal, makine ve elektronik teknolojisi alanlarında döner sermaye uygulamaları yaptıklarını belirten Yalçın, “Bu uygulamalarda genellikle öğrencilerimiz çalışıyor. Aksaray ve çevre illerin değişik üretim ihtiyaçlarına döner sermaye vasıtasıyla cevap vermekteyiz” diye konuştu.

Raif Yalçın, 8 bölümü bulunan okulun döner sermaye ile üretim yapan bir kurum olduğunu, bundan dolayı kamu kurumları ile özel sektörden siparişler aldıklarını, bunun karşılığında çalışan öğrencilere 800 ile 1200 lira arasında maaş ödediklerini söyledi. Yalçın, şöyle devam etti:

“Aksaray’daki işletmelere öğrenci yetiştirmekteyiz. Eskiden öğrencilerimizi ara elaman olarak yetiştiriyorduk. Şu anda aranan eleman olarak öğrencilerimizi sektöre kazandırmaktayız. Okulumuzdaki alanlarımızın hepsi Aksaray’da bulunan sektörlerle ilişki içerisinde. Onların istediği şekilde öğrencilerimizi yetiştirmekteyiz."

OKULUN HEDEFİ DAHA FAZLA CİRO YAPMAK

Okul müdürü Yalçın, değişik sektörlerle protokol çalışmaları yaptıklarını, bunlardan bir tanesinin Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikasıyla olduğunu aktardı. Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikası ile yapılan protokol kapsamında 11'inci ve 12'nci sınıf öğrencilerini staj için fabrikaya gönderdiklerini belirten Yalçın, şunları kaydetti: “Öğrencilerimize çalışma saatlerine göre maaş veriyoruz. Okul olarak hedefimiz, geçen yıl yakaladığımız 2,5 milyon liralık ciroyu geçmek. Yılın ilk 10 ayında ciromuz 1,8 milyon lirayı buldu."

EĞİTİM SEN MYK ÜYESİ İSMAİL SAĞDIÇ: BU, MESLEK OKULLARINI TİCARETHANE OLARAK GÖRMEKTİR

Aksaray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Raif Yalçın’ın açıklamalarını Evrensel'e değerlendiren Eğitim Sen MYK Üyesi İsmail Sağdıç, döner sermayeden kazanılan paranın miktarının yüksek olmasının öğrencilerin yaratılan değerden kendi paylarına düşeni aldıkları anlamına gelmediğini ifade etti. Sağdıç, “Olsa olsa öğretmenlerin ve öğrencilerin çok çalıştıkları hatta okul saatleri dışında da çalıştıkları anlamına gelebilir. Bu emek sömürüsüdür. Övünülecek bir durum değildir. Sonuçta okullarda verilen eğitimin niteliği öğrencinin okulda kazandığı bilgi ve becerilerle ölçülür. Eğer, ‘Ürettiğimiz malları öğrenciler iyi üretiyorlar, iyi öğrettik’ demek istiyorlarsa öğrenciler bu sürecin esasını değil tamamlayıcı işleri yapan kişilerdir” dedi.

Sağdıç, “Orası bir ticarethane değil bir eğitim kurumu ve bir okulun müdürü de yaptığı ticarette kazandığı parayla övünmemelidir. Ne eğitimin ne de eğitimcinin ilkelerine sığan bir durumdur. Eğitimin niteliğinin yüksekliğinden bahsetmek istiyorsak başka ölçütler üzerinden bu değerlendirilir ve ölçülür. Yapılan tamamen meslek okullarına ticari bir işletme olarak bakmak, kâr-zarar hesabı gütmektir. Bu da biz eğitimciler açısından hoş karşılanacak bir durum değildir” ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Leonardo Da Vinci’nin sırlar atlasında neler vardı?

SONRAKİ HABER

Almanya Büyükelçisi Erdman: Avukatın tutuklanması anlaşılabilir değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...