26 Eylül 2019 08:49

Milli Eğitim Bakanlığından lise öğrencilerine: Okumazsan sanayiye yollarım!

Milli Eğitim Bakanlığı, lise birinci sınıfta sınıf tekrarı yapan öğrencilerin Mesleki Eğitim Merkezlerine yönlendirilmesi yani devlet eliyle çocuk işçiliğin önünün açılması için çalışma başlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), lise birinci sınıfta sınıf tekrarı yapan öğrencilerin Mesleki Eğitim Merkezlerine yönlendirilmesi için çalışma başlattı. MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varin Numanoğlu imzalı yazıda, çeşitli nedenlerle 9’uncu sınıfı tekrar etmek durumunda kalan öğrencilerin belirlenmesi ve bu öğrencilerin Mesleki Eğitim Merkezleri hakkında bilgilendirilmesi ve öğrencilere işletme bulunması konusunda rehberlik çalışması yapılması istendi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da uygulamaya gelen eleştiriler üzerine yönlendirmenin zorla değil, öğrencinin tercihine bırakıldığını savundu. Ancak Bakan Selçuk, uygulamanın sadece meslek lisesi öğrencileri için değil tüm öğrenciler için olduğunu yani kapsamın daha geniş olduğunu da itiraf etmiş oldu. 

"MEB’İN SORUMLULUĞU ÇOCUKLARI OKULDA TUTMAK"

Uygulamayı Evrensel'e değerlendiren Eğitim Sen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Özgür Bozdoğan, yapılmak istenenin çocuk işçiliğinin devlet eliyle teşvik edilmesi olduğunu ifade ederek “Daha iki gün önce Denizli’de 15 yaşındaki bir çocuk işçinin yaşamını yitirmesine şahit olduk. MEB’in sorumluluğu, bu çocukları okullarda, örgün eğitim içerisinde tutmaktır” dedi.

12 yıllık zorunlu eğitimin MEB tarafından tüm koşullar zorlanarak ortadan kaldırılmak istendiğine dikkat çeken Bozdoğan, daha önce de yasa değişikliğiyle Merkezi Eğitim Merkezlerinin örgün eğitim kapsamına alınarak çocuk işçiliğinin önünün açıldığını vurgulayarak “Haftada bir gün okula giden, geri kalan günlerde çırak olarak yani çocuk işçi olarak çalışan çocuklara bu merkezlere giderek diploma verilmesinin önü açıldı” diye konuştu. 

"SINIF TEKRARI BAŞARIYLA AÇIKLANAMAZ"

Öğrencinin sınıf tekrarı yapmasının onun akademik başarısıyla açıklanabilecek bir durum olmadığını ifade eden Bozdoğan, çevresel faktörlerin, ailenin ekonomik durumunun, okulda verilen eğitim düzeyinin ve birçok başka unsurun öğrencinin sınıf tekrarı yapmasına yol açabileceğine dikkat çekti. Tüm öğrencilerin istediği okul türünde ve istediği okulda eğitim alma hakkının güvence altına alınmasını ve çocuklara uygun eğitim ortamı sağlanması gerektiğini dile getiren Bozdoğan, gerçekleştirilmek istenen uygulamanın kabul edilemez olduğunu ve yanlıştan dönülmesini gerektiğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Faytonların kaldırıldığı İzmir'de atlar Doğal Yaşam Parkı'nda yaşayacak

SONRAKİ HABER

Bülent Şık’ın tam savunma metni: Çevre sağlığını korumak çocukları korumaktır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...