14 Temmuz 2019 22:30

Meslek lisesi çıkmazı!

Kayseri'den bir eğitimci yazdı: Meslek liselerindeki bölümlerin öğrenci talebi olmamasından dolayı kapanma aşamasına gelmesini bakanlık sadece izliyor.

Pixabay

Paylaş

Bir eğitim emekçisi
Kayseri

Son yıllarda, toplumsal ihtiyaçlar gözetilmeden, mesleki eğitimdeki öğrenci sayısının artırılması amacıyla birçok okul meslek lisesine dönüştürülmüş; fakat bu okullara yönelimin yeterli olmadığı görülmüştür. Bakanlık “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” diye yapmacık bir slogan söyleyip bütün meslek liselerinin içini ne yazık ki boşaltmıştır. 8. sınıfta öğrencilerin liseye geçiş sınavından (LGS) sonra, tercih sürecinde nitelikli ve niteliksiz olarak liseler arasında ayrıştırıcı bir tavır sergilenmektedir. Öğrenciler, adrese dayalı mahalli liselere, kontenjanı dolduğunda da gariban, yoksul emekçilerin çocukları da ÖSS sınavında ek puanın ve sınavsız yerleştirmenin kaldırıldığı hiçbir amaca hizmet etmeyen meslek liselerine göndermektense imam hatip liselerine mecbur bırakılır duruma getirilmek istenmektedir. 8. sınıfta öğrencilere yeterli yönlendirmenin yapılamaması mahalli liselerin sabahçı öğrenci yapılarak kontenjanlarının artmasıyla meslek liselerine talep oldukça düşmüş, bu da meslek liselerindeki kalitenin düşmesine ve liselerdeki çoğu bölümün kapanma noktasına ve meslek öğretmenlerin norm kadro fazlası olmasına sebebiyet vermektedir. Meslek lisesi memleket meselesi deyip meslek liselerindeki bölümlerin öğrenci talebi olmamasından dolayı kapanma aşamasına gelmesini bakanlık sadece izlemektedir.

Kendi çalıştığım okulda 9. sınıf için 170 kontenjan açılmış, sadece 60 öğrenci kayıt yaptırmış olup bunların 20’si nakil ile başka okullara gitmiştir. Bu da bölümlerin yeterli öğrenci bulamamasından kaynaklı kapanma aşamasında gelmesine neden olmaktadır. Kapanmalara gerekçe yapılacaktır. Bu sadece çalıştığım okula özgü değil, Kayseri'deki bütün meslek liseleri için benzer bir sorundur. Bu sorunun önüne geçebilmek için bir an önce acil tedbirler alınmasına ihtiyaç vardır. Öncelikle 8. sınıflara yeterli yönlendirmenin yapılması, mahalli liselerdeki kontenjanı aşırı artırmak yerine daha nitelikli eğitim öğretim ortamı oluşturmak ve bakanlık düzeyinde meslek liselerinin önünü açmak için geçmişte uygulanan ÖSS sınavındaki verilen ek puanın ve sınavsız ön lisans yerleştirme ivedilikle geri getirmelidir. Meslek liselerindeki stajyer öğrenciler çoğunlukla kendi çalışma alanları dışında görevlendirildikleri, alanlarına uygun olmayan angarya işlere yönlendirildikleri için sınava hazırlanamamaktadır. Meslek lisesi öğrencilerinin koşulları iyileştirilip stajyer çalışma saatleri azaltılmalıdır. Okul ve bakanlık bünyesinde bu konuda acilen önlem alınması gerekmektedir. Bu ve benzer önlemlerin alınmaması durumunda meslek liselerindeki çoğu alanların kapanma ve meslek öğretmenlerinin norm kadro fazlalılığı yaşaması an meselesidir.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: S-400 teslimatı tarihimizin en önemli anlaşmasıdır

SONRAKİ HABER

SES Kayseri Şube Başkanı: Taleplerimizi belirledik şimdi mücadele zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...