18 Kasım 2019 12:34

İmam hatip okullarının öğrenci sayısı azalırken bütçeden ayrılan pay arttı

İmam hatip okullarında kayıtlı bulunan öğrenci sayısı azalırken MEB'e bağlı Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne 2020 yılı bütçesinden ayrılan pay artırıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Zemo AĞGÖZ

İmam hatip okullarına kayıt yaptıran öğrenci sayısı azalmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne 2020 yılı bütçesinden ayrılan pay artırıldı. Eğitim Sen Genel Sekreteri Velat Kaya, "İmam hatip lisesine otomatik olarak kaydı yapılan öğrenciler bu okullarda okumak yerine açık liselere kayıt yaptırdılar" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının 2019 yılında 113 milyar 813 milyon TL olan bütçesi, 2020 yılı için 125 milyar 396 milyon 892 bin TL’ye çıkartıldı. MEB bütçesinin Merkezi Yönetim Bütçesine oranı 2019 yılında yüzde 11,84 iken 2020’de bu oran yüzde 11,45’e geriledi.  

2019’da MEB bütçesinin milli gelire oranı yüzde 2,56 iken 2020’de bu oranın yüzde 2,57 olması öngörülüyor.

İMAM HATİP ÖĞRENCİLERİNİN SAYISI AZALDI

MEB’e bağlı Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne ayrılması öngörülen pay ise, 2019 yılına oranla yüzde 14 artırılarak 9 milyar 904 milyon TL olarak belirlendi. Yine imam hatip okullarının sayısındaki iktidar destekli artış da devam ediyor.

4+4+4 sistemine geçişin olduğu 2012-2013 eğitim öğretim yılında toplam bin 99 imam hatip ortaokulu varken 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonu itibariyle bu sayı 3 bin 394'e çıktı. Yine 2012-2013 eğitim öğretim yılında toplam 708 olan imam hatip lisesi sayısı 2018-2019 eğitim öğretim yılında bin 623’e yükseldi.

İmam hatip okullarının sayısı artmasına rağmen MEB’in 7 Eylül’de yayınladığı 2018-2019 eğitim öğretim yıl sonu örgün eğitim istatistiklerine bakıldığında imam hatip okullarını tercih eden öğrenci sayısında azalma söz konusu.

2018-2019 öğretim yılında imam hatip lisesi ve açık öğretim imam hatip lisesinde okuyan öğrencilerin toplam sayısı 605 bin 869. Bu sayı önceki yıllarda 627 bin 503 idi.

AÇIK ÖĞRETİM OKUYAN ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI

İmam hatipte okuyan öğrenci sayısında azalırken MEB’in verilerine göre açık öğretimde okuyan öğrenci sayısındaki artış ise dikkat çekici. Eğitimde 4+4+4 düzenlemesine geçilmeden önce açık öğretim lisesinde 940 bin öğrenci bulunurken bu sayı 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonu itibariyle toplamda 1 milyon 579 bin 691 oldu.

"MEB, ÖĞRENCİLERİ BİR YÜK OLARAK GÖRÜYOR"

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Sekreteri Velat Kaya, açık öğretimde okuyan öğrenci sayısındaki artıştaki nedenin temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemi olduğunu ifade etti.

Kaya, “Bu sistemle beraber istemediği halde meslek lisesi ya da imam hatip lisesine otomatik kaydı yapılan öğrenciler, bu okullarda okumak yerine açık liselere kayıt yaptırdılar. En son yapılan düzenlemelerle beraber birçok meslek lisesi organize sanayi bölgeleri içerisinde açılmaya başlandı. Bu liseler aynı zamanda öğrencilerin ucuz iş gücü olarak kullanılmasını da beraberinde getirdi” ifadelerini kullandı.

MEB’in öğrencilerin kamusal eğitim içerisinde eğitim öğretime devam etmesini istemediğini kaydeden Kaya, “Çünkü kendisine bir yük olarak görüyor. Bu yüzden öğrencileri, velileri bir taraftan özel okullara yönlendiriyor. Diğer taraftan koşulları zorlaştırarak onları farklı arayışlara yönlendiriyor. Bu yüzden çok fazla öğrenci örgün eğitimin dışında. Bu son zamanların en yüksek rakamı. Her 12 öğrenciden birinin örgün eğitimin dışında öğrenim gördüğünü söyleyebiliriz” dedi.  

"AKP KENDİ AÇITIĞI İMAM HATİPLERİ KAPATMAK İSTEMİYOR"

Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne ayrılan bütçeye rağmen imam hatip okullarında okuyan öğrenci sayısındaki düşüşe de dikkat çeken Kaya, bu durumu şöyle açıkladı: AKP, kendi elliyle açtığı imam hatip okullarını kendi eliyle kapatmak istemiyor. İmam hatip okulu müdürleri bile çocuğunu imam hatibe göndermeyecek durumda. Birçok okulda öğrenci sayısı sınıf mevcudunun çok altında. İmam hatip okullarındaki artış, mevcut iktidarın kendi çıkarı adına uyguladığı yanlış politikaları devam ettirdiğini gösteriyor.

"NET BİR ŞEKİLDE İTTİRAZ EDİLMELİ"

İktidarın kendi politik çıkarı doğrultusunda çıkardığı 4+4+4 sistemiyle bir kaos yarattığını söyleyen Kaya, buna net bir şekilde itiraz etmek gerektiğini kaydetti.

Bu noktada sendikaların, velilerin ve öğrencilerin üzerine büyük yük düştüğünü kaydeden Kaya, “Ciddi refleksler göstermek gerekiyor. Bu, AKP iktidarının ortaya koyduğu bir hat. Bu hattı hep beraber parçalamak zorundayız ve bu ancak mücadeleyle sağlanabilir. Biz Eğitim Sen olarak bilimsel, kamusal ve anadilde eğitimi savunan bir sendikayız. Eğitim alanındaki sorunları paylaşmaya ve aktaramaya da devam edeceğiz” dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Hong Kong'da Polytechnic Üniversitesindeki eyleme katılanlar gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

AKM inşaatında meydana gelen kazada 1 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...