15 Kasım 2019 17:58

TTB: Sağlık harcamalarının yüzde 72'sini kişiler cebinden karşılıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Türkiye’de sağlık harcamalarının yüzde 72.1’inin kişiler tarafından karşılandığına dikkat çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi "2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması" ve "Sağlık Harcamaları İstatistikleri, 2018" hakkında TTB Genel Merkezi’nde açıklama yaptı. Açıklamada Türkiye’de sağlık harcamalarının yüzde 72.1’inin kişiler tarafından karşılandığına dikkat çekildi.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, Türkiye’de Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) hakkında konuşarak “Bebek ve Çocuk Ölümlüğü” verilerinin toplanmasına rağmen önceki yıllarda olduğu yer verilmediğini söyledi. Elde edilmiş bu bilgilerin toplumla paylaşılması gerektiğini ifade eden ve bu konuda yetkilileri açıklama yapmaya davet eden Adıyaman, çocuk ve kadın sağlığı ile ilgili bilgileri paylaştı.

2018 TNSA verilerine göre 15-49 yaş arası evli 100 kadından 12’sinin son beş yıl içinde aile planlaması gereksiniminin karşılanmadığını belirten Adıyaman, “Oysa bu oran 2003’te yüzde 10, 2008’de yüzde 8, 2013’te de yüzde 6 idi. Türkiye’de kadınlara sunulan aile planlaması hzimetlerindeki olumlu gelişme, 2014-2018 döneminde tersine seyretmektedir. 2018 döneminde bir önceki döneme göre maalesef iki katına çıkmıştır”dedi.

Sezaryenle gerçekleşen doğumların da 2014-2018 döneminde arttığına dikkat çeken Adıyaman, “Yüz doğumdan 1998 döneminde 14’ü, 2003 döneminde 21’i, 2008 döneminde 37’si, 2013 döneminde 48’i, 2018 döneminde de 52’si sezaryenle gerçekleşmiştir. Gebelik sürecinde doğum öncesi bakım verilememiş gebelerin oranı ise yüzde 62’lik bir artışla 2018 döneminde yüzde 10’a yükselmiştir” diye konuştu.

Rapora göre doğum yapan gebelerin ilk 24 saate yapılması gereken sağlık kontrollerinde ve tam aşılı çocukların oranında da azalma olduğunu kaydeden Adıyaman, “Bu veriler Dünya Bankası-A işbirliğiyle hayata geçirilen Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın anne ve çocuk sağlığı alanında da çöküşün işaretidir. Parasız, nitelikli, kamusal, bölge ve nüfus temelli sağlık hizmeti gerekmektedir”dedi.

"SAĞLIK HİZMETİ YÜKÜ DEVLETTEN HALKA GEÇTİ"

TTB Merkez Konsey Üyesi Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, Sağlık Harcama İstatistikleri’ni değerlendirerek, Türkiye’de sağlık hizmetleri finansmanının AKP’den önce genel bütçe ve kamu sağlık sigortası modeliyken 2008 yılından itibaren genel sağlık sigortası altında “Neoliberal Kamu Sağlık Sigortacılığı” modeline dönüştüğünü söyledi. Bu model ile devletin sağlık hizmetleri alanındaki finansal sorumlulukların büyük bölümünü halkın üzerine yüklediğini ifade eden Yılmaz, “Toplam sağlık harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla-Gelir (GSYH) içindeki payı son üç yıldır düzenli olarak azalmaktadır. 2015 yılında yüzde 5.4’ iken 2016’da yüzde 4.6’ya, 2017’de yüzde 4.5’e ve 2018 yılında yüzde 4.4’e düşürülmüştür”dedi.

CEPTEN SAĞLIK HARCAMASI ARTIYOR

Kişilerin sağlık harcamalarına yaptığı harcama artarken devletin harcamasının azaldığını dile getiren Yılmaz, reçete, ilç, muayene gibi sayısı 10’u geçen ödeme biçimlerinin cepten sağlık harcaması olarak gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Türkiye’de sağlık harcamalarının yüzde 72.1’inin kişiler tarafından ödendiğini söyleyen Yılmaz, “Hükümet sağlık hizmetlerinde yatırım harcamalarını da genel bütçe yerine toplayabildiği sağlık sigortası primleriyle gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Bu tutumun sorumluluğu da vebali de büyüktür. Sağlık Bakanlığı ivedilikle sorunu çözmelidir” diyerek ekim ayı sonunda yapılması gereken grip aşısının da hala temin edilmemesi yüzden 8 milyon kişinin yaşamının risk altına sokulduğunu ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İHD, TİHV, İTO ve SES'ten Grup Yorum açıklaması: Talepler bir an önce karşılansın

SONRAKİ HABER

Kalın: Ocak ayında Putin'in Türkiye'yi ziyaret etmesi planlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...