15 Kasım 2019 10:42

Irak'ta eylemler sürüyor: Onlarca kişi ülkenin en önemli limanına giden yolu kapattı

Irak halkının yoksulluk ve yolsuzluğa karşı eylemleri sürüyor. Basra'da onlarca kişi ülkenin en büyük limanı olan Um Kasr'a giden ana yolları kapattı.

Irak'ta 3 Kasım’da yapılan, hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'ye giden Cumhuriyet Köprüsünü kapatma eylemi | Fotoğraf: AA

Paylaş

Irak'ın güneyindeki Basra vilayetinde onlarca kişi, ülkenin en büyük limanı Um Kasr'a giden ana yolları kapattı.

AA'nın yerel kaynaklara dayandırarak aktardığı bilgiye göre, gece saatlerinde Basra'daki Um Kasr Limanı'na giden tüm ana yolları kapatan onlarca kişi, yük taşıyan tırların geçişine de izin vermedi. Irak'ın denize kıyısı olan tek vilayeti konumundaki Basra'da bulunan Um Kasr Limanı, başta petrol olmak üzere Irak halkının her türlü ihtiyacının temini için kullanılan önemli bir gümrük kapısı olma özelliği taşıyor.

Ülkede 1 Ekim'den bu yana devam eden hükümet karşıtı eylemlerde söz konusu liman bir süre önce de yine kapatılmıştı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin Askeri Sözcüsü Tuğgeneral Abdulkerim Halef, 6 Kasım'da yaptığı açıklamada, hükümet karşıtı eylemlerin ekonomiye 6 milyar dolar zarar verdiğini ileri sürmüştü.

NE OLMUŞTU?

Ülkede işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de harekete geçen eylemlere, Erbain törenleri nedeniyle ara verilmişti. Törenlerin ardından eylemler 25 Ekim'de yeniden başlamıştı. Irak Meclisine bağlı İnsan Hakları Komisyonu, 1 Ekim'den bu yana devam eden eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 319'a, yaralı sayısının 15 bine ulaştığını bildirmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP eş başkanları Seyid Rıza'yı andı: Dersim Katliamı’yla yüzleşilmeli

SONRAKİ HABER

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakim karşısına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...