26 Ekim 2019 09:50
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ekim 2019 17:34

Irak’ta protestolar üzerine hükümet yetkilileri kaçtı

Irak'ta hükümet protestoları ve protestolara karşı polis şiddeti devam ediyor. 63 kişinin hayatını kaybettiği eylemler nedeniyle hükümet yetkilileri ve milletvekilleri Bağdat'ı terk etti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yeniden başlayan hükümet protestoları ikinci gününde devam etti. Bağdat’ın merkezi Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, ellerinde Irak bayraklarıyla “Halk rejimi devirmek istiyor” sloganı attı.

Iraklılar güvenlik güçlerinin sert müdahalelerine karşı “barışçıldır, barışçıldır” diyerek polis şiddetini protesto etti.

63 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Hükümet protestolarında bilanço da yükseliyor. Güvenlik güçlerinin müdahalesi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 63'e ulaşırken yaralı sayısı binlerle ifade ediliyor. 1 Ekim’de başlayan hükümet karşıtı protestolarda şu ana kadar 200'e yakın kişi hayatını kaybetti.

HÜKÜMET YETKİLİLERİ KAÇTI, MECLİS TOPLANMADI

Öte yandan Irak Meclisi, bugün protestoları görüşmeyi gündemine alsa da yeterli sayıya ulaşılmadığı için toplanamadı. Milletvekilleriyle üst düzey hükümet yetkililerinin, başkentte bulunan ve devlet erkanının ikamet ettiği Yeşil Bölge'yi terk ettiği belirtildi.

Iraklılar ise parlamento ve diğer hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'ye girmeye çalıştı ancak bu girişimler güvenlik güçlerince kurulan beton bariyerler, gaz ve ses bombalarıyla engellendi.

Irak hükümetinden, Bağdat'ı sarsan ve güney kentlerde de devam eden eylemlerle ilgili henüz açıklama yapılmadı.

Hükümetin internet ve sosyal medya mecralarına uyguladığı blokaj ise sürüyor. Iraklılar, internet bağlantısının aşırı zayıf olmasından ve seslerinin dış dünyaya erişmemesine tepkili.

Irak halkının, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle 1 Ekim'de başlattıkları gösteriler yaklaşık bir hafta sürmüş, cuma sabaha karşı yeniden başlamıştı.

BM: SİLAHLI GRUPLARIN GÖSTERİLERİ HEDEF ALMASINDAN ENDİŞELİYİZ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Irak Özel Temsilcisi ve BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert, Irak'ta devam eden hükümet protestolarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

UNAMI, ülkedeki halka karşı yaşanan şiddet olaylarını kınayarak, Irak'ın istikrarı ve birliğini hedef alan silahlı gruplara karşı anlayış gösterilmeyeceğini bildirdi.

Plasschaert, “Silahlı grupların, Irak'ın birliği ile istikrar ve meşru hak talebiyle yapılan barışçıl gösterileri hedef almasından endişe duyuyoruz. Irak'taki barışçıl gösterileri hedef alarak hükümetin güvenirliğini zayıflatacak bu silahlı gruplara karşı anlayış gösterilmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

"Mesele propaganda yapma mahirliğiniz"

SONRAKİ HABER

EMEP: Krizin yükü halka fatura ediliyor; bu faturayı ödemeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa