13 Kasım 2019 10:41

ABD'li senatörler bir taslak daha sundu: Türkiye’de insan hakları ihlali yaşanıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında bir taslak daha sunuldu. İki Demokrat Partili senatör ABD Kongresinde Türkiye’de insan hakları ihlalleriyle ilgili yasa tasarısı açıkladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Massachusetts Senatörü Edward J. Markey ve Oregon Senatörü Ron Wyden'ın sunduğu yasa tasarısında Türkiye hükümetinin terörle mücadele yetkilerini siyasi rakiplerini hedef almak için kötüye kullandığı belirtildi.  Tasarıda, düşünce suçundan tutuklu olanların ve siyasi mahkumların serbest bırakılması istendi; basın, internet özgürlüğünün ve de hukukun üstünlüğüne vurgu yapıldı.

Kongre binasında basın toplantısı düzenleyen senatörler adına tasarıyı açıklayan Senatör Edward J. Markey, “Alarm zillerini çalmak için en iyi zaman. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Trump’ın daveti üzerine Beyaz Saray’da olacak. Başkan Trump yakın zamanda ABD güçlerini Suriye’nin kuzeyinden tek taraflı çekerek, Türk güçlerine Kürtlere yönelik katliam yapmalarının yolunu açan vicdansız bir karar verdi. Bu mesele pek çok ve iyi nedenlerle dikkat çekti. Ancak Türkiye ve dünyadaki Türk vatandaşlarının haklarının ihlali yeteri kadar dikkat çekmemişti” dedi.

Markey bu tasarıyla Türkiye halkına ve otoriter rejimlerde acı içinde yaşayan halklara duyarlılıklarını göstermek istediklerini de söyleyerek “ABD’de özgürlüğünüz için savaşma hakkına inanan müttefikleriniz var” diye konuştu.

Senatör Markey tasarının içeriğini de, “ABD’nin Türkiye’de demokrasi ve refahı desteklemesi, gazetecileri, muhalifleri ve Kürtler gibi azınlıkları hedef alan terörle mücadele yetkilerinin kötüye kullanılmasına karşı çıkması, Türkiye’de düşünce suçlularının serbest bırakılması için çalışan sivil toplum örgütlerine yardım sağlaması” olarak sıraladı.

“Haksızca gözaltına alınan gazeteciler ve basın çalışanlarının serbest kalması için taleplerimizi öncelik haline getirmeliyiz. ABD yönetimi, gazetecilerin ve basın kuruluşlarının sosyal medya hesaplarına baskıyı kesmesi ve Wikipedia yasağının kalkması için Türk hükümetine baskı yapmalı” diyen Massachusetts Senatörü, Türk halkına da “Hakkınız olanları almanız için daima çalışacağız” mesajını verdi.

ERDOĞAN PROTESTO EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti gündeme geldiğinden itibaren ABD kamuoyu bu ziyaretin iptali için kampanyalar düzenliyor. Erdoğan ziyaret başladığından görüşme gerçekleşene kadar çeşitli biçimde protestolarla karşılaşıyor. Bunlardan biri de tutuklu gazeteciler ve hapisteki bebekler ile ilgili görsellerin, Erdoğan’ın kaldığı Willard Intercontinental Otel duvarına yansıtılması oldu.

Ayrıca, Erdoğan’ın Washington ziyareti nedeniyle Türk-Amerikan ilişkileri gazete ve haber ajanslarının gündemindeydi. Wall Street Journal Amerika’ya ait İHA’ların Türkiye’nin desteklediği güçlerin Suriye’de sivilleri hedef aldığını gösteren görüntüler çektiğini yazdı. Habere göre, Amerikalı yetkililer, saldırıların olası savaş suçu niteliği taşıyacağını komutanlarına bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

Prof. Yaman Akdeniz: Ahmet Altan’ın tutuklanmasını hukuken açıklayamam

SONRAKİ HABER

Hayatını kaybeden Prof. Dr. Mümtaz Soysal İstanbul'da toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...