08 Kasım 2019 04:10
Son Güncellenme Tarihi: 08 Kasım 2019 13:38

HDP'li İpekyolu Belediye Eş Başkanları gözaltına alındı

HDP'li İpekyolu Belediye Eş Başkanları Azim Yacan ve Şehzade Kurt gözaltına alındı. Avukatlar, Kurt ve Yacan hakkında verilen 24 saat kısıtlılık kararı nedeniyle müvekkilleriyle görüşemedi.

Fotoğraf: Van Emniyet Müdürlüğü

Paylaş

Van’da HDP’li İpekyolu Belediye Eş Başkanları Azim Yacan ve Şehzade Kurt ile Diyarbakır’da da 2 belediye meclis üyesi gözaltına alındı. Belediye Meclis Başkanvekili Murat Öner, “Bu duruma bir an önce ‘dur’ demeliyiz. Kürtlere yönelik ‘Siz seçerseniz, biz görevden alırız’ mantığıyla yaklaşılıyor” dedi.

Van merkez İpekyolu HDP’li Belediye Eş Başkanı Azim Yacan ve Şehzade Kurt “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandasını yapmak” gerekçesiyle gözaltına alındı.

Eş başkanların İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü belirtilirken belediye binası polisler tarafından abluka altına alındı.

AVUKAT YASAĞI

Eş başkanlarla görüşmek isteyen avukatlar, 24 saat avukat kısıtlılığı kararı gerekçesiyle görüşme gerçekleştiremedi.

MECLİS ÜYELERİ DE GÖZALTINDA

Diyarbakır’ın merkez ilçelerinde sabah birçok adrese polislerce baskınlar düzenlendi. Yapılan baskınlarda Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Yöneticisi Mehmet Yalçın, partinin Yenişehir Belediyesi Meclis Üyesi Alaattin Zuğurli , Kayapınar Belediyesi Meclis Üyesi Hikmet Altuğ, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in danışmanı Kenan Canpolat gözaltına alındı. Gözaltı gerekçeleri öğrenilemeyen 3 kişinin İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.

HDK EŞ SÖZCÜSÜNE DE GÖZALTI

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu’da evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Şenoğlu’nun Diyarbakır’da yapılan bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi. Şenoğlu hakkında 3 günlük gözaltı süresi kararı alındığı belirtildi.

İstanbul’da dün yapılan eş zamanlı ev baskınlarında en az 15 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 45 kişi hakkında ise gözaltı kararı olduğu ifade edildi. Vatan’da bulunan İl Emniyet Müdürlüğüne götürülen kişilerin hangi gerekçelerle gözaltına alındıkları ise öğrenilemedi.

"AÇIKÇA SUÇ İŞLENİYOR"

Van’ın İpekyolu Belediye Meclisi, Belediye Eş Başkanları Şehsade Kurt ve Azim Yacan’ın gözaltına alınmasına tepki göstermek amacıyla açıklama yaptı. Kasım ayı Meclis Toplantısı için Belediye Toplantı Salonu’nda bir araya gelen meclis üyelerine, HDP Van milletvekilleri Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç, kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Avcı da destek verdi.

Belediye Meclis Başkanvekili Murat Öner, gözaltına alınan eşbaşkanların bir an önce serbest bırakılmasın gerektiğini belirterek, “Bu duruma bir an önce ‘dur’ demeliyiz. Partimize yönelik baskılar artıyor. Kürtlere yönelik ‘Siz seçerseniz, biz görevden alırız’ mantığıyla yaklaşılıyor. 5393 sayılı belediye kanunu ihlal edilmiştir ve açıkça suç işlenmiştir. Atanan kayyumlar tamamen siyasidir. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Belediyemizi sonuna kadar sahipleneceğiz. Zamanında bizi haksız yere soruşturmalarla cezaevine atanlar, bugün Silivri Cezaevi’nde. Adalet bir gün herkese lazım olacak” dedi.

"EŞ BAŞKANLAR BU İLİN İRADESİDİR"

 HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ise, “Hangi partiden olursa olsun, temel meselemiz şu. Bir hukuksuz sistem var. HDP’ye kayyum atarsak ülkenin diğer kesimleri sanki mutlu oluyorlarmış gibi bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Eş başkanlarımız bu ilin iradesidir, bu meclis bu halkın iradesidir ve bir milyon insandır. Bizler 4 duvardan oluşan bir belediye mücadelesi vermiyoruz. Bizler bir demokrasi ve özgürlük mücadelesi veriyoruz. Eş başkanlarımız hakkında bir iddia varsa ortaya koyun. Ama bunu yapamıyorlar. Çünkü böyle bir şey yok. Amaç halkın iradesini kırmaktır. Halkı, baskı yoluyla yok etmek istiyorlar. Bu ülkede artık herkes elini vicdanına koysun” diyerek tepkisini dile getirdi.

Konuşmaların ardından meclis toplantısı sona erdi.

BELEDİYE BİNASINDA NÖBET EYLEMİ BAŞLATILDI

İpekyolu Belediye binasında mesai saatinin bitmesi ile birlikte nöbet eylemi başlatıldı. Polis ise nöbettekilerin binayı terk etmelerini istiyor. Burada açıklama yapan HDP Milletvekili Murat Sarısaç, “Gözaltına alınan İpekyolu Belediye Eş Başkanlarımız serbest bırakılana dek belediye binasından ayrılmadan nöbet tutuyoruz. Tüm aydınlara ve vicdanı hür olanlara çağrı yapıyoruz, bu hukuksuzluğa hep beraber dur diyelim” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rabia Naz’ın tırnaklarından erkek DNA’sı çıktı

SONRAKİ HABER

Trump vakfın fonlarını siyasi çıkarları için kullanmaktan tazminata mahkum edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...