05 Kasım 2019 11:42

Yargıçlar Sendikası Başkan Yardımcısı Köse: Paket AİHM eleştirilerini gidermek için

Yargıçlar Sendikası Başkan Yardımcısı Nuh Hüseyin Köse, yargı reformu paketlerini değerlendirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yargı paketini değerlendiren Yargıçlar Sendikası Başkan Yardımcısı Nuh Hüseyin Köse, yargı paketlerinin AİHM’nin eleştirilerini gidermek için yapıldığını ifade etti. Köse, paketin bir reform niteliğinin olmadığını ve toplumun adalet beklentisini de karşılayamayacağını söyledi. 

Hükümetin "Yargı Reformu Strateji Belgesi" kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanunu 17 Eylül’de Resmi Gazete'de yayımlandı. İlk paketin yürürlüğe girmesiyle birlikte şimdi de ikinci "yargı paketi" tartışmaları devam ediyor. Düzenlemeleri Mezopotamya Ajansından Sevda Aydın’a değerlendiren Yargıçlar Sendikası Başkan Yardımcısı Nuh Hüseyin Köse, paketin bir reform niteliğinin olmadığını ve toplumun adalet beklentisini de karşılayamayacağını söyledi. Köse, birinci paketin, her iki yılda bir yapılan rutin ceza hukuku düzenlemelerden öte gitmediğini belirtti. Rutin düzenlemelerin genellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından yapılan birtakım eleştirileri karşılamak kaygısıyla yapıldığını söyledi. Köse, “Bundan sonra açıklanacak olan yargı paketleri de muhtemelen benzer düzenlemeler olacak. Daha da önemlisi baroların yapısının değiştirilmesi gündemde belki daha önemlisi bu düzenleme olacak gibi görünüyor” dedi.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HALKA DOKUNDU"

İfade özgürlüğü konusunda ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Köse, her ne kadar bu yasal düzenlemeler olsa da sürekli davaların açılmaya devam ettiğini söyledi. Köse, Türkiye’de ifade özgürlüğü sorun olmaya devam edeceğine işaret etti. Erkler ayrılığının yeterince olgunlaşmadığı bir sistemde yargının da yürütmenin, gücü elinde tutan insanların bir aracı haline geldiğini vurgulayan Köse, hiçbir gücün iktidarı elden bırakmak isteyemeyeceğini dile getirdi. Türkiye’de yürütmenin yargıdan yetkilerini almak istediğine dikkat çeken Köse, yargı reformu paketinde, yargının bağımsızlığına dair bir düzenlemenin olmadığını ifade ederek, şunları söyledi: “Hakim ve savcıların mesleğe alımlarında yapılacak mülakatlar çok eleştiriliyordu biliyorsunuz, bu eleştirilerin önünü kesmek adına muhtemelen HSK genel sekreterinin de sınavla alınması gibi bir düzenleme yapılmış. Adalet akademisinden bir üyenin olması öngörülmüş ama onlarda da zaten yürütme etkisini çok gördüğümüz için bunlar da yargı bağımsızlığı konusunda bir adım sayılmaz” diye konuştu. Yargının bağımsızlığını ancak toplumun daha çok ses çıkardığı zaman gerçekleşebileceğini söyleyen Köse, iktidarların da yargı bağımsızlığının oy getirdiğini gördükleri zaman ancak kendi yetkilerinden az da olsa devredebileceğini düşündüğünü belirtti.

"ASIL MESELE YASALARI UYGULAMAK"

Birinci pakette yasallaşan ifade özgürlüğü hakkındaki düzenlemede, haber içeriklerinin eleştiri sınırlarını aşmadığı takdirde suç olmayacağına yönelik hükme değinen Köse, bu hükmün zaten daha önceki yasalarda olduğunu, Türkiye Anayasası’nda ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde de mevcut olduğunu ifade etti. "Avrupa’nın 60 yıldır uyguladığı genel insan hakları ilkesini, sanki yeni bulunmuş gibi reform paketine aldı" diyen Köse, önemli olanın yasaları koymak değil onları uygulamak olduğunu vurguladı. (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Dr. Arzu Yılmaz: The basic problem in Iraq is the state, not the government

SONRAKİ HABER

Melih Gökçek'in borçları bitmiyor: ABB’nin 118 milyon TL kira borcu çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa