01 Kasım 2019 18:09
Son Güncellenme Tarihi: 02 Kasım 2019 16:18

Kadınlar ikinci yargı paketine karşı çıkıyor: Paket kazanılmış hakların gasbıdır

İkinci yargı paketinde yer alan çocuk ve kadın haklarına yönelik düzenlemelere karşı Diyarbakır ve İzmir'de kadınlar eylem düzenledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır ve İzmir'de kadınlar İkinci Yargı Paket'inde kadın ve çocuklara yönelik yer alan düzenlemelere tepki göstermek üzere bir araya geldi.

Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneği, kadın cinayetlerine ve kadın haklarına dair İkinci Yargı Paket'inde yer alan düzenlemelere tepki göstermek amacıyla Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesindeki Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Diyarbakır milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Remziye Tosun, Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) üyeleri de katıldı. Açıklamada, kadınlar sık sık “Kadına uzanan eller kırılsın”, “Kadın cinayetleri politiktir” ve “Çocuk susar sen susma” sloganları attı.

"SİSTEMİN KORUYAMADIĞI KADINLAR"

Açıklamada konuşan Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, 15 gün önce Ergani ilçesinde eşi tarafından yakılan ve 12 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşamını yitiren Güllü Yılmaz’ın durumuna dikkat çekti. Yılmaz’ın evliliği boyunca şiddete maruz bırakıldığını belirten Kaya, Yılmaz’ın yoğun bir şiddet karşısında sığınma evine başvurduğunu ve koruma tedbiri aldırmasına rağmen yaşamını kaybeden kadınlardan biri olduğunu söyledi.

Sistemin idari ve adli makamlarının görevlerini yerine getirmeyerek bir kadının daha ölmesine göz yumduğuna vurgu yapan Kaya “Yine bir hafta önce Mardin'de eşi tarafından annesi ve kendisi öldürülen kadın da aynı şekilde yıllarca şiddet sonucunda yaşam hakkı korunamayan kadınlardan biridir. Diyarbakır son 6 ayda kadın eşi sevgilisi veya en yakını tarafından katledildi. Türkiye’nin her tarafında sistemin koruyamadığı kadınlardandır” dedi.

"KADIN CİNAYETLERİ DEVLETİN ŞİDDET POLİTİKALARINDAN BAĞIMSIZ DEĞİL"

“Adalet üretmeyen yargı karşısında örgütlü gücümüzle mücadele edeceğimizi buradan haykırmak istiyoruz” diyen Kaya, örgütlü kadınlar olarak bunun karşısında olacaklarını söyledi. Kadın cinayetlerin devletin ürettiği şiddet politikalarından bağımsız olmadığına dikkat çeken Kaya ikinci yargı paketinde yer alan düzenlemelere değindi:

“Kazanılmış hakların gasp edilmesi utanç vericidir. Özellikle çocuk istismarı ve erken yaşta evlilik ve kız çocuklarının istismarına ön açacak olan bu yasal düzenlenmelerin yapılması evrensel normlar açısından insan onuruna yakışmayacak düzeyde çirkindir. Kadınların nafaka hakkı sınırlandırılmaya çalışılarak kazanılmış hakkın gaspı söz konusudur. Tüm bunlar kadına yönelik şiddeti her gün meşru göstermeye çalışan sistemin ördüğü bir takım gerekçe ve argümanlardır.”

DURUŞMALARA KATILIM ÇAĞRISI

Kaya son olarak tüm kadınları, eşi tarafından katledilen Avukat Müzeyen Boylu’nun 4 Kasım’daki duruşmasına ve yine eşi tarafından tabancayla vurularak öldürülen polis memuru Merve Ünal'ın 22 Kasım’daki duruşmasına katılmaya davet etti. 

İZMİR'DE KADINLAR YARGI PAKETİNE KARŞI ÇIKTI

İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu üyeleri yaptığı açıklama ile “kadın ve çocuk düşmanı” olarak tanımladıkları ikinci Yargı Reformu Paketi’nin yasalaşmasına izin vermeyeceklerini söyledi. 

Karşıyaka İskelesi önünde bir araya gelen kadınlar, “Kadın düşmanı yasalara hayır", "Nafaka hakkına dokunma" ve "Erkek şiddetini durdur, kadın cinayetlerini acil önle" dövizleri taşıyıp, “Yaşasın kadın dayanışması", "İstismarı aklama, suça ortak olma" ve "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları attı.

"CİNSEL İSTİSMARIN ÖNÜNÜ AÇACAK"

Kadınlar adına açıklama yapan Zelal Baydemir, hükümet tarafından hazırlanan ikinci Yargı Reformu Paketi ile cinsel istismarın önünün açıldığını ve nafaka hakkına yönelik saldırıda bulunulduğunu ifade etti.

Baydemir, "Kadınların nafaka hakkını gasp etmeye yeltenenler, farklı kesimlerden kadınların isyanıyla defalarca püskürtüldü. Çocuk istismarcılarına affı yeniden gündeme getirenler, kadınları ekonomik olarak güvensizleştirerek, şiddet dolu evliliklere mahkum etti. 15 yaş altında evliliğin tartışılması çocuk istismarını meşrulaştırır. Kızlar çocuk yaşta evlendirilecek, istismarcılar ‘bir defaya mahsus’ diye affedilecek, bir gün şiddetten uzaklaşmak için boşanmaya kalktıklarında da ‘kendi imkanlarınla geçin’ denecek. Buna daha kaç defa hayır dememiz gerekecek" dedi.

"ENGELLEMENİN TEK YOLU MÜSAADE ETMEMEK"

Yargı paketinin daha fazla kadın cinayetine davetiye çıkaracağını vurgulayan Baydemir, “Kadınlara yönelik şiddetin tavan yaptığı bir dönemde üçüncü defa benzer yargı paketinin gündeme gelmesini anlamış değiliz. Mevcut yasa, cinsel suçları 15 yaşın üzerinde zaten şikayete, dolayısıyla rızaya bağlıyor. İstismarı önlemenin tek yolu bu yaşın altındaki istismar vakalarını evliliğe bağlı afla meşrulaştırmak yerine etkili ve hızlı kovuşturmak, davaların 10 yıl sürmesine müsaade etmemek” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Van Yüzücü Yıl Üniversitesi öğrencileri yurtlardaki su kesintisini protesto etti

SONRAKİ HABER

Cezayir'de bağımsızlık kutlaması ve “Buteflika” protestosu bir arada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...