30 Ekim 2019 13:06

Bağlar Belediyesi Meclis Üyesi, beraat ve takipsizlik dosyalarından uzaklaştırılmış

Bağlar Belediyesi Meclisi üyesi Mehmet Akdoğan’ın, bakanlık tarafından beraat ve takipsizlikle sonuçlanan iki dosya gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Arjin Dilek ÖNCEL

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Bağlar Belediyesi Eşbaşkan adayları Zübeyde Zümrüt ve Zeyat Ceylan, 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 71 oranın oy oranıyla belediyeyi kazandı. Ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Ceylan’ın “KHK”lı olmasını gerekçe göstererek, mazbatayı yüzde 25 oy alan AKP’li Hüseyin Beyoğlu’na verdi. HDP’li belediye eş başkanlarının görevden uzaklaştırılması ve yerine kayyum atanması süreci, bu kez meclis üyeleri için devreye konuldu. 

Bağlar Belediyesinde Meclis çoğunluğunu sağlayan HDP’nin meclis üyeleri Nurettin Bakan, Mehmet Akdoğan, Halime Bayram, Hüsnü Aslan, Naşide Bulut Tekincan ve Panayır Çelik, haklarında yürütülen çeşitli soruşturma ve kovuşturmalar gerekçe gösterilerek, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı. 

GEREKÇE: TAKİPSİZLİK DOSYASI!

Bağlar Belediye Meclis üyesi ve aynı zamanda HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Mehmet Akdoğan’ın, biri beraatla sonuçlanan, biri de takipsizlikle sonuçlanan iki ayrı dosyası gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırıldığı ortaya çıktı. Görevden uzaklaştırılan 6 meclis üyesinin yerine şimdiye kadar yedeklerden kimse atanmazken, önümüzdeki günlerde yapılması beklenen meclis toplantısı öncesi 6 kişinin yerine kayyum atanacağı ve bu yöntemle meclisteki HDP çoğunluğunun kayyumlarla düşürüleceği belirtiliyor. 

BERAAT ETTİ

2017 yılında gözaltına alınan ve 5 gün gözaltında kaldıktan sonra denetimli serbestlik kararıyla bırakılan Akdoğan, “Örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde beraat etti. Beraat kararından sonra karşı dava açan Akdoğan, 5 günlük gözaltı süresi için maddi-manevi tazminat davasını kazandı ve kendisine 700 TL ödendi.

AYNI GÜNDE İKİ TEBLİGAT

Görevden uzaklaştırılan Akdoğan, görevden uzaklaştırılma kararıyla AKP meclis üyelerinin sayısını arttırmak ve belediye meclisini boşa çıkarmanın amaçlandığını söyledi. Akdoğan, 2017 yılı içerisinde gazetecilik faaliyetleri kapsamında haber amaçlı gittiği yerlerin suç olarak hakkında açılan soruşturma dosyalarında yer aldığını belirtti. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandığı 19 Ağustos’ta hakkında daha önce açılan ve beraat kararı verilen kovuşturma gerekçesiyle gözaltına alındığını, görevden uzaklaştırıldığı gün ise hakkında daha önce açılan bir dosya hakkındaki takipsizlik kararının kendisine tebliğ edildiğini aktardı. Akdoğan, “Bu evrak şu anlama geliyor; İçişleri Bakanlığı tarafından araştırma yapılmadan karar alınmış. İki tebligatta aynı anda yola çıkmış. Biri görevimden uzaklaştırıyor, diğeri kovuşturmaya yer yok diyor” dedi.

"MECLİSİ BOŞA ÇIKARMAK"

Bağlar Belediyesi’nde HDP’nin 30, AKP’nin ise 7 meclis üyesinin olduğunu ifade eden Akdoğan, “6 kişi görevden alındı. Diğer arkadaşlar da benimle aynı durumda. Sonuçlanmamış mahkemeler ya da beraat aldıkları dosyalar gerekçe yapılmış. Dolayısıyla 6 kişinin yerine kayyumun gelmesi sayımızı düşürecek. 10 gün sonra 6 kişi daha gelirse meclis çoğunluğu AKP’ye geçer. Asıl hedef budur. Belediyeciliği bilen, hırsızlığa, yolsuzluğa izin vermeyen bir meclisi boşa çıkarmaya çalışıyorlar” diye konuştu. 

"MECLİS FİİLİ OLARAK FESHEDİLMİŞ"

Bağlar Belediyesi Meclisi’nin fiili olarak feshedildiğini dile getiren Akdoğan, “Yaptıklarına bir kılıf uydurmaya çalışıyorlar. Ancak kılıf yok. İçişleri Bakanı’nın da valinin de meclisi fes etme yetkisi yoktur. Danıştay fes edebilir. Tabi ciddi suçlar varsa fes edebilir. Ancak meclis fiili olarak feshedilmiş durumda, askıya almışlar, meclis toplanmıyor” ifadelerini kullandı. Akdoğan, görevden uzaklaştırılmalarına dair avukatları aracılığıyla İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.

"İÇİŞLERİ BAKANI HUKUKU"

Akdoğan, yaşanan hukuksuzlukların mağduru olduklarını, görevlerine iade edilene kadar mücadele edeceklerini vurgulayarak, “Türkiye’deki hukukun yanında bir de İçişleri Bakanı’nın hukuku var” ifadelerini kullandı. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Garo Paylan: Suriye'de anayasa tartışması uluslararası güçlerin himayesinde

SONRAKİ HABER

3 yeni vergiyi içeren yasa taslağı komisyonda kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...